Verkeersbesluit voor de provinciale weg Scharendijke – Burgh-Haamstede (N652), weggedeelte Recreatieverdeelweg 3e fase tussen de N57 en de Elkerzeeseweg te Scharendijke

- vaststelling maximumsnelheid 60 km/h op hoofdrijbaan (zonebepaling);

- aanduiding rotonde met regeling voorrang en verplichte rijrichting;

- aanduiding verplicht fiets/bromfietspad;

- gesloten verklaring voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

 

 

Middelburg, 9 september 2021

Zaaknummer : 93821

Afdeling : Infrastructuur en Vastgoed

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

betreft:

Verkeersbesluit voor de provinciale weg Scharendijke – Burgh-Haamstede (N652), weggedeelte Recreatieverdeelweg 3 e fase tussen de N57 en de Elkerzeeseweg te Scharendijke;

- vaststelling maximumsnelheid 60 km/h op hoofdrijbaan (zonebepaling);

- aanduiding rotonde met regeling voorrang en verplichte rijrichting;

- aanduiding verplicht fiets/bromfietspad;

- gesloten verklaring voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.

Overwegingen met betrekking tot het besluit

Bevoegdheidsgrondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

Het betreffende weggedeelte van de N652, Recreatieverdeelweg 3e fase, tussen de N57 en de Elkerzeeseweg te Scharendijke is in beheer bij de provincie Zeeland.

Op grond van artikel 18, eerste lid onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Motivering en belangenafweging

De 1e en 2e fase van de Recreatieverdeelweg zijn in 2003 en 2014 in gebruik genomen. De 3e fase is het sluitstuk van deze weg in de Kop van Schouwen. Doel van de aanleg van de Recreatieverdeelweg is het ontlasten van de dorpskernen in de Kop van Schouwen van doorgaand recreatieverkeer en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. Dit ter verbetering van de (verkeers)veiligheid en leefbaarheid in deze dorpen. Met de aanleg van de 3e fase van de Recreatieverdeelweg wordt dit doel nu ook voor Scharendijke bereikt.

De weg wordt aan de oostkant van de N57 Dammenweg via een nieuw aan te leggen rotonde aangesloten op het bestaande wegennet. Aan de zuidkant van Scharendijke wordt de weg aangesloten op de bestaande rotonde in de Elkerzeeseweg.

De nieuw aangelegde rotonde met daarbij behorende voorrangsregeling en verplichte rijrichting, als ook de ter plaatse overige verkeersmaatregelen dienen als zodanig te worden aangeduid.

Overig

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen:

Lid 1, sub. a.: het verzekeren van de veiligheid op de weg;

Lid 1, sub. b.: het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Lid 1, sub. c.: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Lid 1, sub. d.: het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Gelet op artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie.

Gelet op artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangrenzende wegbeheerder(s), te weten Rijkswaterstaat, Waterschap Scheldestromen en de gemeente Schouwen-Duiveland.

Gelet op artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en artikel 2, 5 en 6 van de Bekendmakingswet wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in het Provinciaal Blad en is voor een ieder in te zien op www.overheid.nl.

De verwachting is dat de weg halverwege december 2021 in gebruik genomen kan worden.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen

Besluiten wij:

Op de provinciale weg N652, Recreatieverdeelweg 3e fase, tussen de N57 en de Elkerzeeseweg te Scharendijke, de navolgende verkeersborden van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) te plaatsen:

1. A1-60-ZB en A2-60-ZE, in beide richtingen instellen zone waarvoor een maximumsnelheid van 60 km/h geldt;

2. B4, B5 en B6, voorrangsregelingen resp. op de kruisende wegen en de rotonde, zodat voorrang dient te worden verleend aan bestuurders op de kruisende weg en op de rotonde;

3. C15. gesloten verklaring hoofdrijbaan in beide richtingen voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Deze categorie weggebruikers dient gebruik te maken van het naastgelegen fiets/bromfietspad;

4. D1, de nieuw aangelegde rotonde als zodanig aan te wijzen;

5. D2, bestuurders te gebieden het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft;

6. G12a en G12b, de rond de rotondes en langs de weg gesitueerde fietspaden aan te duiden als verplicht fiets/bromfietspad;

7. in te trekken, voor zover nodig, eerder genomen besluiten.

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND,

namens dezen,

ir. C.A.J. Verhoeve MPM,

hoofd afdeling Infrastructuur en Vastgoed

 

Mededeling(en)

Inlichtingen

Nader gewenste inlichtingen zijn te verkrijgen op onderstaande telefoonnummers:

Verkeersmaatregelen:

06 - 28 90 41 81

06 - 25 70 93 43

06 - 28 90 40 04

Procedure:

06 - 25 72 65 07

Informatieve bijlagen

Onderstaande tekeningen zijn als informatieve bijlagen bij de digitale publicatie te downloaden.

- N652-000-0012 N652 3e fase Recreatieverdeelweg, Verkeersbordenplan, Blad 1,

d.d. 11-06-2021 – zaaknummer 93821;

- N652-000-0012 N652 3e fase Recreatieverdeelweg, Verkeersbordenplan, Blad 2;

d.d. 11-06-2021 – zaaknummer 93821;

- N652-000-0012 N652 3e fase Recreatieverdeelweg, Verkeersbordenplan, Blad 3;

d.d. 11-06-2021 – zaaknummer 93821.

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk bezwaar maken tegen dit besluit bij: Gedeputeerde Staten van Zeeland, t.a.v. de secretaris van de commissie voor bezwaarschriften, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg.

Wie is belanghebbende?

Volgens artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht bent u belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop het besluit betrekking heeft. Volgens vaste jurisprudentie is dat onderscheid bij een willekeurige verkeersdeelnemer onvoldoende aanwezig.

In het bezwaarschrift neemt u ten minste op uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaarschrift, tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom. Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend.

U moet het bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. I.c. is dat de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad. Overschrijding van de inzendtermijn kan ertoe leiden dat met uw bezwaren geen rekening wordt gehouden.

Als u overweegt bezwaar te maken, kunt u een informatiefolder aanvragen op telefoonnummer 0118-631000. U kunt de informatie ook downloaden via https://www.zeeland.nl/subsidieregels-en-procedures/bezwaar-maken.

Wij wijzen u erop dat het bezwaar niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

Naar boven