Verkeersbesluit, N372 km 9.2, kruising Dwazziewegen, wijzigen verkeerstekens

Kenmerk 202102119-00952336

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is Gedeputeerde Staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Drenthe.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

De in dit verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde volgende belangen:

-het verzekeren van de veiligheid op de weg;

-het beschermen van weggebruikers en passagiers;

-het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

-het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Belangenafweging

De N372 is een gebiedsontsluitingsweg, waar buiten de bebouwde kom een maximum snelheid geldt van 80 km/u. Ter hoogte van Roden kruist de N372 met de Dwazziewegen, deze kruising is ingericht als voorrangskruispunt, met linksaffers en een verhoogde rijbaanscheiding op de N372. Op de kruising N372/Dwazziewegen hebben, de afgelopen zestien jaar, twintig geregistreerde ongevallen plaatsgevonden. Uit analyse van de wegbeheerders, in samenwerking met de politie, is gebleken dat snelheid niet de oorzaak is geweest van de ongevallen, maar in de meeste gevallen werd er geen voorrang verleend aan verkeer op de N372. Door de huidig geplaatste voorrangsborden op de Dwazziewegen, ter hoogte van de kruising met de N372, te vervangen door stopborden moet het verkeer op de Dwazziewegen daadwerkelijk tot stilstand komen alvorens de N372 te kruisen of op te rijden. Door deze wijziging wordt extra benadrukt dat bestuurders op de Dwazziewegen voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de N372.

Overleg

Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de (gemachtigde van de) korpschef van de nationale politie.

Zoals is bepaald in artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemeente Noordenveld.

Besluit

Gezien voorgaande overwegingen is Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe tot het besluit gekomen om:

1. Borden B6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, geplaatst op de kruising Dwazziewegen ter hoogte van N372 km 9.2 te verwijderen.

2. Haaientanden aangebracht op de kruising Dwazziewegen ter hoogte van N372 km 9.2 te verwijderen.

3. Borden B7 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, te plaatsen op de kruising Dwazziewegen ter hoogte van N372 km 9.2.

4. Stopstrepen aan te brengen op de kruising Dwazziewegen ter hoogte van N372 km 9.2.

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe,

Namens dezen,

Mevrouw W. Meijering

Directeur realisatie

 

Openbaarmaking

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de rijksoverheid (www.officielebekendmakingen.nl).

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking ervan hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe. De dag van bekendmaking is de dagtekening van het besluit. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift verwijzen wij u naar: www.provincie.drenthe.nl/loket/klachten, bezwaar of melding doorgeven

Naar boven