Uitbreiding leefgebied wolven Veluwe t.b.v. subsidie voor preventieve maatregelen

Bekendmaking van het besluit van 16 maart 2021 - zaaknummer 2018-012575

 

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Gelet op het Interprovinciaal Wolvenplan zoals vastgesteld door het IPO bestuur op 24 januari 2019 en gelet op de Regels Ruimte voor Gelderland artikel 4.18 “Voorkomen van schade door wolven”.

 

Besluiten

 

Het beïnvloedingsgebied van wolventerritoria op de Veluwe uit te breiden. Aan de noordzijde als uitbreiding van het bestaande leefgebied van de wolven van de Noord-Veluwe. Op de Zuidwest Veluwe als gevolg van een nieuwe vestiging van wolven. Een en ander volgens de in de bijlagen opgenomen begrenzing.

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

 

Toelichting

Sinds 2018 hebben zich meerdere wolven gevestigd op de Veluwe. Er heeft paarvorming plaatsgevonden, de wolven hebben zich gevestigd en in zowel 2019 als in 2020 heeft voortplanting plaatsgevonden. Op 26 maart 2019 hebben wij het leefgebied voor wolven op zowel de Noord- als Midden-Veluwe vastgesteld. Er zijn voldoende aanwijzingen dat deze wolven hier nog steeds actief zijn en nu ook dat het bestaande gebied uitbreiding behoeft en er sprake is van een nieuwe vestiging. De aanwezigheid van wolven blijkt uit diverse sporen, waarbij DNA-analyse aan keutels een belangrijke rol heeft gespeeld voor de bepaling op individu-niveau.

 

Het kerngebied van de wolf of wolven op de Noord-Veluwe en Midden-Veluwe lijkt vooralsnog ongewijzigd. Wel is er meer activiteit in de natuurgebieden in noordelijke richting waargenomen. Er is sprake van een gevalideerde zichtwaarneming in de gemeente Heerde ten westen van de rijksweg A50 en nabij de Oldebroeksche heide ten oosten van de rijksweg A28 in de gemeente Oldebroek zijn keutels gevonden die afkomstig zijn van een wolf van het roedel van de Noord-Veluwe.

Het kerngebied van nieuw gevestigde wolven op de Zuidwest Veluwe ligt in de natuurgebieden ten oosten van de stad Ede, het grondgebied van de gemeente Renkum is van daaruit goed ontsloten via ecoduct Jac. P. Thijsse over de A12 en het ecoduct Wolfhezerheide over de A50. Het leefgebied wordt aan de noordoostzijde begrensd door de rasters langs de Harderwijkerweg (N310) en ook het ecoduct Oud Reemst is momenteel voor wolven redelijkerwijs niet passeerbaar.

Op 6 maart 2021 is op de provinciale weg N224 in Ede een vrouwelijke wolf gesneuveld in het verkeer, mogelijk betrof het de gevestigde wolvin. Dit was voor ons geen aanleiding om van de aanwijzing van dit leefgebied af te zien, temeer omdat er ook een mannetjeswolf aanwezig is en het ondersteunen van preventieve maatregelen in dit gebied wenselijk is.

Rekening houdend met ervaringen uit het buitenland over oppervlakten en loopafstanden en de voor de Veluwe kenmerkende aanwezigheid van wildrasters en faunapassages hebben wij ook nu weer het gebied bepaald waarbinnen de wolven redelijkerwijs voedsel zoeken. Verder hebben wij, waar mogelijk, de in het Wolvenplan voorgestelde afbakening op gemeentegrenzen gehanteerd. Stedelijk gebied zoals de kern van Ede zal door de wolf worden gemeden maar het ontbreekt nog aan kennis en ervaring in de Nederlandse situatie om dit onderscheid al op kaart te maken. Zoals ook bij de eerdere aanwijzing aangegeven kan herbegrenzing van het leefgebied in de toekomst aan de orde zijn als de omstandigheden daar aanleiding voor geven.

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op envelop en brief graag duidelijk "bezwaarschrift" vermelden.

 

 

 

 

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

Informatie over de bezwarenprocedure en de mogelijkheid van mediation is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl). U kunt die informatie, vervat in de brochure "Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland? Bezwaarschrift of mediation", ook opvragen bij het Provincieloket via telefoonnummer (026) 359 99 99.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Gepubliceerd te Arnhem

Gedeputeerde Staten van Gelderland

J.C.G.M. Berends - Commissaris van de Koning

P.G.G. Hilhorst - secretaris

 

Meer informatie

Provincieloket, telefoonnummer 026 359 99 99, emailadres: post@gelderland.nl

 

Rechtsmiddelen wissen indien niet van toepassing of vervangen door de juiste rechtsmiddelenclausule

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit bezwaar maken. Richt uw bezwaarschrift aan: Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Graag ‘bezwaarschrift’ vermelden op de envelop en op de brief. Meer informatie vindt u op www.gelderland.nl/bezwaar en bij het Provincieloket 026 359 99 99. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u bij de rechter een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Zie www.rechtspraak.nl.

Naar boven