Wijzigingsregeling Subsidieregeling verblijf en groepsexcursie 2021

Gedeputeerde Staten van Fryslân, in hun vergadering van 7 december 2021,

 

Besluiten:

Artikel I

De Subsidieregeling verblijf en groepsexcursie 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 1

 

Artikel 8 lid 1 komt te luiden:

 

  • 1.

    De subsidie voor een activiteit als bedoeld in artikel 5, onderdeel a en b, bedraagt 80% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 10.000,- per school of per opleiding van de instelling, met dien verstande dat:

     

    • a.

      Indien een school bestaat uit meerdere vestigingen, per vestiging aanspraak kan worden gemaakt op het in het eerste lid genoemde bedrag of indien sprake is van een instelling, per opleiding; een en ander met in achtneming van het bepaalde in artikel 10 lid 1 sub a respectievelijk sub b;

Artikel 2

 

Artikel 10 Aanvraag en aanvraagperiode wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Lid 1 komt te luiden:

    Subsidie kan worden aangevraagd door of namens het bevoegd gezag, ten behoeve van leerlingen of studenten aan een in de provincie Fryslân gevestigde school of instelling waarbij geldt:

    • a.

      Voor scholen voor voortgezet onderwijs: dat per vestigingslocatie in Fryslân eenmalig een subsidieverzoek kan worden ingediend;

    • b.

      voor instellingen van MBO, HBO of WO: per studierichting of studiesector in Fryslân, zoals opgenomen in bijlage I bij deze regeling, eenmalig een subsidieverzoek kan worden ingediend.

  • 2.

    In lid 3 aanvraagperiode wordt ‘1 november 2021’ vervangen door ‘tot en met 1 april 2022’.

Artikel 3.

In artikel 11 Toetsingscriteria wordt in lid 1, onder b, en in lid 2, onder b, ‘1 juni 2022’ vervangen door ’30 december 2022’

 

Artikel 4

 

Artikel 12 Weigeringsgronden onder e wordt gewijzigd als volgt:

 

  • e.

    Het college reeds eerder subsidie heeft verstrekt op grond van deze regeling aan een vestiging als het een school betreft, of aan een opleiding als het een instelling betreft;

Artikel 5

In artikel 13 wordt de datum van ‘1 juni 2022 ‘ gewijzigd in ‘30 december 2022’.

 

B

 

Artikel 5

De Artikelsgewijze toelichting wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In de toelichting op artikel 8 Hoogte van de subsidie wordt de passage “Uit dit artikel volgt dat per school (….) tot en met “Daarbij is van belang dat 80% van de subsidiabele kosten voor subsidie in aanmerking komen.” vervangen door:

     

  • Uit dit artikel volgt dat per school maximaal € 10.000,- subsidie wordt verleend. Indien een school bestaat uit meerdere vestigingen, kan per vestiging aanspraak worden gemaakt op het maximale subsidiebedrag van € 10.000,-. Daarbij is van belang dat 80% van de subsidiabele kosten voor subsidie in aanmerking komen. Per instelling geldt, dat, vanwege de grote diversiteit in opleidingen die aan het MBO, HBO en WO, per opleiding genoemd in de tabel in bijlage 1, aanspraak kan worden gemaakt op het maximale subsidiebedrag van € 10.000,- .

  • 2.

    Eveneens in artikel 8, na “uit het eerste lid volgt dat subsidie enkel kan worden aangevraagd door of namens het bevoegd gezag, ten behoeve van een in de provincie Fryslân gevestigde school of instelling.” wordt de volgende tekst ingevoegd:

     

    Voor MBO-, HBO- en WO- instellingen geldt dat per samenstel van opleidingen zoals benoemd in de bijlage 1 van de regeling, een aanvraag kan worden ingediend. Hieronder vallen alle opleidingen die de instelling in het kader van de tabel genoemde sectoren aanbiedt. Deze gelden samen als één opleiding. Voor het MBO betekent dit concreet voor alle opleidingen die, bijvoorbeeld, vallen onder de opleidingen Zorg en Welzijn (ROC Friese Poort), of Zorg, Service en Welzijn (ROC Friesland College), ongeacht de differentiatie of niveau, voltijd of deeltijd, slechts eenmalig een aanvraag kan worden ingediend. De aanvragende instelling mag wel de aanvraag bundelen, dwz voor meerdere differentiaties in één keer een aanvraag indienen:

     

    Voorbeeld: bij ROC Friese Poort kent men binnen de opleiding Zorg en Welzijn, 16 verschillende opleidingen. Als voor één van deze 16 opleidingen een aanvraag is ingediend, kan voor de overige 15 opleidingen geen separate aanvraag meer worden ingediend. Er kan wel één (gezamenlijke) aanvraag worden ingediend voor studenten van meerdere opleidingen binnen Zorg en Welzijn. Daarnaast kan vervolgens óók een aanvraag worden ingediend voor de opleiding Techniek, Creatieve industrie, Pedagogiek & Onderwijs, enz.

     

    Voor het HBO geldt hetzelfde: onder de genoemde studierichtingen vallen verschillende differentiaties: bijvoorbeeld onder de studierichting Onderwijs vallen bijvoorbeeld de PABO en de lerarenopleidingen. Er kan voor de gehele studierichting Onderwijs éénmalig een aanvraag worden ingediend. Dit mag dus een combinatie zijn van meerdere opleidingen binnen de studierichting Onderwijs.

     

    Door niet voor elke differentiatie of opleiding toe te staan dat een aanvraag wordt ingediend wordt voor elke instelling voldoende kans geboden om een aanvraag gehonoreerd te krijgen.

  • 3.

    In de artikelsgewijze toelichting op artikel 10 (Aanvraag en aanvraagperiode) wordt 1 november 2021 gewijzigd in tot en met 1 april 2022.

  • 4.

    Bij de toelichting op artikel 12, Weigeringsgronden wordt de datum van 1 juni 2022 gewijzigd in 30 december 2022

  • 5.

    De tekst van de toelichting onder artikel 12 “Reeds eerder subsidie verstrekt (onderdeel e)” wordt gewijzigd in onderstaande tekst:

     

    Uit deze weigeringsgrond volgt dat per (vestiging van een) school of per opleiding uit de tabel in bijlage 1 als het een aanvraag van een instelling betreft, eenmaal subsidie kan worden ontvangen. Indien een subsidie wordt aangevraagd voor (een vestiging van) een school of (opleiding van) een instelling waarvoor op grond van deze regeling reeds subsidie is verstrekt, wordt de subsidie op deze grond geweigerd.

  • 6.

    In de toelichting op artikel 13 wordt de datum van 1 juni 2022 vervangen door 30 december 2022

Artikel II

Stellen de bijlage behorend bij artikel 10 lid 1 als volgt vast:

 

Bijlage I Opleidingen waarvoor een aanvraag kan worden ingediend

 

MBO

 

ROC Friese Poort:

 

Bouw & Infra

Creatieve industrie

Economie & ondernemen

Horeca & Hospitality management

IT ( informatietechnologie)

Pedagogiek & Onderwijs

Startcollege Entree

Techniek

Veiligheidsberoepen

Zorg & Welzijn

 

ROC Friesland College

 

Bouwkunde, Bouw & onderhoud

CIOS Sport & Bewegen

Design, Ambacht & Fashion

Handel & Ondernemen

Horeca, Bakkerij & management

Hout, meubel & interieur

MBO Life Sciences

Mediadesign & IT

Pedagogisch werk & onderwijs

Podiumkunsten, Productie & Events

Techniek & engineering

Toerisme, Wellness & Recreatie

Transport & logistiek

Voertuigtechniek

Zakelijke dienstverlening & communicatie

Zorg, Service & Welzijn

 

HBO

 

NHL Stenden

 

Bestuur & Recht

Communicatie & media

Economie & mangement

Hotelmanagement

ICT

Maritiem

Onderwijs

Techniek

Toerisme & vrije tijd

Zorg & Welzijn

 

WO

 

Campus Fryslân RUG/ University College Fryslân

 

Bachelor:

Global Responsibility & Leadership

Rechtsgeleerdheid (BA)

Master:

Sustainable Entrepreneurship (MSc)

Governance and Law in Digital Society

Tourism Geography and Planning (MSc)

Climate Adaptation Governance (MSc)

Multilingualism (MA)

Voice Technology (MSc)

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in het Provinciaal Blad en werkt terug tot 1 november 2021.

.Leeuwarden, 7 december 2021

Namens Gedeputeerde Staten van Fryslân,

Drs. A.A.M. Brok, voorzitter

R. E. Bouius- Riemersma, MBA, MCD, secretaris

Naar boven