N317; verkeersbesluit maatregelen Dieren-Drempt

 

VERKEERSBESLUIT zaaknummer 2021-005887, 9 september 2021

 

Aanleiding

De provinciale weg N317 is een belangrijke west-oostverbinding door de Achterhoek en vormt een verbinding tussen Dieren en Drempt. De weg ontsluit de dorpen in het omliggende gebied op het hoofdwegennet, de A348 en de A18. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het realiseren van een aantal maatregelen op de N317. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt de fietsoversteek aangepast door het realiseren van een fysieke middengeleider ter hoogte van het fietspad Schoonoordpad, bij kilometer 2,600. Daarnaast worden de landbouwpasseerhavens bij kilometer 3,800 en 4,400 verwijderd.

 

Beleidskader

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

• het geldende Algemeen reglement mandaat, Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit is genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden- en verbeteren van- de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Rheden en de gemeente Doesburg, vervoersmaatschappij Breng en met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost-Nederland, Gelderland-Midden.

 

Zienswijzen

Op het verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 20 mei tot en met 1 juli is geen zienswijze ingediend.

 

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

De provincie neemt maatregelen op de N317 tussen Dieren en Drempt, bij kilometer 2,600, 3,800 en bij kilometer 4,400.

 

Middengeleider (kilometer 2,600)

Op fietspad het Schoonoordpad, door de Havikerwaard tussen Dieren en Drempt, is een onveilige fietsoversteek met de N317 bij kilometer 2,600. (Brom)fietsers en voetgangers moeten in één keer de drukke provinciale weg oversteken. Het recent aangelegde fietspad door de Havikerwaard wordt intensief gebruikt en is het een belangrijke school- en recreatieve fietsroute. De kans op ongevallen tussen overstekende (brom)fietsers en voetgangers en weggebruikers op de N317 neemt toe als gevolg van de ontwikkeling van het fietspad. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt er ter hoogte van het Schoonoordpad op de N317, bij kilometer 2,600 een fysieke middengeleider gerealiseerd. Hierdoor ontstaat voor (brom)fietsers een veilige, gefaseerde fietsoversteek en worden automobilisten op de N317 geattendeerd op de oversteek. Hiermee verbetert de verkeersveiligheid en wordt de kans op ongevallen tussen overstekende (brom)fietsers en automobilisten kleiner.

 

Landbouwpasseerhavens (maatregel 91,227) (kilometer 3,800 en 4,400)

Ter hoogte van Doesburg kunnen de landbouwpasseerhavens, bij kilometer 3,800 en 4,400, niet goed worden gebruikt door landbouwverkeer. De landbouwpasseerhavens zijn namelijk te smal en te kort, waardoor landbouwvoertuigen niet volledig in het vak kunnen staan. Dit zorgt voor een vergroot risico op ongevallen tussen landbouwvoertuigen en achteropkomend verkeer. Landbouwpasseerhavens met de juiste maatvoering zijn niet inpasbaar binnen de bestaande ruimte. Om die reden is besloten om de huidige landbouwpasseerhavens te verwijderen.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N317 tussen Dieren en Drempt het volgende verkeersbesluit:

 

I. door het plaatsen van de borden model D2 conform bijlage 1 van het RVV 1990 op de middengeleider, een verplichte rijrichting rechts langs de middengeleider in te stellen, bij kilometer 2,600;

 

II. door het verwijderen van het bord E1 conform bijlage 1 van het RVV 1990, het huidige parkeerverbod op te heffen, bij kilometer 3,800 en kilometer 4,400;

 

Ter inzage

Een link naar het verkeersbesluit is vanaf 16 september 2021 te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->verkeer en vervoer->overzicht van alle provinciale wegen-> N317 -> Aansluiting A348 – rotonde N338). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt zaaknummer 2021-005887 dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 16 september tot en met 28 oktober ter inzage in het desbetreffende gemeentehuis van de gemeente Rheden en de gemeente Doesburg. Ten gevolge van COVID-19-maatregelen is fysieke inzage op het gemeentehuis mogelijk beperkt beschikbaar. Neem contact op met de betreffende gemeente of het Provincieloket, telefoon 026-359 9999, voor meer informatie en ondersteuning.

 

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake de besluitpunten van het verkeersbesluit.

 

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

 

 

Naar boven