Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 20 juli 2021 tot wijziging van de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant in verband met het toevoegen van subsidieplafonds en het aanbrengen van enkele technische en inhoudelijke wijzigingen (Derde wijziging Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant te wijzigen in verband met het toevoegen van subsidieplafonds voor enkele gemeenten en het aanbrengen van enkele technische en inhoudelijke wijzigingen naar aanleiding van signalen uit de uitvoeringspraktijk;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

De Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 1 wordt het volgende begrip in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

verbonden persoon: door middel van een deelneming, een samenwerkingsverband of op andere wijze verbonden natuurlijke of rechtspersoon;

 

B.

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel b komt te luiden:

    • b.

      krachtens het geldende bestemmingsplan de bestemming bouwvlak of de bestemming wonen rust:

      • 1°.

        op de grond waarop het project wordt uitgevoerd; of

      • 2°.

        op grond binnen 10 meter daarvandaan die in eigendom, erfpacht of pacht is van de aanvrager of een met hem verbonden persoon.

  • 2.

    Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel j, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

    • k.

      de aangevraagde subsidie minder bedraagt dan:

      • 1°.

        € 4.000, voor de activiteit functiewijziging, bedoeld in artikel 4, onderdeel a en j;

      • 2°.

        € 3.000, voor de activiteiten, bedoeld in artikel 4, onderdeel c, f of h;

      • 3°.

        € 7.000, voor een combinatie van de activiteiten, bedoeld onder 1º en 2º.

C.

Artikel 6, eerste lid, onder b, komt te luiden:

  • b.

    de in het project opgenomen elementen passen voor ten minste 50% binnen de daarvoor aangewezen landschapstypen als vermeld in de landschapstypenkaart, opgenomen in bijlage 1 bij deze regeling;

D.

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid, onder o, wordt “€ 17.551”vervangen door “€ 98.551”.

  • 2.

    Onder vervanging van de punt aan het slot van het eerste lid, onder yy, door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 3.

    In het tweede lid, onder a, wordt “€ 571.886” vervangen door “€ 337.886”.

E.

Aan artikel 11 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3.

    De subsidie wordt niet verstrekt indien toepassing van de voorgaande leden tot gevolg heeft dat de subsidie minder bedraagt dan:

    • a.

      € 4.000, voor de activiteit functiewijziging, bedoeld in artikel 4, onderdelen a en j;

    • b.

      € 3.000, voor de activiteiten, bedoeld in artikel 4, onderdelen c, f of h;

    • c.

      € 7.000, voor een combinatie van de activiteiten, bedoeld onder a en b.

F.

Bijlage 2 bij de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant wordt vervangen door bijlage 1 bij deze regeling.

 

G.

Bijlage 3 bij de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant wordt vervangen door bijlage 2 bij deze regeling.

Artikel II Overgangsbepaling

Op subsidieaanvragen als bedoeld in de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant, die zijn ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling en waarop nog niet onherroepelijk is beslist, blijft de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant, zoals deze luidde de dag voorafgaand aan het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling, van toepassing.

Artikel III Terinzagelegging

  • 1.

    Deze regeling zal in het Provinciaal Blad worden geplaatst met uitzondering van de bijlagen 1 en 2 bij deze regeling, die ter inzage worden gelegd.

  • 2.

    Van deze terinzagelegging zal mededeling worden gedaan in het Provinciaal Blad.

Artikel IV Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

’s-Hertogenbosch, 20 juli 2021

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Bijlage 1 behorende bij de Derde wijziging Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Bijlage 2 behorende bij artikel 6, eerste lid, onder c, van de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Deze bijlage ligt overeenkomstig artikel 136 Provinciewet digitaal ter inzage bij de Provincie Noord-Brabant en is raadpleegbaar via onderstaande link.

 

Bijlage 2 behorende bij de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Bijlage 2 behorende bij de Derde wijziging Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Bijlage 3 behorende bij artikel 6, eerste lid, onder d, en artikel 14, eerste lid, onder c, van de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Deze bijlage ligt overeenkomstig artikel 136 Provinciewet digitaal ter inzage bij de Provincie Noord-Brabant en is raadpleegbaar via onderstaande link.

 

Bijlage 3 behorende bij de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Toelichting behorende bij de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

I. Algemeen deel

 

De regeling is om verschillende redenen gewijzigd. In de eerste plaats zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd die noodzakelijk bleken voor een effectieve uitvoering van de regeling. Daarnaast is de gemeente Woensdrecht toegevoegd aan de regeling als cofinancier en zijn enkele subsidieplafonds gewijzigd.

 

II. Artikelsgewijs deel

 

Artikel I Wijziging van de Subsidieregeling stimuleringsregeling landschap Noord-Brabant

 

Onder B (artikel 5)

Subsidie wordt in principe geweigerd als de aan te leggen elementen worden gerealiseerd binnen 10 meter van grond met een bestemming ‘bouwvlak’ of ‘wonen’. Hiermee wordt voorkomen dat de subsidie wordt gebruikt ten behoeve van woongenot in plaats van kwaliteitsverbetering van het landschap. Door de wijziging wordt dit nader genuanceerd: als de bestemming ‘bouwvlak’ of ‘wonen’ gelegen is op een perceel waarmee de subsidieaanvrager op geen enkele manier is verbonden, dan geldt de weigeringsgrond niet.

Daarnaast is een drempelbedrag voor de subsidieaanvraag opgenomen. Dit bedrag is toegevoegd vanwege de provinciale kosten die gemoeid zijn met het afhandelen van de subsidieaanvragen. Om dezelfde reden is ook een derde lid toegevoegd aan artikel 11 (zie artikel E van de wijzigingsregeling).

 

Onder C (artikel 6, eerste lid, onder b)

Ook projecten die op de grens van verschillende landschapstypen worden uitgevoerd, komen thans in aanmerking voor subsidie. Voorwaarde is echter dat de aan te leggen elementen voor minimaal 50% passen binnen de landschapstypen zoals opgenomen in de landschapstypenkaart.

 

Onder F (bijlage 2)

De kaart met themagebieden is geactualiseerd op basis van nieuwe inzichten en deelnemende gemeenten.

 

Onder G (bijlage 3)

De bijlage is uitgebreid met een omschrijving van de elementen voor aanleg, zodat getoetst kan worden op de kwaliteit van aanleg.

 

Artikel II Overgangsbepaling

De wijzigingen zijn niet van toepassing op subsidieaanvragen die zijn ingediend vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling. Voor die aanvragen geldt nog de oude regeling.

 

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

 

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven