Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland, houdende opdracht voor het opzettelijk doden van dieren (valwild) bij calamiteiten en incidenten ter voorkoming of bestrijding van ondraaglijk en uitzichtloos lijden van deze dieren in de provincie Zeeland

Besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland 23 maart 2021, nummer ZK20000270/5681, houdende Opdracht ex. artikel 3.18 Wet natuurbescherming voor het opzettelijk doden van dieren (valwild) bij calamiteiten en incidenten ter voorkoming of bestrijding van ondraaglijk en uitzichtloos lijden van deze dieren in de provincie Zeeland.

  • Gelet op de Wet natuurbescherming (Wnb), het Besluit natuurbescherming (Bnb) en de Regeling natuurbescherming (Rnb).

  • Overwegende dat wij op 15 juli 2015 een aanwijzingsbesluit met kenmerk 15008957 op basis van artikel 67 van de Flora- en faunawet hebben vastgesteld waarbij personen zijn aangewezen om damhert en ree, welke zodanig ziek of verwond zijn, zodat er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden en zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden, opzettelijk te verontrusten en te doden.

  • Overwegende dat op grond van artikel 9.5, lid 6 van de Wnb besluiten als bedoeld in artikel 67, eerste lid van de Flora en faunawet gelden als besluiten tot het geven van opdracht als bedoeld in artikel 3.18 eerste lid van de Wnb.

  • Overwegende dat het wenselijk is de organisatie omtrent het voorkomen of bestrijden van onnodig lijden van zieke of gebrekkige dieren te professionaliseren.

  • Overwegende dat in verband met bovenstaande aanleiding bestaat voor het intrekken van het op 15 juli 2015 op basis van artikel 67 van de Flora en faunawet genomen aanwijzingsbesluit en het geven van een nieuwe opdracht.

  • Overwegende dat de noodzaak bestaat om zieke en gewonde dieren uit hun lijden te verlossen, er geen andere bevredigende oplossing bestaat en er geen afbreuk wordt gedaan aan de gunstige staat van instandhouding van deze dieren;

 

Besluit:

Op grond van artikel 3.18, eerste en tweede lid, onder a en 3.26, derde lid van de Wet natuurbescherming hebben wij het voornemen opdracht te geven aan Stichting Wildaanrijdingen Nederland (hierna: SWN) gevestigd te Hofsemolenweg 8, 8171 PM te Vaassen, om op het gehele grondgebied van Zeeland zoogdieren en vogels welke zodanig ziek zijn of verwond zijn zodat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden, opzettelijk te doden, onder zich te hebben en te vervoeren op het gehele grondgebied van de provincie Zeeland. Dit ter voorkoming van onnodig lijden van door aanrijdingen of anderszins gewond geraakte dieren en in het belang van de openbare veiligheid.

 

Artikel 1  

  • I.

    Opdracht te geven aan de volgende personen of categorieën van personen:De uitvoering van de opdracht is voorbehouden aan jachtaktehouders welke zijn gemachtigd door SWN voor de valwildregeling. Een afschrift van een machtiging dient direct digitaal te worden toegezonden aan handhaving.groen@rud-zeeland.nl onder vermelding van het nummer ZK20000270/5681

  • II.

    Alle personen die uitvoering geven aan deze opdracht dienen op de hoogte te zijn van de inhoud van de opdracht en de voorschriften die daar aan verbonden zijn. Tijdens de uitvoering dient een kopie van de opdracht en de jachtakte aantoonbaar aanwezig te zijn.

  • III.

    Van de opdracht mag, in afwijking van artikel 3.12, 3.13, vierde lid en 3.16, eerste lid, onder a en b, van het Besluit natuurbescherming, tevens gebruik worden gemaakt:

    • 1.

      op terreinen die niet voldoen aan de wettelijke eisen voor een jachtveld;

    • 2.

      op terreinen die zijn gelegen binnen de bebouwde kom of onmiddellijk aan de bebouwde kom grenzende terreinen als bedoeld in art. 3.21, derde lid, Wnb;

    • 3.

      voor zonsopkomst en na zonsondergang; en

    • 4.

      op zon- en feestdagen.

  • IV.

    De personen, bedoeld onder I, hebben ter uitvoering van deze opdracht toegang tot gronden, zo nodig met behulp van de sterke arm.

  • V.

    Bij incidenten met zoogdieren en vogels, niet zijnde aanrijdingen, dient de grondgebruiker van het betreffende perceel voor- of achteraf in kennis gesteld te worden. Indien het perceel door een terrein beherende organisatie (TBO) beheerd wordt dient de beheerder vooraf in kennis gesteld te worden.

     

Artikel 2  

  • VI.

    Aan de uitvoering van dit besluit in artikel 1 de volgende voorwaarden te verbinden:De afhandeling van het valwild geschiedt overeenkomst de door de SWN vastgestelde Werkwijzer “afhandeling wildaanrijdingen en losgebroken dieren”, versie juli 2017.(Bijlage 1)

  • VII.

    Wijzigingen in deze werkwijzer dienen ter kennisneming te worden toegezonden aan Gedeputeerde Staten van Zeeland, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg of aan natuurbeschermingswet@zeeland.nl onder vermelding van de wijzigingsdatum en het nummer ZK20000270/5681.

  • VIII.

    handelingen op grond van deze opdracht mogen alleen worden uitgevoerd wanneer deze zijn aangemeld bij de meldkamer van de politie. Het gebruik van een geweer is alleen toegestaan met een door de politie verstrekt verlof WM4.

  • IX.

    Voor de uitvoering van deze opdracht worden onderstaande bemachtigings- en dodingsmiddelen, onderscheidenlijk methoden toegestaan:

    • kogel en hagelgeweer;

    • kunstmatige lichtbron en nachtzichtapparatuur;

    • zweethonden, niet zijnde lange honden;

    • slag-,snij,-of steekwapen;

    • geluiddemper, alleen door jachtaktehouders in dienst van een terreinbeherende organisatie

       

Artikel 3  

Aan de uitvoering van dit besluit de volgende specifieke voorwaarden te Verbinden:

  • X.

    A Machtigingen

    • 1.

      Het is SWN toegestaan personen te machtigen voor de uitvoering en invulling van de opdracht. Een afschrift van een machtiging dient direct digitaal te worden toegezonden aan handhaving.groen@rud-zeeland.nl onder vermelding van het nummer ZK20000270/5681.

    • 2.

      De SWN kan personen machtigen die uitvoering geven aan deze opdracht, deze personen dienen geregistreerd te zijn in het BOA registratiesysteem.

       

  • B Registratie

    • 1.

      De door SWN gemachtigde registreert de op grond van deze opdracht uitgevoerde handelingen.

    • 2.

      De uitgevoerde handeling wordt door de aangewezen persoon die uitvoering geeft aan de opdracht geregistreerd in het BOA registratiesysteem. Deze registratie vermeld in ieder geval:

      • a.

        het tijdstip waarop de handeling is verricht;

      • b.

        de locatie waar de handeling is verricht;

      • c.

        het doel waarvoor de handeling heeft plaatsgevonden;

      • d.

        de naam van de persoon die het handeling heeft verricht.

    • Deze gegevens worden binnen 48 uur ingevoerd in het BOA registratiesysteem en wordt doorgezet naar het Faunaregistratiesysteem.

    • 3.

      De SWN draagt er zorg voor dat informatie in deze afdeling voorgeschreven registers tenminste gedurende vijf jaar na registratie van de informatie wordt bewaard in het register waarin de informatie is geregistreerd.

    • 4.

      SWN draagt zorg dat voorschriften B Registratie 1 t/m 3 geleverd worden aan de provincie zodra deze worden opgevraagd. Behalve registratie in FRS dient ook rechtstreeks (jaarlijks) aan GS te worden gerapporteerd. Deze jaarlijkse rapportage wordt vóór 1 augustus van het daaropvolgende jaar digitaal bij natuurbeschermingswet@zeeland.nl ingediend onder vermelding van het nummer ZK20000270/5681.

       

Artikel 4  

  • XI.

    De opdracht wordt verleend voor onbepaalde tijd.

  • XII.

    Deze aanwijzing kan te allen tijde door Gedeputeerde Staten worden gewijzigd of ingetrokken. Dit is bijvoorbeeld het geval als in strijd met de aan deze opdracht verbonden voorschriften wordt gehandeld.

  • XIII.

    Het aanwijzingsbesluit ex art 67, Flora- en faunawet van 15 juli 2015 met kenmerk 15008957 wordt ingetrokken.

     

Artikel 5  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Zeeland van 23 maart 2021.

Drs. J.M.M. Polman, voorzitter

A.W. Smit, secretaris

Uitgegeven [datum uitgifte provinciaal blad]

De secretaris, A.W. Smit

Rechtsmiddelen

 

Beroep

Belanghebbenden kunnen schriftelijk beroep instellen tegen dit besluit bij de rechtbank Zeeland-West Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. In het beroepschrift neemt u ten minste op uw naam, uw adres, de datum, tegen welk besluit u beroep instelt (zo mogelijk een kopie meezenden) en waarom. Het beroepschrift dient te worden ondertekend. U moet het beroepschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt. Doorgaans is dat de dag na de datum van verzending. Overschrijding van de termijn kan ertoe leiden dat met uw beroep geen rekening wordt gehouden. Als u overweegt beroep in te stellen, kunt u een informatiefolder aanvragen op het telefoonnummer 0118- 631000. U kunt de informatie ook downloaden via www.zeeland.nl/beleid-en-regelgeving/beroep-instellen.

 

 

Voorlopige voorziening

Wij wijzen u erop dat het beroep niet de werking van het besluit schorst. U kunt een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. U richt het verzoek aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, team bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor de behandeling van het verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

 

Toelichting Besluit opdracht valwild ex artikel 3.18 van de Wet natuurbescherming

 

Aanleiding

Met enige regelmaat komt het voor dat in het veld zieke of gebrekkige dieren worden aangetroffen, die geen overlevingskansen hebben. Het kan daarbij onder andere gaan om verkeersslachtoffers of dieren die anderszins ziek of gebrekkig zijn. De Wet natuurbescherming (hierna: Wnb) staat niet zonder meer toe dat jachtaktehouders een ziek of gebrekkig diersoort uit zijn lijden verlossen.

 

 

Organisaties als de dierenambulance en opvangcentra zijn er op gericht zieke en gebrekkige diersoorten te redden. Dieren met overlevingskansen worden naar een opvangcentrum vervoerd en in het gunstigste geval kunnen zij daarna weer worden teruggezet in de vrije natuur. Er doen zich echter ook regelmatig gevallen voor, waarbij dieren geen overlevingskansen hebben en ze onnodig lang moeten lijden, alvorens ze sterven, omdat het in vele situaties illegaal is het lijden van deze dieren te beëindigen. Vervoer naar een opvangcentrum om daar een beeld te krijgen van de gezondheidstoestand van het dier is ook niet in alle gevallen zinvol, omdat de dieren erg stressgevoelig zijn en in de meeste gevallen dan alsnog moeten worden geëuthanaseerd, met als gevolg extra lijden. Dit vinden wij vanuit oogpunt van dierenwelzijn, mede gezien de in artikel 1.11. van de Wnb verankerde zorgplicht, een ongewenste situatie.

 

 

Daarom zijn bij besluit van 23 juni 2015 met nummer 15009139, door Gedeputeerde staten van Zeeland een aantal personen aangewezen in het kader van artikel 67 van de Flora- en faunawet, om damherten en reeën welke zodanig ziek of verwond zijn dat er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden en zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden, opzettelijk te verontrusten en te doden op alle gronden binnen de provincie Zeeland met gebruik van de daarbij voorgeschreven middelen (geweer, kunstlicht en mes). Op grond van artikel 9,5, lid 6, van de Wnb geldt dit besluit als besluit tot het geven van een opdracht als bedoeld in artikel 3.18, lid 1, van de Wnb.

 

 

De uitvoering van deze opdracht geschiedt sindsdien door vrijwilligers die 24-7, bij nacht en ontij, belangeloos beschikbaar zijn voor afhandeling van aanrijdingen en calamiteiten met in het wild levende dieren (zogenaamde valwild). De behoefte bestaat om de afhandeling van het valwild te professionaliseren. SWN is een organisatie die de afhandeling van valwild voor meerdere provincies coördineert. SWN draagt zorg voor de benodigde middelen voor deze vrijwilligers, de landelijke wijze van registratie en informatievoorziening naar de maatschappij. Daarnaast werkt SWN met een landelijk uniforme werkwijzer en richtlijn waarin onder meer de manier van werken, afspraken, ontheffingen, vergoedingssystematiek, registratie, kwaliteitsgarantie, verzekeringen en het noodzakelijke materieel zijn vastgelegd. Dit is ook van toepassing voor de inzet van nazoekteams met zweethonden. Daarnaast voorziet SWN de vrijwilligers van dekking middels haar koepelverzekering voor aansprakelijkheid jegens derden, ISO gecertificeerde materialen als reflecterende kleding, zwaailamp en eventuele aanvullende benodigdheden.

 

 

De Provincie Zeeland geeft met deze opdracht aan SWN invulling aan de professionaliseringslag van het valwildafhandeling binnen de provincie Zeeland.

 

 

Opdracht

De opdracht wordt gegeven in het kader van artikelen 3.3 lid 4b onder 1◦, 3.8 lid 5b onder 3◦ en 3.10 lid 2 onder d en artikel 3.18 in de Wnb genoemde belangen:

  • in het belang van de openbare veiligheid;

  • ter voorkoming of bestrijding van onnodig lijden van zieke of gebrekkige dieren.

 

Een opdracht wordt uitsluitend gegeven, indien is voldaan aan elk van de volgende voorwaarden:

  • a)

    er bestaat geen andere bevredigende oplossing;

  • b)

    zij is nodig, geredeneerd vanuit de wettelijk erkende belangen die zijn genoemd in artikel 3.17,

  • c)

    eerste lid van de Wnb;

  • d)

    de maatregelen leiden niet tot verslechtering van de staat van instandhouding van de desbetreffende soort (Vogelrichtlijn), of er wordt geen afbreuk gedaan aan het streven de populaties van de betrokken soort in hun natuurlijke verspreidingsgebied in een gunstige staat van instandhouding te laten voortbestaan (Habitatrichtlijn en andere soorten).

 

Ad a ) bestaat geen andere bevredigende oplossing

Er bestaat geen andere mogelijkheid ter voorkoming of bestrijding van onnodig lijden, dan het doden van een ziek of gebrekkig dier dat zodanig ziek of verwond is, zodat er sprake is van ondragelijk en uitzichtloos lijden en dat dier binnen afzienbare tijd zal overlijden. De beoordeling of het dier nog overlevingskansen heeft ligt op grond van het onderhavige besluit bij de deelnemer die bevoegd is hiervan gebruik te maken. Het onderhavige besluit sluit echter niet uit, dat een ziek en gebrekkig dier wordt verzorgd door bijvoorbeeld medewerkers van een ter plaatse aanwezige dierenambulance en vervolgens wordt vervoerd naar een opvangcentrum. Dit besluit is er op gericht, het in gevallen waar de dieren geen overlevingskansen heeft, hetzij geconstateerd door een bevoegde jachtaktehouder, of als die mogelijkheid bestaat door een dierenarts, het leven van het desbetreffende dier snel en vakkundig te beëindigen.

