Provinciaal blad van Limburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Limburg | Provinciaal blad 2021, 9400 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Limburg | Provinciaal blad 2021, 9400 | ander besluit van algemene strekking |
Nadere subsidieregels lokaal personenvervoer per auto door vrijwilligers: de Wensbus 2021-2023
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Doelgebied: gebied van lokale omvang (een beperkt aantal kleine kernen, buurten of wijken) waarin het vraagafhankelijk personenvervoer door vrijwilligers wordt uitgevoerd, zijnde kleine kernen in het landelijk gebied en buurten en wijken in het stedelijke gebied met geen of een laag aanbod van het openbaar vervoer.
Kenmerken van deze gebieden zijn:
Doelgroepenvervoer: (collectief) vraagafhankelijk vervoer van mensen op basis van in een zorgwet vastgelegde ondersteuning waarop men bij een overheid, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar een beroep kan doen. Bijvoorbeeld: Wlz-vervoer (wet langdurige zorg), Wmo-vervoer (wet maatschappelijke ondersteuning), Valys, Leerlingenvervoer en vervoer in het kader van de participatiewet.
Puntbestemmingen: bestemmingen buiten het als doelgebied gedefinieerde gebied van een project. Puntbestemmingen dienen nabij het doelgebied te zijn en zijn vanuit het doelgebied met het openbaar vervoer niet of alleen slecht bereikbaar (bv. meerdere overstappen, lange wachttijden bij overstap, lange afstand tussen eindhalte en bestemming).
Artikel 2 Doelstelling/doel van de regeling
Doel van deze regeling is bij te dragen aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van kleine kernen en voorzieningen in landelijke gebieden en wijken en buurten in stedelijke gebieden in de Nederlandse Provincie Limburg. Dit door aanvullend vraagafhankelijk maatwerkvervoer door vrijwilligers te ondersteunen in gebieden waar het voor het openbaar vervoer niet of slechts tegen hoge kosten mogelijk is een passend vervoeraanbod neer te zetten, dat voorziet in de behoeftes van de reizigers.
Concreet betekent dit dat met deze regeling projecten gestimuleerd worden, die op basis van vrijwilligerswerk lokaal personenvervoer organiseren in gebieden met geen of weinig openbaar vervoer.
Deze projecten bevorderen de zelfredzaamheid van lokale gemeenschappen, doordat het vervoer van vrijwilligers uit het gebied georganiseerd wordt en ze helpen inwoners van deze gebieden om mobiel te blijven en deel te nemen aan de maatschappij, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Om voor een subsidie in aanmerking te komen, dient te worden voldaan aan alle volgende criteria:
Het aangeboden vervoer betreft deur-tot-halte (aansluiting aan het OV) en lokaal deur-tot-deur vervoer in een doelgebied of naar bij de subsidieaanvraag aangewezen lokale bestemmingen buiten het doelgebied (puntbestemmingen).
Het vervoer binnen het doelgebied vormt daarbij de hoofdmoot (minimaal 70% van alle ritten binnen het doelgebied, maximaal 30% naar puntbestemmingen).
Het project wordt gedragen door de lokale gemeenschap. Dit blijkt uit:
een vervoersbehoefte binnen het doelgebied: per kalenderjaar moeten minimaal 1.500 reizigers vervoerd worden.
Nieuwe projecten vervoeren uiterlijk vanaf het derde jaar van het project de gevraagde aantallen. Een project wordt als nieuw beschouwd, als het vervoersinitiatief waarvoor subsidie wordt aangevraagd minder dan 2 jaar geleden is opgezet.
Alvorens Gedeputeerde Staten over de subsidieaanvraag beslissen stellen zij de Concessiehouder van de Concessie Openbaar Vervoer Limburg 2016-2031 in de gelegenheid om te adviseren over de door de subsidieaanvrager ingediende aanvraag (doelgebied en puntbestemmingen). Indien naar het oordeel van de Concessiehouder sprake is van een overlapping met het vervoer dat op grond van de Concessie Openbaar Vervoer Limburg 2016-2031 wordt verricht, beslissen Gedeputeerde Staten of het project (al dan niet in gewijzigde vorm) kan doorgaan.
Artikel 5 Verplichtingen subsidieontvanger
Vrijwillige chauffeurs, die worden ingezet voor het project beschikken over een geldend (bij het te besturen auto passende) rijbewijs en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Vóór de start van hun werkzaamheden worden vrijwilligers medisch gekeurd. Bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar worden ze opnieuw medisch gekeurd, boven deze leeftijd vindt de keuring 2-jaarlijks plaats. De keuring moet aan de voorwaarden van een keuring voor een rijbewijs-verlenging voldoen.
Indien het te verstrekken subsidiebedrag € 25.000,00 of meer bedraagt wordt de planning en uitvoer van de ritten digitaal bijgehouden met behulp van een software-systeem. Het systeem voldoet aan de eisen, die het AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) aan de beveiliging van opslag en verwerking van persoonsgegevens stelt.
In het kader van monitoring en evaluatie rapporteert de subsidieontvanger jaarlijks over de uitvoering van het project in het afgelopen kalenderjaar. Deze jaarlijkse rapportage komt uit het software-systeem en omvat:
Hoofdstuk 3 Financiële aspecten
De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies > subsidieplafonds.
Een subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend bij Gedeputeerde Staten met gebruikmaking van het standaard (digitaal) aanvraagformulier dat geplaatst is op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/subsidies > actuele subsidieregelingen.
Het standaard (digitaal) aanvraagformulier dient volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend te worden en te zijn voorzien van alle bijlagen zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar het op het aanvraagformulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht), dan wel digitaal middels eHerkenning (aanvragen van organisaties) te worden ingediend. Een aanvraag per e-mail is niet mogelijk.
Artikel 13 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel
Deze Nadere subsidieregels vervallen met ingang van 1 januari 2024, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidieaanvragen die vóór die datum zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten en subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2021-9400.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.