Kennisgeving beschikkingen Chemours Netherlands B.V. (999980227)

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en Waterwet

 

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 30 maart 2018 een aanvraag op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van Chemours Netherlands B.V. voor de inrichting aan de Baanhoekweg 22, 3313 LA Dordrecht.

De aanvraag bevat de onderdelen: het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan, het veranderen van de inrichting en het werking hebben van de inrichting na die verandering (milieu, revisie).

De aanvraag betreft een revisie van de gehele inrichting, tevens inhoudende afsplitsing van Du Pont de Nemours (Nederland) B.V. (hierna DuPont) en Performance Materials Netherlands (hierna: Dow).

Het betreft een inrichting voor de productie van synthetische organische polymeren, waaronder onder meer Teflon® PTFE, Teflon® FEP en Viton® polymeer. De aanvraag heeft betrekking op (in hoofdzaak) de volgende activiteiten / de productie van fluor chemicaliën in de volgende fabrieken: HCFK-22 fabriek, TFE- en HFP-fabrieken, PTFE-fabriek, FEP-fabriek, Fluorelastomeren-fabriek, Loading & Blending, Regeneratie van Loading & Blending-producten (reclaim), Grondwaterzuiveringsinstallatie (GWZI), Afvalwaterzuivering, Logistiek container centrum, Overslag per spoor, Gas reduceerstation (in beheer van de Gasunie) en Algemene voorzieningen (waaronder productie van stoom en elektriciteit, distributie van water, lucht, stikstof, elektriciteit en gas, kantoren, kantine, laboratoria, brandweervoorzieningen, werkplaatsen, afleverpunt voor motorbrandstoffen en personeelsvoorzieningen).

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid) heeft op 30 maart 2018 een aanvraag om vergunning krachtens de Waterwet van bovengenoemde aanvrager ontvangen voor het brengen van stoffen, afkomstig van Chemours Netherlands B.V., gelegen aan de Baanhoekweg 22 in Dordrecht in het oppervlaktewaterlichaam de 2e Merwedehaven, Baanhoekhaven en de Beneden Merwede.

De aanvragen hebben mede betrekking op activiteiten die niet vergunningplichtig zijn. Chemours Netherlands B.V., heeft een aanvraag voor maatwerkvoorschriften ingediend op grond van artikel 2.1, vierde lid (zorgplicht) van het Activiteitenbesluit milieubeheer. De aanvragen voor het lozen van grondwater bij de bodemsanering en het lozen van grondwater bij ontwatering worden aangemerkt als meldingen op grond van artikel 1.10 van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Voor deze activiteiten zijn aanvullende maatwerkvoorschriften vastgesteld.

 

Deze aanvragen zijn gecoördineerd behandeld, waarbij de DCMR Milieudienst Rijnmond de coördinatie heeft verzorgd.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de minister van Infrastructuur en Waterstaat hebben besloten de gevraagde vergunningen te verlenen. Aan de vergunningen zijn voorschriften ter bescherming van het milieu verbonden.

Naar aanleiding van ingekomen zienswijzen is de tekst van de beschikkingen gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikkingen.

 

Inzage

U kunt de beschikkingen en overige van belang zijnde stukken tijdens kantooruren van 1 november 2022 tot en met 13 december 2022 op de volgende plaatsen inzien:

- de gemeente Dordrecht, in de hal van het Stadskantoor, Spuiboulevard 300 te Dordrecht (uitsluitend na telefonisch afspraak);

- de gemeente Molenlanden, Groeneweg 33 te Hoornaar, uitsluitend na telefonisch afspraak via telefoonnummer 088 – 751 50 00 bij het team Milieu;

- de gemeente Papendrecht, Markt 22 te Papendrecht (uitsluitend na telefonisch afspraak);

- de gemeente Sliedrecht, in de hal van het gemeentekantoor, Industrieweg 11 te Sliedrecht (uitsluitend na telefonisch afspraak);

- Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, Laan op Zuid 45 te Rotterdam, na telefonische afspraak via telefoonnummer 088 797 05 00;

- de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

Afspraken kunt u maken door het sturen van een e-mail aan info@dcmr.nl of te bellen naar telefoonnummer 010 – 246 80 00.

 

Beroep

Binnen zes weken, ingaande de dag na de eerste dag van de terinzagelegging van de beschikking, kan bij de Rechtbank Den Haag, Sectie bestuursrechtspraak, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, beroep worden ingesteld door:

- een ieder die zienswijzen heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking;

- de adviseurs die advies hebben uitgebracht over het ontwerp van de beschikking;

- een ieder die bezwaar heeft tegen de wijzigingen in de beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking;

- alle belanghebbenden.

Alleen zij die een beroepschrift hebben ingediend kunnen, bij spoedeisend belang, om een voorlopige voorziening vragen. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht van de rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen over de aanvraag en de ontwerpbeschikking (Wabo) kunt u contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, via info@dcmr.nl onder vermelding van DCMR zaaknummer 999980227. Voor nadere inlichtingen over de aanvraag en de ontwerpbeschikking (Waterwet) kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, via vergunningen.wnz@rws.nl onder vermelding van Rijkswaterstaat kenmerk: RWS-Z2018-00006445.

Naar boven