 

 

Ad b) wettelijk belang

In onderhavig geval wordt de opdracht gegeven op basis van het volgende wettelijk erkende belangen:

  • in het belang van de openbare veiligheid;

  • ter voorkoming of bestrijding van onnodig lijden van zieke of gebrekkige dieren.

In het belang van de openbare veiligheid

Zieke en gewonde diersoorten kunnen een gevaar vormen voor de openbare (verkeers)veiligheid, wanneer ze bijvoorbeeld proberen de weg op te kruipen, of wanneer sprake is van aanrijdingsslachtoffers die zich op de openbare weg bevinden. Met name grote hoefdieren leveren een gevaar op voor de openbare veiligheid (cq. verkeersveiligheid) door hun omvang. Het achterblijven van aangereden dieren op of langs de weg kan verder voor verkeersonveilige situaties zorgen voor verkeersdeelnemers en aas etende dieren.

 

 

Ter voorkoming of bestrijding van onnodig lijden van zieke of gebrekkige dieren

Aangereden dieren kunnen ter plaatse blijven liggen en nog leven. Daarnaast kunnen door aanrijding verwonde dieren in het bos verdwijnen, lijden en dood gaan. In geval van onnodig lijden van deze dieren moet regulerend opgetreden kunnen worden. Er moet sprake zijn van schade voor het individuele dier. De noodzaak tot het uit hun lijden verlossen van in het wild levende dieren kan met name aan de orde zijn bij grote hoefdieren, omdat zij de grootste kans hebben om een aanrijding te overleven. Omdat dit gaat om incidentele gevallen, bijvoorbeeld na een aanrijding of van herten die met hun gewei verstrikt zijn geraakt in een raster of dieren die in onderling gevecht gewond zijn geraakt, is een planmatige onderbouwing in een beheerplan niet aan de orde. Gedeputeerde staten vinden het onnodig lijden van dieren vanuit het oogpunt van dierenwelzijn ongewenst waardoor dit belang in de opdracht wordt opgenomen.

 

Ad c) de maatregelen leiden niet tot verslechtering van de staat van instandhouding van de desbetreffende soort, of er wordt geen afbreuk gedaan aan het streven de populaties van de betrokken soort in hun natuurlijke verspreidingsgebied in een gunstige staat van instandhouding te laten voortbestaan

Het gaat om wilde dieren die zodanig verzwakt zijn dat zij redelijkerwijs geen volwaardig onderdeel meer zullen uitmaken van de populatie of bijdragen aan de instandhouding daarvan. Het doden van dieren zonder overlevingskansen heeft geen invloed op de staat van instandhouding van de populatie, anders dan wanneer deze handeling zou worden nagelaten.

 

 

Middelen en afwijkingen

Op grond van artikel 3.25, van de Wnb worden bij het verlenen van een opdracht als bedoeld in artikel 3.18 eerste lid Wnb, middelen aangewezen die voor het vangen en doden van de aldaar bedoelde dieren mogen worden gebruikt. De opdracht wordt gegeven voor het gebruik van:

  • Kogel- en hagelgeweer;

  • Kunstmatige lichtbron en nachtzichtapparatuur;

  • Zweethonden, niet zijnde lange honden;

  • Slag-, snij-, of steekwapens;

  • Het gebruik van het geweer op een terrein dat niet voldoet aan de wettelijke eisen voor een jachtveld;

  • Het gebruik van het geweer op terreinen die zijn gelegen binnen de bebouwde kom of onmiddellijk aan de bebouwde kom grenzende terreinen als bedoeld in art. 3.21, derde lid, Wnb;

  • Het gebruik van het geweer voor zonsopgang en na zonsondergang (24 uur lang) jaarrond voor het doden van dieren.

  • het gebruik van een geluiddemper op het geweer, alleen voor jachtaktehouders in dienst van terreinbeherende organisaties.

De middelen en methoden zijn allen gericht om te alle tijden (jaarrond, 24 uur) en op alle locaties (bebouwde kom, niet voldoen aan wettelijke eisen voor een jachtveld) gevaarlijke situaties omtrent het openbare veiligheid of onnodig lijden te voorkomen. Het toevoegen van middelen als kunstmatige lichtbron en nachtzichtapparatuur zorgt ervoor, dat afschot in de schemering of ’s nachts beter vervult kan worden en vergroot de trefzekerheid van het schot.

 

 

Gebruik geweer

Het is verboden het geweer te gebruiken in de bebouwde kom van een gemeente en in de onmiddellijk aan die kom grenzende terreinen. Uit oogpunt van verkeersveiligheid is het noodzakelijk, dat de wegbeheerder toestemming verleent voor afhandeling van aanrijdingen met dieren. Zij kunnen echter niet met elke aangrenzende jachthouder, dan wel grondgebruiker afzonderlijk afspraken maken. Zeker niet wanneer spoed geboden is. Aangezien aanrijdingen plaatsvinden op wegen al dan niet door bebouwde kommen en nazoek zich ook uitstrekt tot aanliggende terreinen, welke niet voldoen aan de eisen voor jachtvelden bij gebruik geweer dient van beide geboden ontheven te worden. Aanrijdingen vinden overwegend in de nachtelijke uren plaats en jaarrond, ook op zon- en feestdagen, waardoor opdracht noodzakelijk is van het verbod om het geweer ’s nachts en op zon- en feestdagen te mogen gebruiken.

 

 

geluiddemper

Op grond van artikel 3.13, vierde lid van het Besluit natuurbescherming geldt een verbod op het voorzien van het geweer van een geluiddemper.De geluiddemper is alleen toegestaan als daar ook toestemming van de korpschef van de politie voor is gekregen. Dit is via de Wet wapens en munitie geregeld. De toestemming voor een geluiddemper wordt nu enkel verstrekt aan jachtaktehouders die in dienst zijn van een terreinbeherende organisatie.

 

 

slag-, snij- of, steekwapens

Het gebruik van slag-, snij- of, steekwapens geldt onder de Wnb alleen voor het doden van in nood verkerende, gewonde vogels, door personen die aantoonbaar de nodige kennis en vaardigheden bezitten om deze taak humaan en doeltreffend uit te voeren, en ingeval er redelijkerwijs geen alternatief middel

voorhanden is met minder mogelijke nadelige gevolgen voor het welzijn van het desbetreffende dier.

 

Zweethonden

Met deze opdracht wordt het gebruik van zweethonden toegestaan. Zieke en gebrekkige dieren kunnen namelijk wegkruipen, waardoor ze voor mensen moeilijk op te sporen zijn. De specialiteit van een zweethond is het opsporen van aangeschoten wild, dit kan gedaan worden door het bloedspoor van de prooi, ook wel zweetdruppels genoemd. Niet elke jachtaktehouder beschikt over een specifiek getrainde zweethond voor nazoek. Op een lijst van de Stichting Zweethonden Nederland zijn nazoekteams opgenomen (begeleider + zweethond) die lid zijn van deze stichting en zijn gekwalificeerd voor het uitvoeren van nazoekwerk bij het opsporen van dieren. Degenen die zijn vermeld op de zweethondenlijst (inclusief hond) en die tevens beschikken over een verlof van de politie in het kader van Wet wapens en Munitie (WWM) mogen van deze opdracht gebruik maken, nadat zij ter ondersteuning zijn opgeroepen door een van de deelnemers aan de opdracht valwild.

 

Procedure

Op deze procedure is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid gehad op het ontwerpbesluit hun zienswijze kenbaar te maken. Het ontwerpbesluit heeft van 18 december 2020 tot en met 29 januari 2021 ter inzage gelegen bij de Provincie Zeeland, Abdij 6 in Middelburg.

