Notitie Reikwijdte & Detailniveau (NRD) ten behoeve van Engie Nederland Biogas Holding B.V.

Gedeputeerde staten van Drenthe maken, mede namens het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen, bekend dat zij een Notitie Reikwijdte & Detailniveau (mededeling) hebben ontvangen op 27 september 2022 van Engie Nederland Biogas Holding B.V. in verband met het voornemen om een installatie te realiseren voor de productie van biogas door het vergisten van mest en co-producten. De installatie zal worden gerealiseerd aan de Phileas Foggstraat 45 te Emmen, op het voormalige gaszuiveringsterrein van de Gasunie.

Aanleiding

De installatie is mede bedoeld voor de productie van fosfaat-, stikstof- of kaliumhoudende meststoffen zoals bedoeld in categorie C 21.6 in bijlage 1 van het Besluit milieueffectrapportage. Ten behoeve van de omgevingsvergunning voor de installatie zal daarom een milieueffectrapport (MER) worden opgesteld. Voor het realiseren van het project is, onder andere een buitenplanse procedure noodzakelijk voor het ruimtelijk afwijken op de geldende beheersverordening. Er is daarom sprake van een uitgebreide m.e.r. procedure. Onderdeel van de m.e.r.-procedure ten behoeve van de aanvraag om een omgevingsvergunning is een Notitie Reikwijdte & Detailniveau (NRD).

Het hoofddoel van het project is productie van groen gas door het vergisten van mest met co producten. Daarnaast kenmerkt de installatie zich door de digestaatverwerking, door deze werkwijze worden de transport bewegingen sterk verlaagd en wordt er meststoffen gemaakt welke in de toekomst kunstmeststoffen kunnen vervangen in de landbouw.

MER en NRD

In het MER worden de milieueffecten van voorgenomen activiteit op de omgeving in beeld gebracht. Het MER bevat de milieu-informatie die nodig is voor de besluitvorming over de omgevingsvergunning. In de NRD wordt het voornemen toegelicht en wordt een voorstel gedaan over het wat, waar, waarom en hoe van de (milieu)onderzoeken in het MER.

Terinzagelegging

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben op 27 september 2022 besloten om de NRD voor advies toe te zenden aan wettelijke adviseurs, bestuursorganen en maatschappelijke partijen, waaronder de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) te Utrecht. Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.27 van de Wet milieubeheer maakt het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe bekend dat de NRD vanaf 4 oktober 2022 tot en met 1 november 2022 ter inzage gelegd wordt bij:

  • bij de gemeente Emmen, in het Klant Contact Centrum van het gemeentehuis Emmen, Raadhuisplein 1 te Emmen. Het centrum is op werkdagen geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur;

  • bij de provincie Drenthe, Westerbrink 1 te Assen op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Zienswijzen

Tijdens de terinzagelegging kan iedereen een schriftelijke of mondelinge zienswijze geven over de NRD. Een schriftelijke zienswijze kun u sturen aan het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. Voor het geven van een mondelinge zienswijze vragen wij u om minimaal een week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken in het provinciehuis, Westerbrink 1 in Assen, tel. (0592) 36 55 55.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen over de beslissing kan contact worden opgenomen met het Bedrijfsbureau van de Omgevingsdienst Groningen via telefoonnummer 0598-788000.

 

Naar boven