Provincie Zeeland – Verlening uitgebreide omgevingsvergunning voor de productie van waterstof door middel van elektrolyse van water aan de Europaweg Zuid 4 in Ritthem

Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

 

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op 30 april 2021 een aanvraag op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ontvangen van VoltH2 Vlissingen B.V. voor de inrichting aan de Europaweg Zuid 4, 4389 PD Ritthem.  

 

De aanvraag bevat de onderdelen: bouwen, milieu, oprichting, uitrit aanleggen of veranderen en werk of werkzaamheden uitvoeren.

 

Voor de laatste twee genoemde onderdelen geldt voor onderhavige situatie geen verplichting tot het aanvragen van een vergunning. Op basis van het bestemmingsplan zijn deze onderdelen op deze locatie niet vergunningplichtig. Mogelijk gelden wel vergunningplichten op basis van de havenverordening van North Seaports.

 

De aanvraag betreft de oprichting van een inrichting bestemd voor de productie van waterstof door middel van elektrolyse van water. Het vermogen van de elektrolyser bedraagt 25 MW. Hiermee wordt circa 1.800 ton waterstof per jaar geproduceerd. Hierbij ontstaat waterstof en zuurstof. Waterstof wordt opvangen en per as afgevoerd. De gevormde zuurstof wordt afgelaten naar de atmosfeer.

 

Tevens is er op 30 april 2021 een verzoek ontvangen om te beoordelen of een milieueffectrapportage (MER) moet worden opgesteld voor de bouw van een groene waterstoffabriek. Er is besloten dat er geen MER hoeft te worden opgesteld, omdat er geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zijn te verwachten.

 

Gedeputeerde Staten van Zeeland maken bekend dat zij het voornemen hebben de vergunning te verlenen voor de onderdelen bouwen en het oprichten en in werking hebben van een inrichting en te weigeren voor de onderdelen aanleggen of veranderen van een uitrit en het uitvoeren van een werk of werkzaamheden.

 

Inzage

U kunt de ontwerpbeschikking en overige van belang zijnde stukken tijdens kantooruren van

23 september 2021 tot en met 3 november 2021 op de volgende plaatsen inzien:

  • de gemeente Vlissingen, publieksbalie, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen, na telefonische afspraak;

  • de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

Vanwege de maatregelen rondom de Coronavirus-crisis kunnen de stukken bij de DCMR Milieudienst Rijnmond alleen op afspraak en uitsluitend op maandag en donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur worden ingezien aan de Parallelweg 1, 3112 NA Schiedam. Afspraken kunt u maken door het sturen van een e-mail aan info@dcmr.nl of te bellen naar telefoonnummer 010 – 246 80 00.

 

Indien dit voor u geen uitkomst biedt en de stukken fysiek wilt in zien, verzoeken wij u dit binnen de termijn van de terinzagelegging aan ons kenbaar te maken. Dit kunt u doen per brief aan DCMR, Postbus 843, 3100 AV Schiedam of per e-mail via info@dcmr.nl. Wij zullen hierop in contact met u treden om met u op zoek te gaan naar een pragmatische oplossing waarbij u alsnog de mogelijkheid wordt geboden om op de (ontwerp)beschikking te kunnen reageren.

 

Zienswijze

Tijdens de inzage periode kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan ons college en worden verzonden aan de DCMR Milieudienst Rijnmond. Dit kan per e-mail via info@dcmr.nl of per post via Postbus 843, 3100 AV Schiedam. In deze periode kunnen ook mondeling zienswijzen worden ingebracht. Dit kan telefonisch of na afspraak.

Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend, als u een zienswijze hebt ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en/of als u belanghebbende bent.

 

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de DCMR Milieudienst Rijnmond, via info@dcmr.nl onder vermelding van DCMR zaaknummer 9999227614.

 

Naar boven