Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 14 december 2021, PZH-2021-792891902, tot wijziging van de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland;

 

Overwegende dat er aanleiding is om de aanvraagperiode voor subsidies op grond van deze regeling in 2022 tijdelijk op te schorten, zodat in die tijd beoordeeld kan worden of in relatie tot de doelen en opgaven van het Tussenakkoord 'Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden - de eerste stap 2021-2030' van de regio een gerichtere inzet van de regeling wenselijk is;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

In artikel 4, eerste lid, wordt ‘van 19 april 2021 tot en met 31 december 2022’ vervangen door ‘van 19 april 2021 tot en met 31 december 2021 en van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022’.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 14 december 2021

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

drs. H.M.M. Koek, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

TOELICHTING BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZUID-HOLLAND VAN 14 december 2021, PZH-2021-792891902 TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING SOCIALE WONINGBOUW REGIO HAAGLANDEN ZUID-HOLLAND

 

Met dit wijzigingsbesluit kunnen subsidies in het jaar 2022 pas worden aangevraagd met ingang van 1 juli 2022, in plaats van de eerder voorziene datum van 1 januari 2022 (te weten de datum waarop het subsidieplafond 2022 beschikbaar komt).

 

Door deze wijziging wordt de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland in 2022 tijdelijk enkele maanden "bevroren". In deze periode wordt verkend of voorwaarden geschapen kunnen worden waarmee het beschikbare subsidiegeld optimaal kan worden besteed. Doel is dan de subsidieregeling aan te sluiten op de doelstellingen en te realiseren opgaven van het Tussenakkoord 'Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden – de eerste stap 2021-2030'1 . Ook de provincie onderschrijft de doelen van dit Tussenakkoord. De huidige subsidieregeling is inhoudelijk niet sturend richting gemeenten die wel of niet aan de opgaven voldoen.

 

Gedeputeerde Staten hechten veel waarde aan voldoende omvang van de sociale woningvoorraad, waarbij daarnaast de sociale woningen evenwichtig(er) verspreid zijn over de gemeenten in de woningmarktregio Haaglanden.

In het Tussenakkoord is onder andere opgenomen dat de provincie zich zal inzetten voor het bevorderen van mogelijkheden voor de regio als individuele gemeenten om de gestelde doelen in het Tussenakkoord te realiseren: ”Indien nodig of wenselijk zal de provincie haar instrumentarium inzetten (zoals bijvoorbeeld ruimtelijke ordeningsinstrumenten, lobbykracht en subsidies) en partijen aanspreken om te bevorderen dat zowel de regio als individuele gemeenten de gestelde doelen in voldoende mate realiseren.”

Deze wijziging maakt het mogelijk te overwegen of/hoe dit in deze subsidieregeling kan worden vormgegeven. Hierover gaan wij in gesprek met de regio.

 

In het geval daartoe besloten wordt kan dit leiden tot het via een wijziging van de subsidieregeling aanpassen van de vereisten van de Subsidieregeling sociale woningbouw regio Haaglanden Zuid-Holland.

 

 

 

Naar boven