 

 

Tevens heeft publicatie van het ontwerpbesluit plaatsgevonden via

http://www.zeeland.nl/publicaties-en-bekendmakingen/provinciaal-blad-en-bekendmakingen

http://www.overheid.nl

 

Tegen het ontwerpbesluit zijn zienswijzen ingediend. De zienswijzen en onze reactie daarop vindt u onder de paragraaf zienswijzen. Tegen dit besluit staat beroep open zoals in het besluit onder “rechtsmiddelen” is aangegeven. Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend kunnen in beroep gaan. De kennisgeving van het definitieve besluit kan eveneens worden geraadpleegd via de bovengenoemde media.

 

 

Zienswijzen

Op het ontwerpbesluit zijn door SWN en de gezamenlijke Zeeuwse wegbeheerders zienswijzen ingediend. Hieronder geven wij de ingebrachte zienswijze samengevat weer (cursief) en ook onze beantwoording op deze zienswijze.

 

SWN heeft op 28 januari 2021, binnen de gestelde termijn, de volgende zienswijzen ingediend:

 

  • 1)

    bezwaar tegen de voorafgaande goedkeuring van GS bij wij zigingen van de SWN werkwijzer

    R eden voor dit bezwaar is dat SWN op basis van landelijke afspraken werkt met een landelijke werkwijzer en het gewenst is dat er sprake is van (enige) uniformiteit in de door provincies verleende opdrachten. Een aanvullende goedkeuring door GS betekent een tweede besluit wat voor bezwaar en beroep ontvankelijk is .

 

Door in het definitieve besluit de passage aan te passen naar “wijzigingen in deze werkwijzer dienen ter kennisneming te worden toegezonden aan GS” komen wij tegemoet aan dit bezwaar waarbij GS voldoende en op tijd geïnformeerd wordt.

 

Deze zienswijze heeft geleid tot een aanpassing van het besluit. Het besluit wordt conform bovenstaande formulering aangepast.

 

  • 2)

    verzoek om het gebruik van geluiddemper toe te staan mits toestemming op grond van de Wet Wapens en Munitie

    Een zeer beperkt aantal beroepsmatige jachtaktehouders van terreinbeherende organisaties beschikt vanwege Arbo technische reden al over een geluiddemper en is dit aangegeven op de aan haar individueel afgeven WM4 door de Politie op basis van een besluit van Dienst Justis . Juist deze personen zijn vaak het best inzetbaar voor SWN en worden nu uitgesloten van deelname vanwege het feit dat de geluiddemper al op het daartoe vereiste wapen aanwezig is. Zelfs indien het al mogelijk zou zijn om zo’n geluiddemper te demonteren ontstaat er een veranderend en afwijkend schotbeeld wat zou kunnen leiden tot onveilige situaties en onnodig dierenleed.

 

 

Om een geluiddemper te mogen gebruiken is een ontheffing nodig vanuit het Rijk (ministerie van veiligheid en justitie). Daarnaast is toestemming van de Provincie nodig vanuit de Wet natuurbescherming (Wnb). Gebruik van de geluidsdemper is door Justis, op grond van de Wet wapens en munitie, aan de betreffende jachtaktehouders in dienst van een terreinbeherende organisatie reeds toegestaan.

 

 

Wij komen tegemoet aan de zienswijze door het gebruik van geluidsdemper toe te staan aan de betreffende jachtaktehouders in dienst van een terreinbeherende organisatie.

 

 

Artikel 2, onder IX van het besluit is hiertoe aangepast.

 

 

  • 3)

    Verzoek om van artikel 3 B 1 de passage “SWN registreert in” te veranderen in “de door SWN de gemachtigde registreert .

Deze zienswijze betreft een tekstuele aanpassing en zal conform het verzoek in het definitieve besluit worden overgenomen omdat SWN inderdaad personen machtigt om de handelingen te registreren.

 

De gezamenlijke Zeeuwse wegbeheerders hebben op 28 januari 2021, binnen de gestelde termijn, de volgende zienswijze ingediend:

 

  • 4.)

    zienswijze met betrekking tot de provinciale Zeeuwse paragraaf

    In deze zienswijze hebben diverse Zeeuwse wegbeheerders in de provincie Zeeland aanvullende afspraken gemaakt over het afhandelen van valwild .

De provinciale paragraaf betreft uitsluitend een praktische invulling van de uitvoering van het valwildbeheer in de provincie Zeeland. Deze Zeeuwse werkwijze is met SWN afgestemd en zal worden vastgelegd in een voor de betreffende provincie geldende aangehechte appendix aan de landelijke SWN werkwijze.

 

Daarnaast zal de zienswijze met uitzondering van een financiële paragraaf, als provinciale paragraaf aan het besluit worden toegevoegd (bijlage 2) samen met een kaart van de deelnemende Zeeuwse wegbeheerders (bijlage 3).

 

Bijlage 1  

 

Werkwijzer Stichting Wildaanrijdingen Nederland

 

 

1.Overeenkomsten 

De Stichting Wildaanrijding Nederland (SWN) sluit met de wegbeheerders binnen haar werkgebied overeenkomst af. Uit deze overeenkomst vloeit voort dat de SWN ervoor zorgt dat het aangereden of anderzins verongelukte grofwild, dassen en vossen van de weg en uit de nabijheid van de weg verwijderd en afgevoerd worden.

 

 

In geval er een lokale stichting wordt ingezet om de overeenkomsten met de wegbeheerders af te sluiten, dan dient deze stichting zich te conformeren aan deze werkwijzer en de landelijke methodiek SWN. Uitsluitend in dat geval zal de SWN de ontheffing(en) doorschrijven aan deze lokale stichting. De SWN zal in dit geval periodiek controleren of de werkwijzer wordt gevolgd.

 

 

2. Rooster/bereikbaarheid 

Er wordt periodiek een rooster gemaakt door de coördinator in de betreffende kring. De coördinator overlegt met de deelnemers in die kring wanneer hij/zij piketdienst heeft. Vakanties dienen op tijd, zomervakantie liefst voor 1 mei, doorgegeven te worden aan de coördinator. Elke deelnemer neemt een week piket voor zijn rekening. Indien een deelnemer tijdens zijn piketdienst verhinderd is, zorgt hij/zij zelf voor een vervanger. Deze vervanger dient een deelnemer te zijn die tevens op de deelnemerslijst van die kring staat. Deze vervanger zorgt er voor dat deze gedurende zijn invaldienst op afgesproken wijze bereikbaar is voor de meldkamer. De vervanger kan ook een reserve deelnemer zijn. Er dient altijd een deelnemer piket dienst te hebben, zodat de SWN altijd voor de meldkamer te bereiken is!

 

 

3. Melding 

De Piket deelnemer die opgeroepen wordt heeft direct contact met de Regionale Meldkamer waarbij deze geïnformeerd wordt over waar de aanrijding heeft plaatsgevonden. De deelnemer gaat vervolgens met gepaste snelheid zo snel mogelijk ter plaatse. Krijgt de Piket deelnemer zelf de melding, bijvoorbeeld telefonisch of via een passant, dan seint hij/zij eerst de meldkamer in alvorens ter plaatse te gaan. Een afhandeling vindt altijd plaats onder regie van de meldkamer.

 

 

Indien de deelnemer geen piket heeft, maar wel door een derde geïnformeerd wordt inzake een wildaanrijding, dan belt deze deelnemer de meldkamer. Indien hij zelf in de buurt is, dan kan deze deelnemer de meldkamer vragen om de piket deelnemer contact met hem op te laten nemen. Beide overleggen dan wie de melding verder afhandelt.

 

 

Treft de deelnemer op weg naar een opgegeven melding nog een andere aanrijding of een aangereden stuk grofwild, das of vos aan, dan brengt hij/zij de meldkamer direct daarvan op de hoogte en handelt dit voorval vervolgens als een melding af. Ook indien de melding is afgehandeld wordt dit doorgegeven aan de meldkamer, zodat zij op hoogte zijn en de melding weg kunnen schrijven in hun systeem.

 

 

4. Plaats aanrijding 

Indien de deelnemer op de plaats van de aanrijding is, bekijkt hij de situatie die hij hier aantreft. Als het betreffende dier nog leeft wordt deze uit het lijden verlost. Dit dient op een verantwoorde en veilige manier te geschieden. Wanneer omstanders nog ter plaatse zijn, dient men hier zorgvuldig mee om te gaan.

Leg, indien nodig, geduldig en tactvol aan de betrokkenen bij de aanrijding of omstanders uit waarom een dier uit het lijden verlost moet worden en wat er met het dier gaat gebeuren. Reik eventueel een folder uit.

De surveillance-eenheid van de politie die mogelijk ter plaatse is, handelt het materiële gedeelte van de aanrijding af. Zij bemoeien zich niet met het wild. De deelnemer handelt dus alles af met betrekking tot het aangereden wild.

 

 

5. Veiligheid 

Tijdens de werkzaamheden worden altijd de volgende veiligheidsmaatregelen genomen:

  • het dragen van de door SWN beschikbaar gestelde reflecterende kleding en/of handschoenen;

  • voeren van de oranje zwaailamp en de alarmverlichting;

  • aanwijzingen van de aanwezige politie of wegbeheerder opvolgen;

  • op autosnelwegen wordt alleen opgetreden onder begeleiding van politie of wegbeheerder;

  • alle logisch te nemen maatregelen ten behoeve van uw eigen veiligheid.

Denk er aan, u bent geen verkeersregelaar! Maak dit bekend aan degene, bijvoorbeeld de politie, die u vraagt te assisteren bij het regelen van het verkeer of bij het geven van aanwijzingen aan het verkeer. U mag dus geen verkeer regelen.

 

 

6. Nazoek 

Indien het dier, vermoedelijk gewond, is weggevlucht, zorgt de deelnemer ervoor dat op de plaats van de aanrijding de vluchtrichting van het dier duidelijk gemarkeerd wordt door middel van markeringslint.

 

 

In de nachtelijke uren wordt er in principe niet nagezocht. De deelnemer draagt er zorg voor dat de volgende dag een deelnemer ingeseind wordt met een gecertificeerde zweethond van de zweethondenlijst van de Stichting Zweethonden Nederland (SZN).

Wanneer het dier geraakt is maar ogenschijnlijk niet gewond, wordt voor de zekerheid toch een controle met een zweethond uitgevoerd. Dit betekent dat, indien het dier niet wordt aangetroffen, er altijd een controle nazoek met een SZN erkende zweethond uitgevoerd dient te worden.

De deelnemer zorgt ervoor dat de plaatselijke terreineigenaar/ grondgebruiker of jachthouder zo veel als mogelijk in kennis wordt gesteld van de nazoek, voordat met de nazoek begonnen wordt! Neem eventueel contact op met uw coördinator, zodat deze de juiste persoon of personen op de hoogte kan stellen van de nazoek.

 

 

Indien deze niet bereikbaar is, wordt de nazoek alsnog verricht en wordt de terreineigenaar/ grondgebruiker of jachthouder naderhand ingelicht. Ook als het dier niet is aangetroffen! Wanneer de terreineigenaar/ grondgebruiker of jachthouder aangeeft dat hij zelf de nazoek uit wil voeren of mee wil, dan is dat uiteraard mogelijk, mits dit geschiedt met een SZN gecertificeerde zweethond. De nazoek vindt plaats in gezelschap van de deelnemer die ter plaatse is geweest. De afhandeling is, na het aantreffen van het dier, dezelfde als in de overige gevallen. De SZN zweethondengeleider heeft tijdens de nazoek de regie. De deelnemer of zweethondengeleider zorgt er tevens voor dat eventuele markeringen op de plaats van aanrijding verwijderd worden.

 

 

7. Biomassa 

Dieren en geweide die als biomassa worden weggedaan worden op een niet voor het publiek zichtbare plaats In het veld gebracht. Voor dieren die als biomassa de natuur ingaan wordt een wildmerk dichtgedrukt. Elk dood dier krijgt zo een uniek nummer. Dit geldt ook voor vossen, dassen, boom- en steenmarters, wasberen en marterhonden.

 

 

8. Dassen 

Dode dassen hoeven niet meer ten behoeve van onderzoek opgestuurd te worden. Bij dode dassen even kijken of de das een tatoeage in de lies heeft. Zie foto in BRS. Bij aantreffen van een tatoeage dit nummer tevens vermelden in het BRS. Tegenwoordig worden de dassen door de Stichting Das en Boom niet meer getatoeëerd, maar voorzien van een chip. Deze chip is uit te lezen met een chiplezer. Via BRS zullen de gegevens aangereikt worden bij de Stichting Das en Boom.

 

 

9. Wasbeerhonden 

De oprukkende wasbeerhond is in het oosten van Nederland al verschillende malen als wildaanrijding aangetroffen. In verband met zijn mogelijke rol bij de verspreiding van de vossenlintworm is het Dutch Wildlife Helath Centre (DWHC) te Utrecht gestart met het inzamelen en onderzoeken van dode wasbeerhonden. Hierin wordt de medewerking van een ieder gevraagd. Bij het aantreffen van een dode wasbeerhond DWHC bellen (030 – 253 79 25). DWHC laat de wasbeerhond zo spoedig mogelijk bij u ophalen door een koeriersdienst.

 

 

10. Boommarters 

Dode boommarters worden zoveel mogelijk in de diepvries opgeslagen en gemeld bij de Werkgroep Boommarters Nederland, t.a.v.:

Zij komen de marter ophalen. Wanneer er enige twijfel is tussen een boom- of steenmarter, wordt de marter in elk geval opgeslagen.

 

 

11. Preparatie 

Als betrokkene een dood beschermd dier wil laten prepareren dan wordt deze in dit geval voorzien van een calamiteitenmerk. Ook de deelnemer kan, zij het incidenteel, aangereden dieren laten prepareren. Voor hem/haar is dan dezelfde regeling van toepassing. Er dient voor gewaakt te worden dat er een "handel" in deze dieren ontstaat.

 

 

12. Trofeeën 

Er dient geen gesleep te ontstaan met de trofeeën. Indien de jachthouder van het gebied waar de aanrijding heeft plaatsgevonden de trofee graag wil hebben, dan is dit mogelijk. Hij dient echter wel te weten dat hij er geenszins aanspraak op kan maken. Heeft de jachthouder of deelnemer belangstelling voor de trofee, dan wordt dit niet besproken waar de betrokkene van een aanrijding bij is.

 

 

13. Ontweiden 

Ontweid nooit een stuk wild direct aan de weg. Laat daar ook geen delen van het aangereden dier liggen. De kans is groot dat hier wilde zwijnen, vossen of dassen op trekken, wat het risico op weer een aanrijding op diezelfde plaats verhoogt. Bovendien houdt onze overeenkomst met de wegbeheerder in dat we alles van de weg of uit de berm verwijderen.

 

 

14. Noodzakelijk afschot wild 

Wanneer er een melding komt van bijvoorbeeld een wild zwijn of een ree dat vast zit in een tuin of iets dergelijks, dan wordt het spoedeisende karakter van de situatie bekeken en of dit dier geholpen kan worden om vrij te komen. Is dit niet het geval, dan kan tot afschot worden overgegaan. Bij gewond wild wordt uiteraard direct tot afschot overgegaan. Breng eventueel de jachthouder op de hoogte, eventueel via uw coördinator. Informeer, indien mogelijk, wie eventueel de kosten moet vergoeden.

Bekijk bij een melding met betrekking tot wild altijd of er een directe noodzaak tot optreden is of dat het misschien een zaak is voor de (aangrenzende) jachthouder. Vink in het registratie-invulscherm BRS het vakje "vangschot" aan, ook indien het dier is afgevangen door middel van een mes.

 

 

15. Aantreffen dode dieren 

Het komt ook regelmatig voor dat er dode dieren worden aangetroffen die, anders dan door een aanrijding, om het leven zijn gekomen. Hierbij valt te denken aan raster- en verdrinkingsslachtoffers. Van sommige dieren is er geen doodsoorzaak te achterhalen. Dieren die verdronken zijn of waar de doodsoorzaak niet van bekend is worden altijd als biomassa achtergelaten in de natuur. Tevens is het mogelijk om deze dieren aan te bieden aan het DWHC te Utrecht. Zij vragen om zoveel mogelijk onderzoeksmateriaal en halen de kadavers zelf op. Kijk op hun site voor meer informatie, www dwhc.nl.

 

 

16. Onderzoek 

In het kader van de afspraken met de NVWA en de wettelijke ‘Regeling dierlijke producten’ neemt de gekwalificeerd persoon (GP) die de melding afhandelt, zowel de beoordeling als het eerste onderzoek (organen en ingewanden) van eventueel voor consumptie geschikt wild voor zijn rekening.

 

 

Bijzonderheden worden ingevuld op de "Verklaring eerste onderzoek". Alleen bij wild dat naar de poelier gaat dienen deze verklaringen ingevuld te worden. Doe dit dan ook niet bij wild dat als biomassa terug gaat naar de natuur.

Indien er via een FBE de vraag komt om bloedmonsters te nemen van wilde zwijnen in verband met onderzoek naar ziektes, is deelnemer verplicht hier zorg voor te dragen. De benodigde materialen zullen in dat geval worden verstrekt.

 

 

17. Calamiteitenmerk 

In het dode stuk wordt zo snel mogelijk een calamiteitenmerk aangebracht. Deze merken worden door de betreffende coördinator aan de deelnemer verstrekt. Voor dieren, die als biomassa de natuur ingaan, wordt een calamiteitenmerk dichtgedrukt.

Het nummer van dit merk wordt op het registratie-invulscherm in BRS vermeld. Vul het nummer van het merk in zoals het ook op het label staat( bv. A00026). Elk merk is maar 1 maal te gebruiken bij het invoeren in BRS.

 

18. Categorieën meldingen 

We krijgen met diverse meldingen te maken die op een verschillende manier geregistreerd dienen te worden in BRS. Hieronder volgt een overzicht:

Wildaanrijding: alle dieren waarvan met zekerheid vastgesteld kan worden dat deze ten gevolge van aanraking met een voertuig, gewond, dan wel dood zijn.

Noodzakelijk afschot: gewond wild (waarvan niet vastgesteld kan worden, dat dit ten gevolge van een aanrijding is), dieren die vast zitten in een raster, losgebroken vee (kan b.v. ook een gehouden damhert zijn) en wild.

Preventief afschot: afschot van dieren die zich op of langs de (snel)wegen bevinden en waarvan de wegbeheerder het uitdrukkelijke verzoek heeft gedaan om deze af te schieten ten behoeve van de verkeersveiligheid.

Levend aangetroffen: dieren die levend gevangen zijn en naar een opvang dan wel vrij gelaten zijn.

Dood aangetroffen: dieren die dood worden aangetroffen, waarvan de doodsoorzaak niet bekend is, rasterslachtoffers en verdrinkingsslachtoffers.

Dood/gewond door hond: dieren die ten gevolge van het opjagen dan wel gebeten zijn door een hond hierdoor gewond of dood zijn.

 

 

19. Afvoer dieren naar poelier 

De deelnemer dient zelf als GP te beoordelen of het dier nog geschikt is voor consumptie. Indien dit niet het geval is wordt deze of in het bos- en of natuurgebied als biomassa achtergelaten (zie biomassa) of ingeleverd op vaste punten ter destructie. Dit duidelijk aangeven op het registratie- invulscherm in BRS.

 

 

Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden met een edelhert, damhert, ree of wild zwijn, dat geschikt is voor consumptie, dan wordt deze ontweid en gewogen. Deze dieren worden vervolgens in een verzamelplaats (koeling) gehangen waarna ze door de poelier worden opgehaald of direct bij een poelier of restaurant aangeleverd. In alle gevallen betreft het een afleveradres waar de SWN afspraken mee heeft gemaakt en die als zodanig bekend zijn bij de deelnemers.

 

 

20. Wildrek  

Door enkele deelnemers worden zogenaamde wildrekken gebruikt die je op de trekhaak van de auto kunt bevestigen. Ga hier zorgvuldig mee om, omdat het verkeer dat achter je rijdt goed kan zien wat er op het wildrek ligt. Uiteraard doen we niets verkeerd, maar het kan voor sommige mensen een akelig gezicht zijn. Dek indien mogelijk het dier af. Zorg dat de verlichting deugdelijk werkt en dat de kentekenplaat altijd goed zichtbaar is.

 

 

21. Koeling 

Let er op dat indien wij gebruik maken van andermans eigendom, zoals bijvoorbeeld een koeling, deze schoon achtergelaten wordt. Het mag niet zo zijn dat de beheerder/eigenaar van een koeling deze elke keer zelf schoon moet maken.

 

 

22. Poelier informeren 

De betreffende poelier krijgt vanuit BRS automatisch bericht in welke koeling welk stuk wild met welk calamiteitenmerk hangt.

 

 

23. Monstername 

De poelier zorgt voor de monstername ten behoeve van trichinenonderzoek wilde zwijnen. Zorg er bij het ontweiden voor dat er een deel van het middenrif achterblijft in het wild zwijn ten behoeve van een monstername.

 

 

24. Afschot losgebroken dieren 

Wanneer men op verzoek van de meldkamer assistentie verleent bij losgebroken gehouden dieren (vee en of huisdieren), waarbij sprake is van noodzakelijk afschot, controleer dan altijd of er toestemming is 

van de Officier Van Dienst (OVD)! Beoordeel of de situatie van dien aard is dat afschot de enige mogelijkheid is en overleg dit met de Officier Van Dienst (OVD) van de politie.

 

 

Laat de OVD persoonlijk zorgen voor toestemming, alvorens tot afschot over te gaan. Voor de inzet c.q. afschot wordt door SWN € 75,00 bij de eigenaar in rekening gebracht. Vraag dus naar de gegevens van de opdrachtgever(eigenaar), indien deze ter plaatse is.

 

 

De inzet valt in dit geval niet onder de verantwoordelijkheid van de SWN, maar van de Politie (i.h.k.v. Openbare orde en veiligheid mens en dier). U maakt hierbij gebruik van het aan u verleende verlof WM4 op grond van de WWM. Denk dus ook aan de voorwaarden van dit verlof.

 

 

Om het geschoten gehouden dier in de consumptie lijn af te mogen leveren is toestemming van de NVWA nodig, deze moeten conform de huidige regeling namelijk levend gekeurd worden. De NVWA kan toestemming geven om hier van af te wijken.

 

 

25. Levende dassen 

Voor gewonde en eventueel nog te revalideren dassen kan naar eigen inzicht de dierenambulance ingeschakeld worden. De dierenarts zal dan bepalen of het zinvol is of de das naar de opvang gaat.

Bij vragen: Stichting Das en Boom, telefoon 024- 6842294

 

 

26. Reekalveren 

Levend gevonden en nog op te vangen reekalveren gaan naar een opvangcentrum dat is aangesloten bij de Stichting Reeënopvang Nederland, opvangcentra zoals bijvoorbeeld;

"Noach", mevr. Hartjes, Aaltenseweg 21, 7025 CJ Halle (Achterhoek). Telefoon 0314-390027/06-12526768. Door de SWN ontheffing is dit vervoer gedekt. Regionaal dient te worden afgestemd wat het dichtstbijzijnde opvangcentrum is. (www.stichtingreeenopvangnederland.nl).

Door het melden door de deelnemer van dit vervoer aan de meldkamer is het vervoer hiervan door een door de Politie aangewezen vervoerder gelegaliseerd. Het vervoer kan dan ook eventueel plaatsvinden door de dierenambulance.

 

 

27. Overige dieren 

Het van de weg halen van andere dieren zoals boommarter, steenmarter, bunzing e.d. wordt op prijs gesteld, maar is niet declarabel, tenzij men op dringend verzoek van de meldkamer ter plaatse is gegaan of dat de melding een ander dier betrof.

Wanneer er een melding komt met betrekking tot een ander, in het wild levend dier, zoals zwanen e.d. wordt naar omstandigheden gehandeld.

Ook hier kan het vervoer gedaan worden door de dierenambulance. Deze kan door de meldkamer worden gewaarschuwd.

 

 

28. Verjaging langs wegen 

Verjaging van wilde zwijnen langs de wegen en het eventuele afschot daarbij vindt eveneens plaats op grond van de SWN aanwijzing. Afschot vindt alleen plaats wanneer dit daadwerkelijk bijdraagt aan het verjagen van de wilde zwijnen, zoals het schieten van een big uit een rotte. Solitair lopende zwijnen worden in principe niet geschoten.

Het verjagen gebeurt enkel conform de voorwaarden in de aanwijzing en dat is o.a. alleen op dringend en schriftelijk verzoek van de betreffende wegbeheerder aan het bestuur van de SWN.

Het verjagen vindt alleen plaats onder aansturing en verantwoordelijkheid van de coördinator in betreffende kring en na een melding aan de Regionale Meldkamer.

De daadwerkelijke uitvoering wordt alleen gedaan door SWN deelnemers. Zij beschikken immers over een daartoe geldige aanwijzing. De voorkeur gaat daarbij uit naar de deelnemers die in het gebied nabij betreffende wegen woonachtig en of werkzaam zijn.

Derden nemen onder geen beding, op welke wijze dan ook deel aan de verjaging of het daarbij te plegen noodzakelijk afschot. Zij zijn daarbij dus niet aanwezig!

 

 

29. Registratie 

Op de website www.boaregistratie.nl, wordt zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 24 uur, een "meldingsformulier wildaanrijding" ingevuld en verstuurd. Als het dier niet aangetroffen wordt, moet het wel geregistreerd worden.

Vul dit registratie-invulscherm zo nauwkeurig mogelijk in.

Lukt dit niet, raadpleeg dan een van de coördinatoren of de helpdesk van de website.

Voor de registratie van losgebroken dieren of noodzakelijk afschot van wild, anders dan op of langs de wegen, bestaat een afzonderlijke mogelijkheid op het "meldingsformulier wildaanrijding" in het BOA Registratie Systeem. Denk aan de gegevens van de opdrachtgever!

 

 

30. Verklaring eerste onderzoek 

In het kader van de afspraken tussen NVWA en SWN inzake bestemming consumptie van aanrijdingsslachtoffers en de wettelijke ‘Regeling dierlijke producten’, zorgt de gekwalificeerd persoon (GP) die de aanrijding heeft afgehandeld voor de Invulling en ondertekening van deel 1 en deel Il van het document "verklaring eerste onderzoek".

Dit betreft dus de beoordeling en het eerste onderzoek.

Dit document zit in BRS onder het registratieformulier wildaanrijdingen. Dit geldt dus slechts voor dieren die nog voor consumptie geschikt zijn en naar de poelier gaan. Bij dieren die als biomassa worden achtergelaten in de natuur dient dit formulier niet Ingevuld te worden. Indien het een wildaanrijding betreft moet de gekwalificeerde deelnemer op deel 1 bij bijzonderheden vermelden: "wildaanrijding".

Dit formulier blijft via BRS beschikbaar voor de poelier.

 

 

31. Flora- en faunawet en Wet natuurbescherming 

De deelnemer is binnen het kader van deze regeling bevoegd tot het doden, voorhanden hebben en vervoeren van deze regeling genoemde beschermde dieren door een doorverwijzing van een door de Provincie aan de SWN afgegeven aanwijzing op grond van artikel 67 FFW. Ook in het uiterste geval tegen de wil van de grondgebruiker (zie nazoek) en tevens door de ontheffing artikel 75 FFW van het Ministerie van EZ.

 

 

Met de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming per 1 januari 2017 zijn de bestaande ontheffingen, die zijn afgegeven onder het regime van de Flora- en faunawet, nog steeds geldig.

 

 

32. Wet Wapens en Munitie 

Het door de deelnemer doden van losgebroken vee en/of gewond vee/wild met een geweer die aan de eisen voldoet genoemd in artikel 7 Besluit beheer en schadebestrijding dieren is gelegaliseerd door een aan de deelnemer verstrekt wapenverlof op grond van 5.7 Circulaire wapens en munitie.

Naast dit wapenverlof dient de deelnemer te beschikken over een geldige jachtakte waarop het verlofwapen staat vermeld.

 

 

Bovengenoemd verlof dekt niet het doden van gekweekt grofwild op de terreinen waar deze dieren worden gehouden.

Voor het doden van dit gekweekt grofwild op de terreinen waar deze dieren worden gehouden kan een apart verlof (of kan het bestaande verlof mede) worden afgegeven op grond van 5.8 Circulaire wapens en munitie.

 

 

33. Verzekering deelnemer 

Tijdens de uitvoering van werkzaamheden die liggen binnen het kader van deze regeling is de deelnemer door de SWN verzekerd tegen het risico van Wettelijke Aansprakelijkheid.

 

 

34. Verzekering betrokkene aanrijding 

Er bestaan beperkte cascoverzekeringen die, ongeacht schuldvraag, dekking bieden alleen bij schade veroorzaakt door dieren.

Deze betrokkene dient in sommige gevallen bij zijn verzekeringsmaatschappij hard te kunnen maken dat de schade ook inderdaad door een dier is veroorzaakt.

 

 

35. Opmerking 

  • Handel integer.

  • Het succes en voortbestaan van deze regeling staat en valt met de houding, de inzet, het verantwoordelijkheidsgevoel en de collegialiteit van de deelnemers.

  • Houd er rekening mee dat de werkzaamheden gevoelig kunnen liggen.

  • Ga respectvol om met ieders mening en werkwijze.

 

36. Indeling kringen 

Per provincie wordt waar nodig het werkgebied opgedeeld in kringen zodat logische eenheden ontstaan met lokale gebiedsdeskundige mensen.

 

 

37. Coördinatoren 

Elke kring heeft een coördinator die direct aanspraakpunt is voor de uitvoerders.

 

 

38. Regionale meldkamers 

In afstemming met de Nationale politie zullen centrale afspraken worden doorgevoerd om de opvolging en het contact met de meldkamers te vereenvoudigen. Tot die tijd dienen de SWN deelnemers op basis van de huidige afspraken met de regionale meldkamer te handelen.

 

 

39. Dierenambulance 

Overzicht met dierenambulances is o.a. te vinden op: http://www.detelefoongids.nl/dierenambulances/4- 1/?edsacid=categorie_algemeen

 

 

40. Zweethonden 

Op de website www. zweethonden.nl/zweethondenlijst.asp kan men zien wie de gecertificeerde de zweethondengeleider in de buurt is.

