Beleidsregel ontheffing verlening Dutch Grand Prix N200 2021

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Gelet op artikel 149 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994);

 

Gelet op artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990)

 

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende dat

  • Gedurende en rondom het raceweekend van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix op grond van een verkeersbesluit plaatsen en verwijderen diverse borden en het nemen van maatregelen in verband met het evenement Formule 1 (Dutch Grand Prix) op de N200 en N208 Zandvoort (Staatscourant nummer 29182, 7 juni 2021) voor een deel van de provinciale weg de N200, ook bekend als de Zeeweg, een geslotenverklaring is ingesteld;

  • Deze verkeersmaatregel wordt getroffen als onderdeel van het Mobiliteitsplan DGP (Dutch Grand Prix);

  • Op grond van artikel 149 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) en artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990) het mogelijk is om een ontheffing te verlenen voor het passeren van een geslotenverklaring;

  • Dat Burgemeester en Wethouders van Zandvoort ambtelijk de besluiten om ontheffingen op aanvraag voorbereidt;

  • Gedeputeerde Staten de uiteindelijke beslissing om ontheffingen zowel ambtshalve als op aanvraag nemen;

  • Het wenselijk is om in de vorm van beleidsregels als bedoeld in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht een toetsingskader vast te stellen om inzicht aan aanvragers te geven hoe met de bevoegdheid wordt omgegaan;

  • Dat het tevens wenselijk is deze beleidsregels vast te stellen zodat bij de voorbereiding van besluitvorming door de ambtelijke dienst van Burgemeester en Wethouders van Zandvoort dit als toetsingskader kan worden gebruikt;

  • De beleidsregels gebaseerd zijn op het Mobiliteitsplan DGP 2021;

  • De beleidsregels gelden voor data en tijden genoemd in bovengenoemd verkeersbesluit;

Besluiten vast te stellen:

 

Beleidsregel ontheffing verlening Dutch Grand Prix N200 2021

Artikel 1 Onderwerp

Deze beleidsregel is van toepassing op het aanvragen, verlenen en gebruiken van ontheffingen op de geslotenverklaring van de N200 tussen hectometer 19,8 tot 25,7 die van kracht is gedurende de dagen en tijden en plaatsen die zijn opgenomen in het verkeersbesluit plaatsen en verwijderen diverse borden en het nemen van maatregelen in verband met het evenement Formule 1 (Dutch Grand Prix) op de N200 en N208 Zandvoort (Staatscourant nummer 29182, 7 juni 2021):

  • o

    N200 (Zeeweg), ten westen van de aansluiting met de Brouwerskolkweg;

  • o

    N200 (Zeeweg), ten zuiden van de aansluiting met het parkeerterrein Bloemendaal P1.

Artikel 2 Ambtshalve ontheffingverlening

Om de administratieve last voor belanghebbenden zoveel als mogelijk te beperken wordt aan iedere belanghebbende op een adres geraakt door het verkeersbesluit dat enkel bereikbaar is via de relevante geslotenverklaringen, ambtshalve een ontheffing verleend.

Artikel 3 Toetsingskader ontheffing op aanvraag

  • 1.

    Gedeputeerde Staten verlenen op aanvraag een ontheffing aan een belanghebbende die aannemelijk kan maken dat de belanghebbende;

    • a.

      een dringende noodzaak heeft om de gesloten verklaring te passeren;

    • b.

      niet op een andere wijze op diens bestemming kan komen, en;

    • c.

      kan voorzien in legaal parkeren anders dan op de openbare weg, ofwel geen noodzaak tot parkeren heeft.

  • 2.

    Gedeputeerde Staten kunnen aan de ontheffingen extra voorschriften en beperkingen verbinden. Deze voorschriften en beperkingen strekken tot beschermen van het belang van:

    • a.

      het verzekeren van de veiligheid op de weg;

    • b.

      het beschermen van weggebruikers en passagiers;

    • c.

      het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

    • d.

      het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Artikel 4 De aanvraag

  • 1.

    Een aanvraag om ontheffing van de geslotenverklaringen als bedoeld in artikel 1 wordt ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort.

  • 2.

