Wijziging Regeling POP3 subsidies provincie Overijssel

Besluit: dd. 28–09-2021

Kenmerk: 2021/0206074

Inlichtingen bij: Henk Egberts

Telefoon: 038 - 499 75 22

E-mail: GHBH.Egberts@overijssel.nl

 

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

BESLUITEN

 

De technisch/redactionele herziening van de Regeling POP3 subsidies provincie Overijssel goed te keuren.

De Regeling POP 3 subsidies provincie Overijssel als volgt te wijzigen:

 

In Artikel 1.23 Bevoorschotting op basis van realisatie (tussentijdse betalingen) wordt in lid 4 de tekst ‘anders ie bepaald’ gewijzigd in ‘anders is bepaald’.

2.3 Regeling uitvoering van LEADER projecten

In de Toelichting, onder het kopje Kosten voor promotie en publiciteit wordt de zin van ‘Op de website ......’ tot ‘..... format voor de plaquette’ gewijzigd in:

 

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 treft u een link aan naar het ‘Handboek voor aanvragers subsidie’ waarin onder andere hierover meer informatie staat.

 

In de Toelichting wordt tussen het kopje Kosten voor promotie en publiciteit en Hoogte subsidie onderstaande tekst ingevoegd:

Verantwoording van de projectactiviteiten

In hoofdstuk 1 van deze regeling (artikel 1.3 lid 5) is opgenomen dat Gedeputeerde Staten kunnen besluiten een vast bedrag aan subsidiabele kosten per (deel)activiteit vast te stellen.

 

Gedeputeerde Staten hebben besloten om dit artikel binnen de Regeling uitvoering van LEADER projecten toe te passen. Daarmee zijn er voor LEADER-projecten onder deze regeling twee methoden beschikbaar voor het verantwoorden van de projectkosten. Ten aanzien van het indienen van de aanvraag veranderd er niets en levert de aanvrager bij het indienen van de subsidieaanvraag een projectplan en een projectbegroting aan met onderbouwing van de redelijkheid en passendheid (marktconformiteit) van de te leveren goederen en diensten. Dit zijn bijvoorbeeld meerdere offertes of een taxatierapport. Meer informatie hierover is te vinden in het Handboek voor subsidieaanvragers POP3/POP3+, hoofdstuk 2 onder 2.4 Projectvoorstel / aanvraagformulier.

 

Per LEADER-gebied zijn de methoden voor verantwoording van de projectactiviteiten opgenomen in het artikel met als titel “Verantwoording van de projectactiviteiten”. In lid 1 van deze artikelen zijn de opties Verantwoording op basis van gerealiseerde kosten en Verantwoording op basis van een vast bedrag opgenomen. Deze houden het volgende in:

Optie 1: Verantwoording op basis van gerealiseerde kosten

Dit betekent dat bij de afrekening van het project alle gemaakte kosten moeten worden onderbouwd op basis van facturen en/of urenformulieren, zoals beschreven in het Handboek voor subsidieaanvragers POP3/POP3+, hoofdstuk 2 onder 2.7 Subsidiabele kosten.

Optie 2: Verantwoording op basis van een vast bedrag

Dit betekent dat op basis van de ingediende aanvraag een vast bedrag aan subsidiabele kosten per (deel)resultaat (van de activiteit) wordt vastgesteld. De resultaten dienen meetbaar te zijn en in de aanvraag duidelijk te worden opgenomen en beschreven.

 

Bij de afrekening van het project wordt beoordeeld of de beschreven resultaten zijn gerealiseerd. Indien dit het geval is, wordt de totale verleende subsidie uitbetaald. Wanneer deze niet of slechts gedeeltelijk zijn gerealiseerd/uitgevoerd, wordt geen subsidie uitbetaald.

 

Bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag kan, in afwijking van wat is opgenomen in artikel 1.23 lid 1, een voorschot op basis van realisatie worden aangevraagd. In dat geval moet de aanvrager heldere deelresultaten in de aanvraag hebben opgenomen. Elk deelresultaat dient te zijn voorzien van een deelbegroting. Deze dienen in de verleningsbeschikking te zijn opgenomen om een voorschot op basis van realisatie in te kunnen dienen. Wanneer deelresultaten behaald zijn, maar het beschreven eindresultaat niet, vervalt het recht op de subsidie en wordt reeds uitbetaalde subsidie teruggevorderd.

 

Bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag hoeft de aanvrager de gerealiseerde kosten bij de afrekening van het project niet nader te onderbouwen aan de hand van facturen, betaalbewijzen of urenregistratie. De focus ligt op het aantonen van de realisatie van de in de aanvraag beschreven en in de verlening opgenomen resultaten van het project. Dit kan bijvoorbeeld middels een verklaring met handtekening samen met foto’s van het behaalde resultaat.

 

Verantwoording op basis van een vast bedrag is vooral in te zetten voor projecten waarbij :

  • -

    voornamelijk sprake is van fysieke investeringen, en

  • -

    een duidelijke omschrijving kan worden gegeven van het resultaat en hoe deze wordt aangetoond bij de vaststelling, en

  • -

    de kans op niet-gehele-realisatie of wijzigingen gedurende de looptijd zeer klein is. Wijzigingen gedurende de looptijd zijn alleen mogelijk wanneer het oorspronkelijke resultaat wordt geleverd en onder voorwaarde dat de wijziging:

    • is onderbouwd;

    • aansluit bij het te realiseren resultaat (de formulering van het resultaat is daarbij erg belangrijk);

    • aansluit op de eventueel in de oorspronkelijke aanvraag opgenomen tussentijdse resultaten;

    • geen gevolgen heeft voor de kwaliteit van het oorspronkelijk beschreven resultaat waardoor het project mogelijk een lagere plek in de rangschikking zou hebben gekregen;

    • past binnen de LOS.

Verantwoording op basis van een vast bedrag is met name bruikbaar bij projecten met voornamelijk fysieke investeringen, omdat bij dit soort projecten het over het algemeen duidelijk is wat het beoogde eindresultaat is, bijvoorbeeld een dorpshuis (zie hieronder) of de aanleg van een speeltuin (zie handboek voor POP3/POP3+ Subsidieaanvragers, pagina 26). Bij niet-fysieke investeringen (inspanningen, evenementen, etc.) is het beoogde eindresultaat soms minder eenduidig, waarmee de verantwoording van het resultaat achteraf lastiger is. Voor projecten waarvan het eindresultaat niet eenduidig is, is verantwoording op basis van een vast bedrag minder geschikt.

 

Voorbeeld:

Resultaat is realisatie van een dorpshuis met een subsidie van € 100.000. Gedurende looptijd project wordt besloten in plaats van een puntdak een plat dak te realiseren met lagere kosten voor € 80.000,- subsidie. Het resultaat ‘een dorpshuis’ wordt nog steeds gehaald en de voorzieningen voor de beoogde functies worden gerealiseerd. Aanvrager dient wel de nieuwe uitvoering, begroting en evt. mijlpalen te onderbouwen en er volgt een nieuwe, herziene verlening. Als het dorpshuis niet wordt opgeleverd of een deel van de voorzieningen wordt niet gerealiseerd – waardoor niet alle functies kunnen worden uitgeoefend zoals beschreven in de oorspronkelijke aanvraag – is het resultaat niet geleverd en is de subsidie nul euro.

 

Bij het indienen van de aanvraag in het e-loket kiest de aanvrager of hij/zij gebruik wil maken van de verantwoording op basis van gerealiseerde kosten of verantwoording op basis van een vast bedrag. Indien de aanvrager gebruik wil maken van de verantwoording op basis van een vast bedrag, dan dient de aanvrager in het portaal aan te geven gebruik te willen maken van de optie voor het inzetten van forfaitaire kosten.

 

In de Toelichting onder A. Lokale Aktie Groep Zuidwest Twente wordt de eerste zin gewijzigd in:

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 staat een link naar de website van het LEADER-gebied waar u de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) kunt downloaden.

 

In de Toelichting onder B. Lokale Aktie Groep Salland wordt de eerste zin gewijzigd in:

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 staat een link naar de website van het LEADER-gebied waar u de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) kunt downloaden.

 

In de Toelichting onder C. Lokale Aktie Groep Noordoost Twente wordt de eerste zin gewijzigd in:

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 staat een link naar de website van het LEADER-gebied waar u de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) kunt downloaden.

 

In de Toelichting onder D. Lokale Aktie Groep Noord Overijssel wordt de eerste zin gewijzigd in:

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 staat een link naar de website van het LEADER-gebied waar u de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) kunt downloaden.

 

De tweede zin ‘De LAG maakt op .....’ tot ‘..... aanvragen worden gehouden’ wordt verwijderd.

 

Onderstaande artikelen worgen toegevoegd:

Artikel 2.3.3a Verantwoording van de projectactiviteiten

  • 1.

    Aanvrager kan voor het verantwoorden van de kosten van de projectactiviteiten kiezen tussen:

    • a.

      verantwoording op basis van gerealiseerde kosten, of

    • b.

      verantwoording op basis van een vast bedrag.

  • 2.

    Alle voorwaarden zoals genoemd in artikel 1.17 blijven onverminderd van toepassing.

  • 3.

    Een verzoek om een voorschot op basis van realisatie (tussentijdse betaling), zoals bedoeld in artikel 1.23, kan worden ingediend wanneer:

    • a.

      bij het indienen van de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van te realiseren kosten (alle voorwaarden zoals beschreven in artikel 1.23 zijn van toepassing), of

    • b.

      in afwijking tot het bepaalde in artikel 1.23 lid 1, bij de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van een vast subsidiebedrag. In dat geval dient in de verleningsbeschikking één of meerdere deelresultaten te zijn benoemd, inclusief bijbehorende deelbegroting. Er kan per gerealiseerde deelactiviteit een verzoek om voorschot worden gedaan. Artikel 1.23 lid 4 blijft onverminderd van toepassing.

  • 4.

    Een aanvraag om een voorschot op basis van realisatie bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag, bevat het verslag zoals genoemd in artikel 1.23 lid 3 en is ten minste het genoemde onder artikel 1.23 lid 3 sub f van toepassing;

  • 5.

    In afwijking van artikel 1.27 lid 2, bevat het verzoek om vaststelling voor een aanvraag op basis van een vast bedrag naast een inhoudelijk verslag de in sub f van artikel 1.27 lid 2 genoemde bewijsstukken.

Toelichting:

Een uitgebreide beschrijving van de twee verantwoordingsmethoden zoals genoemd in lid 1, is opgenomen in de toelichting aan het begin van paragraaf 2.3 van deze regeling.

Artikel 2.3.12a Verantwoording van de projectactiviteiten

  • 1.

    Aanvrager kan voor het verantwoorden van de kosten van de projectactiviteiten kiezen tussen:

    • a.

      verantwoording op basis van gerealiseerde kosten, of

    • b.

      verantwoording op basis van een vast bedrag.

  • 2.

    Alle voorwaarden zoals genoemd in artikel 1.17 blijven onverminderd van toepassing;

  • 3.

    Een verzoek om een voorschot op basis van realisatie (tussentijdse betaling), zoals bedoeld in artikel 1.23, kan worden ingediend wanneer:

    • a.

      bij het indienen van de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van te realiseren kosten (alle voorwaarden zoals beschreven in artikel 1.23 zijn van toepassing), of

    • b.

      in afwijking tot het bepaalde in artikel 1.23 lid 1, bij de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van een vast subsidiebedrag. In dat geval dient in de verleningsbeschikking één of meerdere deelresultaten te zijn benoemd, inclusief bijbehorende deelbegroting. Er kan per gerealiseerde deelactiviteit een verzoek om voorschot worden gedaan. Artikel 1.23 lid 4 blijft onverminderd van toepassing.

  • 4.

    Een aanvraag om een voorschot op basis van realisatie bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag, bevat het verslag zoals genoemd in artikel 1.23 lid 3 en is ten minste het genoemde onder artikel 1.23 lid 3 sub f van toepassing;

  • 5.

    In afwijking van artikel 1.27 lid 2, bevat het verzoek om vaststelling voor een aanvraag op basis van een vast bedrag naast een inhoudelijk verslag de in sub f van artikel 1.27 lid 2 genoemde bewijsstukken.

Toelichting:

Een uitgebreide beschrijving van de twee verantwoordingsmethoden zoals genoemd in lid 1, is opgenomen in de toelichting aan het begin van paragraaf 2.3 van deze regeling.

Artikel 2.3.21a Verantwoording van de projectactiviteiten

  • 1.

    Aanvrager kan voor het verantwoorden van de kosten van de projectactiviteiten kiezen tussen:

    • a.

      verantwoording op basis van gerealiseerde kosten, of

    • b.

      verantwoording op basis van een vast bedrag.

  • 2.

    Alle voorwaarden zoals genoemd in artikel 1.17 blijven onverminderd van toepassing

  • 3.

    Een verzoek om een voorschot op basis van realisatie (tussentijdse betaling), zoals bedoeld in artikel 1.23, kan worden ingediend wanneer:

    • a.

      bij het indienen van de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van te realiseren kosten (alle voorwaarden zoals beschreven in artikel 1.23 zijn van toepassing), of

    • b.

      in afwijking tot het bepaalde in artikel 1.23 lid 1, bij de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van een vast subsidiebedrag. In dat geval dient in de verleningsbeschikking één of meerdere deelresultaten te zijn benoemd, inclusief bijbehorende deelbegroting. Er kan per gerealiseerde deelactiviteit een verzoek om voorschot worden gedaan. Artikel 1.23 lid 4 blijft onverminderd van toepassing.

  • 4.

    Een aanvraag om een voorschot op basis van realisatie bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag, bevat het verslag zoals genoemd in artikel 1.23 lid 3 en is ten minste het genoemde onder artikel 1.23 lid 3 sub f van toepassing.

  • 5.

    In afwijking van artikel 1.27 lid 2, bevat het verzoek om vaststelling voor een aanvraag op basis van een vast bedrag naast een inhoudelijk verslag de in sub f van artikel 1.27 lid 2 genoemde bewijsstukken.

Toelichting:

Een uitgebreide beschrijving van de twee verantwoordingsmethoden zoals genoemd in lid 1, is opgenomen in de toelichting aan het begin van paragraaf 2.3 van deze regeling.

Artikel 2.3.30a Verantwoording van de projectactiviteiten

  • 1.

    Aanvrager kan voor het verantwoorden van de kosten van de projectactiviteiten kiezen tussen:

    • a.

      verantwoording op basis van gerealiseerde kosten, of

    • b.

      verantwoording op basis van een vast bedrag.

  • 2.

    Alle voorwaarden zoals genoemd in artikel 1.17 blijven onverminderd van toepassing.

  • 3.

    Een verzoek om een voorschot op basis van realisatie (tussentijdse betaling), zoals bedoeld in artikel 1.23, kan worden ingediend wanneer:

    • a.

      bij het indienen van de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van te realiseren kosten (alle voorwaarden zoals beschreven in artikel 1.23 zijn van toepassing), of

    • b.

      in afwijking tot het bepaalde in artikel 1.23 lid 1, bij de aanvraag is gekozen voor verantwoording op basis van een vast subsidiebedrag. In dat geval dient in de verleningsbeschikking één of meerdere deelresultaten te zijn benoemd, inclusief bijbehorende deelbegroting. Er kan per gerealiseerde deelactiviteit een verzoek om voorschot worden gedaan. Artikel 1.23 lid 4 blijft onverminderd van toepassing.

  • 4.

    Een aanvraag om een voorschot op basis van realisatie bij een verlening met verantwoording op basis van een vast bedrag, bevat het verslag zoals genoemd in artikel 1.23 lid 3 en is ten minste het genoemde onder artikel 1.23 lid 3 sub f van toepassing.

  • 5.

    In afwijking van artikel 1.27 lid 2, bevat het verzoek om vaststelling voor een aanvraag op basis van een vast bedrag naast een inhoudelijk verslag de in sub f van artikel 1.27 lid 2 genoemde bewijsstukken.

Toelichting:

Een uitgebreide beschrijving van de twee verantwoordingsmethoden zoals genoemd in lid 1, is opgenomen in de toelichting aan het begin van paragraaf 2.3 van deze regeling.

2.4 Regeling voorbereiding en uitvoering van samenwerkingsactiviteiten van de lokale groep

 

In de Toelichting onder Artikel 2.4.3 Criteria worden het tweede, vierde en zesde tekstblok, elk beginnend met ‘De LOS kunt u downloaden .....’ verwijderd.

 

Na het tekstblok ‘In Hoofdstuk 4 van de LOS voor Noord Overijssel .....’ tot ‘..... betrekking tot samenwerkingsprojecten’ wordt de volgende tekst toegevoegd:

 

Op de website www.expertisecentrumeuropa.nl onder POP3 staat een link naar de website van alle LEADER-gebieden waar u de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) kunt downloaden.

 

Dit besluit treedt in werking 1 dag na publicatie van dit provinciaal blad.

Gedeputeerde Staten voornoemd.

Naar boven