Besluit van gedeputeerde staten van 14 september 2021, PZH-2021-782019255 (DOS-2020-0007875) tot wijziging van de Subsidieregeling tegemoetkoming loonkosten onlangs gediplomeerden Zuid-Holland (Wijzigingsbesluit Subsidieregeling tegemoetkoming loonkosten onlangs gediplomeerden Zuid-Holland)

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat de arbeidsmarktsituatie voor onlangs gediplomeerden sinds de invoering van de regeling is gewijzigd en de minister van Economische Zaken en Klimaat een Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek heeft op- en opengesteld en deze regeling door middel van dit wijzigingsbesluit hierop te laten aansluiten;

 

Overwegende dat inmiddels ervaring is opgedaan met de regeling waarbij onbedoelde maar desalniettemin onwenselijke consequenties zijn geconstateerd;

 

Besluiten:

Artikel I

De Subsidieregeling tegemoetkoming loonkosten onlangs gediplomeerden Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onderdeel d vervalt, onder verlettering van de onderdelen e tot en met h tot d tot en met g.

  • 2.

    In onderdeel d (nieuw) wordt na “de aanvrager” toegevoegd “, tenzij dit een arbeidsovereenkomst in het kader van de Beroeps Begeleidende Leerweg betrof”.

B.

 

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

     

    • b.

      niet eerder dan 1 november 2020 is ingegaan; en.

  • 2.

    In het derde lid, aanhef, vervalt “bovenformatieve”.

C.

 

Artikel 8 komt te luiden:

 

Artikel 8 Subsidiehoogte

De hoogte van de subsidie bedraagt 20% van het jaarsalaris en kan oplopen tot 30% van het jaarsalaris met een maximum van €10.000,00 indien er sprake is van een scholingstraject of omscholingstraject in de richting van de techniek of ICT.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 14 september 2021

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. H.M.M. Koek, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

TOELICHTING

De Subsidieregeling tegemoetkoming loonkosten onlangs gediplomeerden Zuid-Holland is in november 2020 door gedeputeerde staten vastgesteld met als doel om ondernemingen te stimuleren om mensen die net een opleiding hebben afgerond en beschikken over beperkte werkervaring een arbeidsovereenkomst van minimaal een jaar met uitzicht op verlenging aan te bieden waarmee deze kandidaten ervaring kunnen opdoen. Die ondernemingen kunnen daarvoor een tegemoetkoming in de loonkosten van dat jaar aanvragen. Door de gevolgen van COVID-19 is het vooral voor deze groep moeilijk om een (eerste) baan te vinden, waarin de noodzakelijke ervaring kan worden opgedaan.

 

Sinds de openstelling van de subsidieregeling is ervaring opgedaan met de regeling, maar is ook de situatie omtrent de doelgroep veranderd. De arbeidsmarkt voor kandidaten die onlangs een diploma hebben behaald, is aanmerkelijk verbeterd. Waar gedurende de eerste en tweede coronagolf nauwelijks vacatures voor onlangs gediplomeerden beschikbaar kwamen, zijn die nu, zeker in de ICT en techniek, in ruime mate beschikbaar. Nu speelt veel meer de mismatch van opleidingsrichting met de beschikbare vacatures een rol. Kandidaten met bijvoorbeeld een afgeronde financieel administratieve opleiding maken veel moeilijker hun entree op de arbeidsmarkt en sluiten met hun opleiding niet aan op de openstaande vacatures in de tekortsectoren ICT en techniek. Een constatering die ook de Minister van Economische Zaken en Klimaat maakt en aanleiding is geweest om een omscholingsregeling in het leven te roepen. Om hieraan tegemoet te komen en aan te sluiten op de regeling ‘Omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT- en techniek’ wordt de regeling op een aantal punten gewijzigd.

 

ARTIKEL I

 

A.

 

Artikel 5, onderdeel d (nieuw) bepaalt dat subsidie wordt geweigerd indien er in het kalenderjaar voorafgaand aan de aanvraag sprake is geweest van een arbeidsovereenkomst. Hiermee wordt onder meer voorkomen dat subsidie feitelijk wordt aangewend voor het verlengen van een reeds bestaande arbeidsovereenkomst. De uitzondering op deze regel, die aan dit onderdeel is toegevoegd, is als de voorafgaande arbeidsovereenkomst in het kader van de Beroeps Begeleidende Leerweg was afgesloten.

 

Het oorspronkelijke onderdeel d is vervallen omdat een bovenformatieve arbeidsplaats niet eenduidig blijkt te worden geïnterpreteerd en daardoor tot onterechte onderbenutting van de regeling leidt. Met de beschrijving van de aard en inhoud van de arbeidsplaats in artikel 6, derde lid, onder a en b is voldoende beschreven waar de arbeidsplaats aan moet voldoen.

 

B.

 

In artikel 6, onderdeel b, was als vereiste opgenomen dat de arbeidsovereenkomst op zijn vroegst twee maanden voor indiening van de aanvraag mocht zijn ingegaan. Dit onderdeel is gewijzigd in die zin dat de arbeidsovereenkomst niet eerder dan op 1 november 2020 mag zijn ingegaan. De reden voor deze wijziging is dat hiermee aanvragen die, bijvoorbeeld vanwege het moment van diploma-uitreiking, pas later dan twee maanden na het aangaan van de arbeidsovereenkomst konden worden gedaan, ten onrechte moesten worden geweigerd.

 

C.

 

Dit artikel bepaalt dat van het jaarsalaris 20% wordt gesubsidieerd tot een maximum van € 10.000,00. Hieraan is toegevoegd dat indien er bij de arbeidsovereenkomst tevens sprake is van een (om)scholingstraject in de richting van de techniek of ICT 30% van het jaarsalaris wordt gesubsidieerd met nog steeds een maximum van €10.000,00. Dit artikel is gewijzigd om aan te sluiten op de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek die door de minister van Economische Zaken en Klimaat is vastgesteld.

Naar boven