VERKEERSBESLUIT N308; tijdelijke maatregelen N308 H2O Wezep

 

zaaknummer 2022-012966, 18 oktober 2022

 

Aanleiding

De provinciale weg de N308, genaamd Zuiderzeestraatweg, vormt een verbinding tussen de plaatsen Wezep en Elburg. De N308 verbindt daarmee de A28 met de N309. Op de weg is buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 80 km/u van kracht. De weg is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg.

 

De provincie is voornemens om diverse werkzaamheden uit te voeren op de N308 ter hoogte van de aansluiting van de N308 met de snelweg A28. Tijdens de bouw- en aanlegfase is een tijdelijk andere verkeerssituatie van kracht.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen daarom om een verkeersbesluit voor de tijdelijke maatregelen ter hoogte van de aansluiting N308 met de A28 bij kilometer 60,800.

 

Beleidskader

Wettelijke grondslag

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

• afdeling 6.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

• het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het waarborgen – en waar nodig verbeteren - van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden welke in provinciaal beheer zijn. In de omgevingsvisie is vastgelegd dat eerst bestaande knelpunten worden verholpen voordat de keuze gemaakt kan worden nieuwe infrastructuur aan te leggen.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek, vervoersmaatschappij Keolis en met een door de korpschef van de Politie gemandateerde verkeerspecialist van de eenheid Oost-Nederland, district Noord- en Oost-Gelderland.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

Bij de bestaande aansluiting Wezep op de snelweg A28 zijn problemen met verkeersdoorstroming. De komende jaren neemt het verkeer op de toegangswegen toe. Een goede doorstroming van het verkeer is voor de economie heel belangrijk. Als het vrachtverkeer op de A28 beter kan doorrijden, wordt het ook minder druk op omliggende lokale wegen. Daarom is besloten een nieuwe aansluiting Wezep/H2O aan te leggen ter hoogte van de Voskuilerdijk. Het bedrijvenpark H2O krijgt dan een rechtstreekse ontsluiting op de A28. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van dit bedrijvenpark H2O aan de zuidzijde van de A28. De bestaande aansluiting Wezep op de A28 wordt opgeheven. Ook het oude viaduct en de bestaande op- en afritten bij Wezep worden verwijderd. Ter hoogte van Wezep wordt daarom een nieuwe aansluiting op de A28 en een viaduct bij de Voskuilerdijk gemaakt. Om de N308 en de nieuwe aansluiting te verbinden, wordt een nieuwe provinciale weg gerealiseerd die met een rotonde wordt aangesloten op de N308. Dit wordt een verbindingsweg tussen de nieuwe aansluiting en de N308. Deze weg loopt parallel aan de A28.

 

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Ten behoeve van de realisatie van dit project, worden tijdens de bouw- en aanlegfase tijdelijke verkeersmaatregelen van kracht ter hoogte van de aansluiting N308 met de A28, bij kilometer 60,800.

Dat betekent dat er voor bouwverkeer een uitrit wordt gerealiseerd ter hoogte van de Reesweg.

Daarom wordt er een geslotenverklaring ingesteld op de Reesweg, met uitzondering van bouwverkeer.

 

Naast deze maatregelen, wordt de N308 tussen km 60,7 en km 61,0 gedurende maximaal 28 dagen of zoveel korter dan mogelijk in periode afgesloten voor doorgaand verkeer ten behoeve van de realisatie van het project. Informatie over de daadwerkelijke duur van de afsluiting zal later kenbaar gemaakt worden via www.bereikbaargelderland.nl.

 

Voornemen

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N308 bij kilometer 60,800 het volgende verkeersbesluit:

 

I. door het plaatsen van borden model C1 van het RVV 1990 met onderbord “uitgezonderd werkverkeer” een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen, tussen kilometer 60,7 en 61,0. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden kan deze periode zo nodig worden verkort of verlengd.

 

Ter inzage

Een link naar het verkeersbesluit is vanaf 20 oktober 2022 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl > Bereikbaar Gelderland > Wegwerkzaamheden > N308).

De tekst van het verkeersbesluit is vanaf dezelfde datum ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt zaaknummer 2022-012966 dan als zoekopdracht ingeven.

Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 20 oktober tot en met 1 december 2022 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Oldebroek.

 

Instellen bezwaar

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op de envelop en brief dient duidelijk “bezwaarschrift verkeersbesluit N308 H2O Wezep” te worden vermeld.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste:

- de naam en het adres van de indiener;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een kopie of omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van het bezwaar.

Diegene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

 

 

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven