Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant in de hoedanigheid van Beheerautoriteit voor het programma-EFRO Zuid-Nederland 2021-2027 tot wijziging van de Subsidieregeling OPZuid 2021-2027 (Eerste wijziging Subsidieregeling OPZuid 2021-2027)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, in de hoedanigheid van beheerautoriteit voor het EFRO-programma Zuid-Nederland 2021-2027;

 

Gelet op artikel 49 van Verordening (EU) 2021/1060 van het Europees parlement en de Raad van 24 juni 2021 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid (Verordening 2021/1060);

 

Gelet op artikel 4.2.2 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies 2021 juncto artikel 71 van Verordening (EU) 2021/1060;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten op 19 juli 2022 de Subsidieregeling OPZuid 2021-2027 heeft vastgesteld en hierin per abuis een aantal criteria alleen bij verdeelcriteria zijn opgenomen en niet bij de vereisten;

 

Overwegende dat deze omissie en een aantal verschrijvingen in de citeertitel van de Regeling Europese EZK-subsidies en LNV-subsidies 2021 wijziging behoeft;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling OPZuid 2021-2027

De Subsidieregeling OPZuid 2021-2027 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het onderdeel penvoerder, wordt “REES” vervangen door “REES 2021”.

  • 2.

    In het onderdeel REES wordt “REES” vervangen door “REES 2021” en wordt “Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies” vervangen door “Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies 2021”.

B.

 

In artikel 1.3 wordt “REES” vervangen door “REES 2021”.

 

C.

 

In artikel 1.5 wordt “REES” vervangen door “REES 2021”.

 

D.

 

Artikel 2.4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Na het eerste lid, onder g, onderdeel 2, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

    • h.

      het project scoort tenminste tien punten tot een maximum van 20 punten voor elk van de volgende criteria en tenminste 70 punten totaal op de volgende criteria:

      • de mate waarin het project bijdraagt aan de doelstellingen van het programma en de openstelling van het EFRO-programma Zuid-Nederland 2021-2027;

      • de mate waarin het project bijdraagt aan duurzame ontwikkeling en maatschappelijke impact;

      • de mate waarin het project financieel en economisch toekomstperspectief heeft;

      • de mate waarin het project innovatief is; en

      • de mate van kwaliteit van het project.

  • 2.

    Onder vernummering van het tweede lid tot en met achtste lid tot derde tot en met negende lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

    • 2.

      Voor het scoren van punten voor een van de genoemde criteria, bedoeld in het eerste lid, onder h, is het van meerwaarde als het project zich richt op een van de volgende innovatieversnellers:

      • a.

        digitalisering;

      • b.

        creatief design; of

      • c.

        skillsontwikkeling.

E.

 

Artikel 2.9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt “REES” vervangen door “REES 2021’.

  • 2.

    Het tweede lid komt te luiden:

    • 2.

      De punten worden bepaald door toepassing van de in artikel 2.4, eerste lid, onder h, opgenomen criteria met de daarin gegeven punten.

  • 3.

    Het derde lid vervalt.

     

F.

 

Artikel 2.10 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt na “voor advies over” ingevoegd “artikel 2.4, eerste lid, onder h, en artikel”.

  • 2.

    In het tweede lid vervalt “als bedoeld in artikel 2.9, eerste lid”.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 28 juli 2022.

’s-Hertogenbosch, 6 september 2022

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Eerste wijziging Subsidieregeling OPZuid 2021-2027

Algemene toelichting

 

In de Subsidieregeling OPZuid 2021-2027 is een omissie ontstaan in het aanhalen van de landelijke regeling. Per abuis is Regeling EZK-subsidies en LNV-subsidies aangehaald en niet de Regeling EZK-subsidies en LNV-subsidies 2021. Beide regelingen zijn nog in werking. Om die reden is het vermelden van het jaartal essentieel voor het aanhalen van de juiste regeling. Het niet hanteren van de juiste verwijzing leidt in dit geval tot verwarring over de essentialia van subsidieverstrekking.

Ten tijde van het opstellen van de regeling was alleen het wijzigingsvoorstel van de REES 2021 bekend en om die reden is verwarring ontstaan over de definitieve verwijzing.

 

Tevens zijn per abuis algemene vereisten voor het OPZuidprogramma om in aanmerking te komen voor subsidie alleen opgenomen in artikel 2.9 bij de verdeelcriteria. Hierdoor zou pas aan deze vereisten worden toegekomen bij overschrijding van het plafond terwijl het gaat om algemene basisvereisten waar ieder project aan dient te voldoen. Deze omissie is hersteld door de vereisten in artikel 2.4 op te nemen en in artikel 2.9 te volstaan met een verwijzing.

 

Naar boven