Bekendmaking project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard

Het natuurontwikkelingsproject Lunenburgerwaard omvat de gelijknamige uiterwaard en het westelijk deel van de Waarden van Gravenbol (niet het gelijknamige recreatiegebied). In de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek is de natuurambitie hoog. De gebieden vormen samen de natuurverbindingen voor de Europese en nationale natuurdoelen (Natura2000/ Natuur Netwerk Nederland/ Kader Richtlijn Water). Naast de natuurwaarde van het gebied zelf, vormt de Lunenburgerwaard een schakel langs de Nederrijn, die noodzakelijk is om de natuurverbindingen goed te laten functioneren.

Plannen voor de toekomst De provincie Utrecht werkt samen met Rijkswaterstaat, Stichting het Utrecht Landschap, gemeente Wijk bij Duurstede, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan het ontwikkelen van natuur in de Lunenburgerwaard. In de uiterwaard worden onder andere plas-dras gebieden, natuurvriendelijke oevers, ooibos en schraalgraslanden aangelegd. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk gebied voor veel verschillende soorten planten en dieren. Ook aan een wandelroute is gedacht. De geplande startdatum van de inrichtingswerkzaamheden staat gepland voor eind 2021. Dit is natuurlijk afhankelijk van het procedureverloop van de vergunningaanvragen. Op 16 juli, vorig jaar, zijn de vergunningaanvragen ingediend.

Gecoördineerde voorbereiding

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van het project natuur­ontwikkeling Lunenburgerwaard heeft de provincie Utrecht, verzocht om toepassing van de provinciale coördinatieregeling als bedoeld in artikel 10a t/m e van de Ontgrondingenwet.

Het doel van deze coördinatie is om de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten, zoals benodigd voor de uitvoering van het project, op elkaar af te stemmen en gelijktijdig te doen plaatsvinden. De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) voert deze taak uit.

De procedure conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is van kracht. Dit houdt in dat alle besluiten eerst als ontwerpbesluit ter inzage zijn gelegd en vervolgens als definitief besluit.

Ontwerpbesluiten, zienswijzen en reactienota

De ontwerpbesluiten hebben begin dit jaar, zes weken ter inzage gelegen. Er zijn 7 zienswijzen ingediend. Deze hebben niet geleid tot wijziging van de besluiten. Voor de beantwoording van de zienswijzen wordt verwezen naar de Nota van beantwoording zienswijzen project natuur­ontwikkeling Lunenburgerwaard. Dit document wordt gelijktijdig met de definitieve besluiten ter inzage gelegd.

Ter inzage legging

De definitieve besluiten gelijktijdig ter inzage worden gelegd zijn:

 

  • 1.

    Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht (RUD Utrecht);

  • 2.

    Projectplan Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland;

  • 3.

    Vergunning op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden;

  • 4.

    Vergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van de gemeente Wijk bij Duurstede.

De definitieve besluiten liggen gedurende zes weken digitaal ter inzage, vanaf 27 mei tot en met 8 juli 2021, en kunnen ingezien worden op https://www.rudutrecht.nl/lunenburgerwaard. Hier kunnen alle definitieve besluiten, de nota beantwoording zienswijzen, aanvragen en bijlagen worden gedownload. Als u nog vragen heeft, mail dan naar info@rudutrecht.nl o.v.v. besluiten ‘Project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard’.

Beroep instellen

De definitieve besluiten liggen voor zes weken ter inzage in de periode zoals hierboven aangegeven. Belanghebbenden kunnen in die periode bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen. Deze Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen. Beroepschriften kunnen zowel ingediend worden door belanghebbenden als ook door niet belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend.

Beroepsschriften dienen onder vermelding van ‘Definitieve besluiten project natuurontwikkeling Lunenburgerwaard’ gericht te worden aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State,

Postbus 20019,

2500 EA Den Haag.

Het beroepsschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • 1.

    Uw naam en adres;

  • 2.

    De dagtekening;

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • 4.

    De redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voorlopige voorziening

De besluiten treden in werking op de dag na het einde van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepsschrift verandert dit niet. Om de werking van de besluiten op te schorten kunnen degenen die beroep hebben ingesteld een voorlopige voorziening aanvragen. Hierbij dient u aan te tonen dat u een spoedeisend belang heeft bij opschorting. Een verzoek hiertoe kan worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepsschrift worden overlegd. Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Vanwege de betrokkenheid van een projectplan Waterwet is de Crisis- en Herstelwet van toepassing op alle besluiten die deel uitmaken van de coördinatieprocedure. Dit betekent onder meer dat:

  • 1.

    de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen 6 maanden beslist op beroep;

  • 2.

    het relativiteitsvereiste geldt: de geschonden norm moet dienen om de belangen van benadeelde te beschermen;

  • 3.

    geen pro forma beroep ingesteld kan worden: de beroepsgronden moeten binnen de beroepstermijn overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend;

  • 4.

    decentrale overheden geen beroep kunnen instellen.

Naar boven