Kennisgeving ontwerpbesluit Wet natuurbescherming (hoofdstuk 3 Soorten) en ontwerpbesluit Wabo ten behoeve van uitbreiding VDL Nedcar.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat de volgende ontwerpbesluiten zijn genomen:

  • 1.

    Wet natuurbescherming, ontwerpbesluit (ontheffing, hoofdstuk 3 Soorten); zaaknummer: 2020-202066;

  • 2.

    Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), ontwerpbesluit voor de activiteiten ‘uitvoeren van een werk, vellen van houtopstanden en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’ aan de noordzijde van de uitbreiding van het bedrijfsterrein, zaaknummer: 2020-207666.

Locatie:

VDL Nedcar aan de dr. Hub van Doorneweg 1, Born.

Achtergrond

Op 18 december 2020 hebben Provinciale Staten van Limburg met toepassing van artikel 3.26 Wet ruimtelijke ordening het provinciaal inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ gewijzigd vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Limburg hebben op respectievelijk 10 november 2020 en 22 december 2020 de vergunning Wet natuurbescherming, Natura 2000-gebieden en de omgevingsvergunning Wabo ‘Uitbreiding en revisie VDL Nedcar’ verleend. Voorts hebben Gedeputeerde Staten op 8 december 2020 het besluit hogere waarden industrielawaai Wet geluidhinder vastgesteld. Een en ander ten behoeve van de realisering van de beoogde fabrieksuitbreiding van VDL Nedcar en de daarmee samenhangende infrastructurele aanpassingen. In het Provinciaal blad (2021, nr. 5) en de Staatscourant (2021, nr. 178) is hiervan kennisgegeven.

Coördinatie via meerdere ‘mandjes’

Provinciale Staten van Limburg hebben op 18 april 2019 (Provinciaal blad 2019, 3177) besloten om de coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.33 Wet ruimtelijke ordening toe te passen op de voorbereiding en bekendmaking van de (ontwerp)besluiten die nodig zijn voor de realisering van de fabrieksuitbreiding van VDL Nedcar en de daarmee samenhangende infrastructurele aanpassingen. Het coördinatiebesluit heeft tot gevolg gehad dat de procedures voor het inpassingsplan en de in de vorige alinea genoemde besluiten gecoördineerd zijn verlopen en gelijktijdig zijn bekendgemaakt. Dit hangt samen met het feit dat op deze wijze de gecoördineerde besluiten voor de mogelijkheid van beroep als één besluit worden aangemerkt. De beroepstermijn ten aanzien van de vaststelling van het inpassingsplan en de overige hiervoor genoemde besluiten liep van 7 januari 2021 tot en met 18 februari 2021.

Het coördinatiebesluit van Provinciale Staten van 18 april 2019 laat de mogelijkheid om de besluitvorming ten aanzien van de uitbreiding van VDL Nedcar en de infrastructurele aanpassingen gefaseerd te doen. De besluitvorming over het inpassingsplan, de Wabo- en Wnb-vergunning en het hogere waarden besluit Wgh, vormden voor de coördinatieregeling het eerste ‘mandje’ van besluiten dat in procedure werd gebracht. In het tweede mandje zitten thans: - het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming (hoofdstuk 3 Soorten); Deze Wnb-ontheffing houdt onder andere verband met de voorgenomen gedeeltelijke kap van het Sterrebos en de bescherming van de daar aanwezige soorten en is nodig voor de beoogde uitbreiding van de fabriek; - het ontwerpbesluit voor de activiteiten ‘uitvoeren van een werk, vellen van houtopstanden en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’ aan de noordzijde van de uitbreiding van het bedrijfsterrein. Deze omgevingsvergunning houdt verband met het aanvullend kunnen kappen van bomen ten behoeve van de fabrieksuitbreiding. Deze bomen zijn gesitueerd binnen de inrichtingsgrens en één rij bomen ligt binnen de begrenzing van het Rijksmonument Wolfrath. Deze bomenrij is per abuis niet meegenomen in de eerder aangevraagde kaptoestemming als onderdeel van de omgevingsvergunning uit het eerste mandje.

Het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming (hoofdstuk 3 Soorten) en het ontwerpbesluit voor de activiteiten ‘uitvoeren van een werk, vellen van houtopstanden en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’ zijn op 22 maart 2021 verzonden aan VDL Nedcar B.V.

 

 

Inzage stukken

Het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming (hoofdstuk 3 Soorten) en het ontwerpbesluit voor de activiteiten ‘uitvoeren van een werk, vellen van houtopstanden en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’, alsmede de bijbehorende stukken liggen voor een ieder ter inzage van 26 maart tot en met 6 mei 2021 (6 weken) in: - het Gouvernement, Limburglaan 10, Maastricht, op werkdagen van 07.30u tot 18.30u; - de stadswinkel van Sittard-Geleen, Markt 1, Geleen, op de daar gebruikelijke plaats en tijden; - het gemeentehuis van Echt- Susteren, Nieuwe Markt 55, Echt, op de daar gebruikelijke plaats en tijden;

Let hierbij op eventuele beperkingen vanwege Corona-maatregelen.

Vergunningbesluiten worden gedurende de inzagetermijn ook gepubliceerd op https://zoek.officielebekendmakingen.nl (klik dan op ‘officiële bekendmakingen’). Verder zijn de ontwerpbesluiten te raadplegen via www.gowvdlnedcar.nl.

Rechtsbescherming 

Iedereen kan over de bovengenoemde ontwerpbesluiten van 26 maart tot en met 6 mei 2021 schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen dient u te sturen naar:

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht,

onder vermelding van het zaaknummer (zie inleiding kennisgeving).

Als u een mondelinge zienswijze naar voren wilt brengen, verzoeken wij u om uiterlijk een week voor het einde van de zienswijzentermijn contact op te nemen met tel. nr. +31 43 389 76 49 (Wnb-ontheffing) of tel. nr. + 31 43 389 78 12 (omgevingsvergunning).

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is op beide besluiten van toepassing.

Informatie 

Nadere informatie over de ter inzage liggende stukken is te verkrijgen via

- het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving: tel. +31 43 389 76 49 voor wat betreft het ontwerpbesluit Wet natuurbescherming (Wnb-ontheffing) en via

- de RUD Zuid-Limburg, telefoon: + 31 43 389 78 12 voor wat betreft het ontwerpbesluit voor de activiteiten ‘uitvoeren van een werk, vellen van houtopstanden en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten’ (omgevingsvergunning).

Wilt u meer weten over de gebiedsontwikkeling van VDL Nedcar? Kijk dan op www.gowvdlnedcar.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Naar boven