Provincie Zuid-Holland - Besluit van gedeputeerde staten van 18 mei 2021, PZH-2021-773050414, tot wijziging van de Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland 2020 in verband met vergroten van het draagvlak voor de archeologie

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat de provincie Zuid-Holland doorgaat met publieksbereik archeologie en zich blijft inzetten voor het vergroten van het draagvlak voor de archeologie onder de inwoners van Zuid-Holland;

 

Besluiten:

Artikel I

De Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 1, worden de volgende onderdelen toegevoegd:

  • d.

    inrichten van een ruimte waar geïnteresseerden (inter)actief mee kunnen doen aan archeologie: openbare ruimte waar men aan archeologische activiteiten deelneemt, zoals boren, opgraven en determineren of waar men kan meedoen aan archeologische innovatieve of culturele activiteiten zoals burgerparticipatietrajecten en evenementen.

  • e.

    organiseren van een aansprekende archeologische tentoonstelling op een frequent bezochte plek: organiseren van een archeologische expositie, vertoning, musical en/of film, nieuwe spel- en 3D technieken en/of digitale lezingen en -rondleidingen.

B

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4 Aanvraagperiode

In afwijking van artikel 26, eerste lid, van de Asv, kan een aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 2 worden ingediend van 1 augustus 2021 tot en met 21 september 2021.

 

C.

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het eerste lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door “;” een onderdeel toegevoegd luidende:

    • e.

      samenwerking met andere (archeologische) partijen.

  • 2.

    In het tweede lid onderdeel b wordt de zinsnede “ten behoeve van het (inter)actief meedoen aan archeologie:” vervangen door: waar geïnteresseerden (inter)actief mee kunnen doen aan archeologie:.

  • 3.

    Het tweede lid onderdeel c komt te luiden:

    • c.

      criterium c: ten hoogste 15 punten;

      voor inzet van vrijwilligersuren ten opzichte van het totaal aantal projecturen van 20% of minder 0 punten;

      voor inzet van vrijwilligersuren ten opzichte van het totaal aantal projecturen van meer dan 20%, maar minder dan of gelijk aan 40%: 5 punten;

      voor inzet van vrijwilligersuren ten opzichte van het totaal aantal projecturen van meer dan 40%, maar minder dan 60%: 10 punten;

      voor inzet van vrijwilligersuren ten opzichte van het totaal aantal projecturen van 60% of meer 15 punten.

  • 4.

    In het tweede lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door “;” een onderdeel toegevoegd luidende:

    • e.

      criterium e: ten hoogste 5 punten:

      voor alleen eigen inzet: 1 punt;

      voor samenwerking met 1 of meerdere (archeologische) partij(en) op lokaal schaalniveau: 3 punten;

      voor samenwerking met 1 of meerdere (archeologische) partij(en) op bovenlokaal schaalniveau: 5 punten.

Artikel II

De Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland 2020, zoals deze luidde op de dag voor inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op subsidies die zijn aangevraagd voor de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 18 mei 2021

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,

Drs. H.M.M. KOEK, secretaris

Drs. J.SMIT, voorzitter

Toelichting bij het Besluit van gedeputeerde staten van 18 mei 2021, PZH-2021-773050414, tot wijziging van de Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland 2020 in verband met vergroten van het draagvlak voor de archeologie.

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I, onder A.

 

Met deze wijziging worden de begrippen in de Subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland 2020 te weten ‘het inrichten van een ruimte waar geïnteresseerden (inter)actief mee kunnen doen aan archeologie’ en het ‘organiseren van een aansprekende archeologische tentoonstelling op een frequent bezochte plek’ omschreven.

 

Zo vallen daarmee de volgende activiteiten binnen de activiteiten waarvoor subsidie kan worden verleend.

 

  • a.

    Inrichten van een openbare ruimte waar mensen zelf aan archeologische activiteiten mogen deelnemen en de handen actief uit de mouwen mogen steken, bijvoorbeeld: boren, opgraven, wassen, determineren of beschrijven. Subsidiabel zijn de kosten voor de organisatie van de inrichting (uren), inrichtingskosten van de ruimte zoals meubilair en aanschaf van materialen ten behoeve van de uit te voeren activiteiten. Subsidiabel zijn ook archeologische culturele of innovatieve activiteiten als burgerparticipatie trajecten en de organisatie van evenementen.

  • b.

    Organiseren van een aansprekende archeologische tentoonstelling op een frequent bezochte plek, zoals een bibliotheek, schoolgebouw, supermarkt of gemeentehuis. Hieronder valt ook het organiseren van een archeologische musical en/of film, het gebruik van nieuwe spel- en 3D technieken en online activiteiten zoals digitale lezingen en - rondleidingen. Het is van belang dat het onderwerp en de wijze van presenteren aansprekend is en aansluit op de belevingswereld van de inwoners van Zuid-Holland. Tentoonstellingen met een lokaal verhaal, die met actieve medewerking van plaatselijke vrijwilligers tot stand worden gebracht kunnen succesvol zijn. De betrokkenheid van de plaatselijke inwoners bij hun eigen geschiedenis wordt vergroot. Er kan gebruik worden gemaakt van archeologische vondsten uit het provinciaal depot.

Artikel I, onder C.

 

Artikel 9 Rangschikking

 

  • e.

    Met het rangschikkingscriterium samenwerking met andere archeologische partijen worden subsidieaanvragers gestimuleerd om actief op zoek te gaan naar afstemming en samenwerking met partijen binnen de archeologische wereld en disciplines buiten de archeologie. Op bovenlokaal schaalniveau levert meer punten op. Samenwerking levert voordelen voor de organisatie(kracht), informatieverstrekking, kostenbesparing en een groter publiekbereik van het project.

Naar boven