Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 26-09-2021, nr. [1357939-1707112] tot wijziging van de Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

 

Overwegende dat het wenselijk is om waterschappen toe te voegen als subsidieontvanger, nu zij een belangrijke verbindende en coördinerende rol richting hun werkregio’s hebben en met deze subsidie de werkregio’s binnen hun werkgebied kunnen ondersteunen om tot goede voorstellen te komen voor concrete uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie;

 

Overwegende dat het gewenst is om de openstellingstermijn te verlengen;

 

Besluiten:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

De considerans komt te luiden:

  • Overwegende dat deze uitvoeringsregeling bijdraagt aan het door gemeenten en waterschappen doelmatig en kansrijk aanvragen van een subsidie voor fysieke uitvoeringsprojecten in het kader van klimaatadaptatie;

 

B.

 

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In onderdeel b, vervalt ‘,waarvoor door de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland subsidie kan worden verstrekt op grond van de regeling Uitvoeringsregeling subsidie fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020’.

  • 2.

    Onder vervanging van de punt aan het eind van onderdeel c door een puntkomma, wordt onderdeel d toegevoegd, luidende: ‘waterschappen: waterschappen in samenwerking met werkregio’s.’

C.

 

Artikel 3 komt te luiden:

  • Subsidie wordt verstrekt aan Noord-Hollandse gemeenten of Noord-Hollandse waterschappen.

 

D.

 

In artikel 4, tweede lid, vervalt ‘andere’.

 

E.

 

Artikel 6, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    Een aanvraag om subsidie is tijdig ingediend indien de aanvraag is ontvangen voor 25 november, 17:00 uur.

F.

 

Artikel 7 komt te luiden:

  • Gedeputeerde Staten stellen een subsidieplafond vast.

 

G.

 

Artikel 8, tweede lid, komt te luiden:

  • 2.

    Uit elke werkregio wordt één aanvraag behandeld of één aanvraag per waterschap voor haar inliggende werkregio’s.

H.

 

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘artikel 7’ gewijzigd in ‘artikel 6, eerste lid’.

  • 2.

    Onder vervanging van de puntkomma aan het eind van het eerste lid, onderdeel d door een punt, vervalt onderdeel e.

I.

 

Artikel 10, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    Subsidie wordt verstrekt voor kosten die noodzakelijk zijn om te komen tot een aanvraag om subsidie voor een uitvoeringsproject klimaatadaptatie.

J.

 

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste lid komt te luiden:

    • 1.

      De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten tot maximaal € 10.000,- per werkregio. Waterschappen kunnen de aanvragen voor hun inliggende werkregio’s bundelen.

  • 2.

    Het derde lid komt te luiden:

    • 3.

      Bij subsidies van minder dan € 10.000,- wordt volstaan met subsidievaststelling zonder voorafgaande subsidieverlening.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Haarlem,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

A.Th.H. van Dijk, voorzitter

R.M. Bergkamp, griffier

Toelichting op Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 28 september 2021 Wijziging Uitvoeringsregeling onderzoek subsidie fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020

Inleiding

Het voorliggende besluit heeft betrekking op de wijziging Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020. In deze toelichting wordt nader uitleg gegeven op het besluit.

 

Toelichting

De Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten Klimaatadaptatie 2020 is samen met de Notitie Klimaatadaptatie Noord-Holland: bouwstenen voor de provinciale aanpak op 25 februari 2020 door GS vastgesteld. Naast de Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten Klimaatadaptatie 2020, is de subsidie fysieke uitvoeringsprojecten Klimaatadaptatie 2020 vastgesteld. Deze provinciale uitvoeringsregeling stimuleert dat gemeenten ook daadwerkelijk fysieke maatregelen (dat zijn maatregelen die de effecten van klimaatverandering beperken) gaan nemen om klimaat adaptief in te richten en de regeling komt daarmee de afspraken van het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie 2018 tegemoet. Daarnaast is de regeling bedoeld om in te zetten als cofinanciering voor de Rijksregeling die in 2021 open is gesteld. De Uitvoeringsregeling subsidie onderzoek fysieke uitvoeringsprojecten Klimaatadaptatie 2020 betreft subsidie voor onderzoeken die noodzakelijk zijn om te komen tot goede aanvragen voor fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020.

 

Omdat de opgave voor het nemen van de fysieke maatregelen vooral een gemeentelijke opgave is, is de provinciale subsidie alleen door gemeenten aan te vragen. Hiermee wordt gestuurd op projecten die doeltreffend, urgent, bovenlokaal en integraal zijn. De subsidie wordt verstrekt voor kosten die noodzakelijk zijn om te komen tot een aanvraag om subsidie voor een uitvoeringsproject klimaatadaptatie. De samenwerkende gemeenten klimaatadaptatie (DPRA werkregio’s) kunnen jaarlijks eenmalig voor maximaal €10.000 subsidie ontvangen voor de benodigde voorbereidingskosten zoals het laten maken van een ontwerp en/of een sluitende begroting. Hiervoor is per jaar maximaal €100.000 beschikbaar. Deze regeling wordt op 17 maart 2020 opengesteld en sluit op 8 oktober 2020. De subsidie wordt drie achtereenvolgende jaren opengesteld. De laatste subsidie sluit oktober 2022.

 

Toelichting wijzigingsvoorstel

 

De subsidie wordt weinig benut. In 2020 is er voor € 30.000 aan aanvragen ingediend en in 2021 tot 1 september 2021 nog geen enkele. Gemeenten hebben aangeven de subsidie zeer wenselijk te vinden maar op dit moment onvoldoende capaciteit te hebben om gezamenlijk als werkregio de aanvraag in te dienen. De waterschappen hebben een steeds belangrijkere verbindende en coördinerende rol richting hun werkregio’s en kunnen met deze subsidie de werkregio’s binnen hun werkgebied ondersteunen om tot goede voorstellen te komen voor concrete uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie. Naast de technische wijziging wordt voorgesteld om de regeling langer open te houden, zodat de partijen nog voldoende tijd hebben om voor 2021 in te dienen.

 

De Uitvoeringsregeling subsidie fysieke uitvoeringsprojecten Klimaatadaptatie 2020 wordt gewijzigd op:

  • -

    De waterschappen toe te voegen als subsidieontvanger,

  • -

    De aanvraag om subsidie ontvangen moet zijn voor 25 november 2021.

De technische wijziging heeft geen financiële en juridische consequenties.

Zoals gebruikelijk wordt de toelichting op de regeling voor de gebruikers na het besluit van GS aangepast en op het Digitaal Loket geplaatst.

Naar boven