 

 

 

Bijlage 2  

 

Provinciale paragraaf SWN werkwijzer, gebied Zeeland

In het kader van de landelijke werkwijzer van Stichting Wildaanrijdingen Nederland hebben diverse wegbeheerders in de provincie Zeeland aanvullende afspraken gemaakt over het afhandelen van valwild en zijn verwerkt in een provinciale paragraaf.

In deze provinciale paragraaf zijn de volgende activiteiten nader uitgewerkt:

  • 1.

    Reikwijdte provinciale paragraaf.

  • 2.

    Algemeen.

  • 3.

    Aansturing en communicatie tussen SWN en wegbeheerders.

  • 4.

    Veiligheidsmaatregelen.

  • 5.

    Omgaan met kadavers.

     

 

  • 1.

    Reikwijdte provinciale paragraaf

    De volgende wegbeheerders hebben aanvullende afspraken gemaakt met SWN over het afhandelen van valwild:

    • Provincie Zeeland.

    • Waterschap Scheldestromen.

    • N.V. Westerscheldetunnel.

    • North Sea Port.

In bijlage 3 zijn genoemde wegbeheerders in kaartvorm aangeduid.

 

  • 2.

    Algemeen

    • SWN draagt in het kader van de SWN Werkwijzer zorg voor een legenda waarin is aangegeven waarvoor de in de Werkwijzer opgenomen afkortingen staan.

      b) SWN organiseert informatiebijeenkomsten voor de verschillende wegbeheerders waarin uitleg wordt gegeven over de nieuwe werkwijze, welke door de opdracht aan SWN wordt bekrachtigd.

    • SWN draagt zorg voor een conceptbrief aan gemeenten, waarin uitleg wordt gegeven over de nieuwe werkwijze en het werken met vuurwapens op gemeentelijk grondgebied.

    • Elke uitvoerder dient te beschikken over een vigerende RVV-ontheffing. De SWN kan een dergelijke ontheffing opvragen bij de wegbeheerders .

       

  • 3.

    Aansturing en communicatie tussen SWN en wegbeheerders

    Voor de onder punt 1 genoemde wegbeheerders gelden aanvullende afspraken voor het afhandelen van valwild. Per wegbeheerder is het afhandelen van een melding over valwild in een stroomschema vormgegeven.

 

  • Provincie Zeeland

    Een verzoek van Faunabeheer voor het verlenen assistentie door de provincie Zeeland (bijvoorbeeld het beveiligen van de situatie ter plaatse) moet telefonisch worden gemeld bij de Meldkamer politie via 0900-8844. Politie schakelt de Verkeerscentrale Helmond van RWS in, die de dichtstbijzijnde kantonnier/WIS van provincie oproept voor het verlenen van assistentie.

    De jachtopzichter dient elke inzet van valwild op provinciale wegen achteraf te melden via meldingklachtinfrastructuur@zeeland.nl. Hierin dienen in ieder geval het wegnummer en hectormetering te worden vermeld.

 

 

  • Waterschap Scheldestromen

    Een verzoek van Faunabeheer voor het verlenen van assistentie door het waterschap Schelstromen moet telefonisch worden gemeld via 088-2461000.

    Voor een snelle afhandeling van valwild is het van belang dat Faunabeheer bij elke melding de plaats, straatnaam en/of regio vermeldt, zodat de juiste opzichter c.q. piketfunctionaris kan worden gebeld.

 

 

  • N.V. Westerscheldetunnel

    Voor een inzet van het afhandelen van valwild op wegen in beheer bij de N.V. Westerscheldetunnel moet voorafgaand aan de inzet contact worden opgenomen met de wegbeheerder via 088-9969064. Ten allen tijde is een weginspecteur van de N.V. Westerscheldetunnel aanwezig bij de inzet.

 

 

  • North Sea Port

    Een verzoek van Faunabeheer voor het verlenen van assistentie door North Sea Port moet telefonisch worden gemeld via 0115-647555.

 

 

  • 4.

    Veiligheidsmaatregelen

    Ten aanzien van de inzet op wegen van de wegbeheerders gelden, naast de in de SWN Werkwijzer genoemde maatregelen, ook de volgende extra maatregelen:

    • Bij een inzet dient minimaal voldaan te worden aan kleding die voldoet aan de norm: NEN-EN-ISO 20471 (2013), NEN-EN-ISO 20471 A1 (2016), Klasse 3 fluorescerend.

      De retroreflecterende markering bestaat uit een samenstel van twee horizontale en twee verticale retroreflecterende banden op het bovenlichaam (globaal de vorm van een Romeinse II).

    • Bij nazoek mag direct langs de wegen geen gebruik worden gemaakt van afzetlint, omdat dit mogelijke verkeersonveiligheid teweeg brengt.

 

  • 5.

    Omgaan met kadavers

    Vrijkomende kadavers kunnen na het maken van een afspraak worden achtergelaten op de locaties waar de kadaverbakken binnen de terreinomheining staan. Op de terreinen waar de kadaverbakken buiten de terreinomheining staan kunnen de kaders worden achtergelaten in de kadaverbakken, maar dient de steunpuntbeheerder altijd op de hoogte te worden gesteld. In het onderstaande schema zijn de gegevens van de beschikbare kadaverbakken per locatie nader uitgewerkt.

     

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 8:00 – 16:30 uur

Telefoonnummer bij geen gehoor

Wegsteunpunt Sint Philipsland

Provincie Zeeland

Industrieweg 6

4675 RA Sint Philipsland

Op terrein

8:00 - 16:30 uur

Erik van Duuren

06 - 28904049 of 0167 – 572541

0800-2034 (vanaf 1-3-2021)

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 8:00 – 16:30 uur

Telefoonnummer bij geen gehoor

Wegsteunpunt Veere

Provincie Zeeland

Kanaalweg West zijde 16

4351 RE Veere

Op terrein; openbare locatie

8:00 - 16:30 uur

Rinus Trimpe

06 - 28904041 of 0118 - 502191

0800-2034 (vanaf 1-3-2021)

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 8:00 – 16:30 uur

Telefoonnummer bij geen gehoor

Wegsteunpunt Groede

Provincie Zeeland

Nieuweweg 3

4503 GL Groede

Op terrein

8:00 - 16:30 uur

John de Ruysscher

06 - 28904011 of 0117 - 372133

0800-2034 (vanaf 1-3-2021)

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 7:30 – 16:30 uur

Telefoonnummer buiten openingstijden

Steunpunt Kerkwerve

Waterschap Scheldestromen

Verseputseweg 42A

4231 TD Kerkwerve

Buiten het terrein

Niet van toepassing

Jan van Driel

Bij voorkeur via Whatsapp 06-53158980

Alleen via Whatsapp 06-53158980

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 7:30 – 16:30 uur

Telefoonnummer buiten openingstijden

Magazijn Krabbendijke

Waterschap Scheldestromen

Zuidweg 41

4413 NL Krabbendijke

Buiten het terrein

Niet van toepassing

Rinus Paauwe

Bij voorkeur via Whatsapp 06-53168800 Alleen via Whatsapp 06-53168800

Locatie

Beheerder

Adres

Plaats

Locatie afdekbak

Openingstijden

Contactpersoon

Telefoonnummer 7.30 – 16:30 uur

Telefoonnummer bij geen gehoor

Steunpunt Hulst

Waterschap Scheldestromen

Meridilaan 3

4561 PH Hulst

Op terrein

07:30 - 16:30 uur

Peter van Dixhoorn of Benny van Gassen

06-22931567 of 06-51228754

088 – 2461000

 

 

Bijlage 3 Wegbeheerders afhandelen valwild, gebied Zeeland

 

 

 

Naar boven