Besluit van 9 maart 2021 tot wijziging van de Subsidieregeling Friese Plusregeling energiebesparing eigen huis

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

Gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

 

Besluiten vast te stellen:

 

De wijziging van de Subsidieregeling Friese Plusregeling energiebesparing eigen huis.

 

Artikel I  

De Subsidieregeling Friese Plusregeling energiebesparing eigen huis wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In artikel 3, eerste lid, wordt het bedrag van “€ 2,95 miljoen” vervangen door “€ 750.000,-”.

 

B.

Artikel 5, tweede lid, komt te luiden als volgt:

  • 2.

    De subsidie op grond van deze regeling, de zogenaamde Friese plus, bedraagt:

    • a.

      één derde van de hoogte van het subsidiebedrag zoals door de RVO is vastgesteld voor energiebesparende maatregelen, op basis van ontvangen SEEH aanvragen in de periode vanaf 1 september 2020 tot en met 31 december 2020;

    • b.

      de helft van de hoogte van het subsidiebedrag zoals door de RVO is vastgesteld voor energiebesparende maatregelen, op basis van na 31 december 2020 ontvangen SEEH aanvragen.

Artikel II  

De toelichting op de Subsidieregeling Friese Plusregeling energiebesparing eigen huis wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

In laatste alinea onder het kopje ‘’Algemeen:’’, komt de volgende volzin te vervallen: ‘’Met het budget van € 2,95 mln zou daarmee een totale investering van € 29,5 mln gerealiseerd kunnen worden.’’

 

B.

De twee na laatste alinea onder het kopje ‘’Inhoudelijk:’’ komt te luiden als volgt:

De SEEH betreft een subsidie aan eigenaar-bewoners en verenigingen voor het nemen van 2 of meer energiebesparende isolatiemaatregelen als genoemd in artikel 4, eerste lid van de SEEH; (isolatie van dak, gevel, spouwmuur, ramen of vloer/bodem). De regeling is zodanig ingestoken dat als de landelijke regeling wijzigt, ook de Friese aanvulling snel aan te passen is.

 

C.

De laatste twee alinea’s onder het kopje ‘’Inhoudelijk:’’ komen te luiden als volgt: 

De hoogte van de subsidie wordt bepaald door de bepaling van de SEEH subsidietoekenning van RVO en het tijdvak waarin de hier aan voorafgaande SEEH aanvragen zijn ontvangen. Het SEEH subsidiebedrag dat de subsidieontvanger van de RVO heeft ontvangen wordt door Gedeputeerde Staten verhoogd met:

  • -

    één derde ten aanzien van ontvangen SEEH aanvragen in de periode vanaf 1 september 2020 tot en met 31 december 2020 waaraan subsidie is verstrekt;

  • -

    de helft ten aanzien van ontvangen SEEH aanvragen na 31 december 2020 waaraan subsidie is verstrekt. Hierbij moet worden opgemerkt dat na 31 december 2020 alleen nog verenigingen een SEEH aanvraag konden indienen voor energiebesparende maatregelen.

Ter illustratie:

  • -

    Is door de RVO op basis van een ontvangen aanvraag in het tijdvak van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 een SEEH subsidie verstrekt van in totaal bijvoorbeeld € 1500,- . Dan keert de provincie Fryslân 1/3 x € 1500,- = € 500,- aan de subsidieontvanger uit.

  • -

    Is door de RVO op basis van een ontvangen aanvraag na 31 december 2020 een SEEH subsidie verstrekt van in totaal bijvoorbeeld € 1500,- . Dan keert de provincie Fryslân 1/2 x € 1500,- = € 750,- aan de subsidieontvanger uit.

Artikel III  

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in het Provinciaal Blad en werkt terug tot 1 januari 2021.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 9 maart 2021.

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris R.E. Bouius – Riemersma, MBA MCM

Naar boven