    Voor de aanvraag is een formulier beschikbaar via de website van de gemeente Zandvoort.

  • 3.

    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort bereiden het besluit als bedoeld in het eerste lid voor.

  • 4.

    Gedeputeerde Staten besluiten op een aanvraag als bedoeld in het eerste lid.

Artikel 5 Aantonen ontheffing, doorlaatbewijs

  • 1.

    Door een sticker uitgegeven door het college van Burgemeester en Wethouders van Zandvoort of een door het college van Burgemeester en Wethouders van Zandvoort uitgegeven ander bewijs toont een weggebruiker aan ontheffing te hebben.

  • 2.

    Een ontheffinghouder plaatst de sticker als bedoeld in het eerste lid duidelijk zichtbaar en volledig leesbaar in of op het vervoermiddel. Voor zover mogelijk wordt de sticker geplaatst in de rechterbovenhoek van de voorruit, zijnde de passagierszijde. Indien dat niet technisch mogelijk is, toont ontheffinghouder de ontheffing op eerste verzoek.

Artikel 6 Intrekken of wijzigen ontheffing

Gedeputeerde Staten kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen:

  • a.

    op verzoek van de ontheffinghouder;

  • b.

    wanneer er zich een wijziging voordoet in één van de omstandigheden die relevant waren voor het verlenen van de ontheffing;

  • c.

    wanneer de ontheffinghouder handelt in strijd met de aan de ontheffing verbonden voorschriften;

  • d.

    wanneer blijkt dat bij de aanvraag van de ontheffing onjuiste gegevens zijn verstrekt, of;

  • e.

    wanneer de ontheffinghouder niet aan zijn of haar plichten ter zake van de ontheffing heeft voldaan.

Artikel 7 Diefstal, verlies of vermissing

In geval van diefstal, verlies of vermissing van een ontheffing kan een duplicaat van het doorlaatbewijs worden verstrekt.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Gedeputeerde Staten handelen overeenkomstig deze beleidsregel, tenzij dat voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen.

Artikel 9 Inwerkingtreding en looptijd

  • 1.

    Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na plaatsing in het Provinciaal Blad.

  • 2.

    Deze beleidsregel vervalt op dinsdag 7 september 2021.

Haarlem, 13 juli 2021

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

A.Th.H. van Dijk, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting

Een aantal doelgroepen krijgt reeds ambtshalve ontheffing. Gedeputeerde Staten beslissen over de ambtshalve te verlenen ontheffingen en over de ontheffingen op verzoek. Om als weggebruiker te kunnen aantonen dat de ontheffing is verleend, worden doorlaatbewijzen in de vorm van stickers en mogelijk QR codes uitgegeven door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort. Samengevat verlenen Gedeputeerde Staten zelf de ontheffingen en B&W van Zandvoort verstrekken als uitvoeringshandeling de doorlaatbewijzen.

 

Zowel voor de ontheffingen die Gedeputeerde Staten vooraf uit eigen beweging (ambtshalve) verlenen als voor de ontheffingen die op verzoek worden aangevraagd, geldt het toetsingskader opgenomen in deze beleidsregel.

 

Voor de reeds in beeld zijnde doelgroepen verlenen Gedeputeerde Staten ambtshalve een ontheffing (en via B&W van Zandvoort worden doorlaatbewijzen verstrekt). Voor weggebruikers die wel een noodzaak hebben om op de gesloten weg te zijn, maar die bij Gedeputeerde Staten nog niet direct bekend zijn, is er de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen. Het toetsingskader hiervoor staat in artikel 3. Dit toetsingskader geeft inzicht aan aanvragers hoe met de bevoegdheid wordt omgegaan en geeft bij de interne voorbereiding van besluitvorming door het college van B&W van Zandvoort een leidraad voor het voorbereiden van de besluitvorming over de ontheffingen.

 

Voorbeelden van mogelijke aanvragers met een noodzaak zijn zorgverleners, mantelzorgers en storingsdiensten. Bij een aanvraag moet zowel de dringende noodzaak, de onmogelijkheid om op een andere manier op de locatie te komen en het niet zullen parkeren op de openbare weg aannemelijk gemaakt worden.

Naar boven