Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân van 30 november 2021 tot wijziging van de Subsidieregeling Friese Retailaanpak

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3, vierde lid van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013

 

besluiten

 

de Subsidieregeling Friese Retailaanpak te wijzigen als volgt:

Artikel I

A.

Artikel 5, derde lid, komt te luiden als volgt:

 

  • 3.

    Per winkelgebied kan maximaal twee keer in het kader van deze regeling voor één of meerdere van de in artikel 4 genoemde activiteiten subsidie worden aangevraagd.

B.

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Artikel 8, onderdeel e, komt te luiden als volgt:

  •  

    • e.

      er aan hetzelfde winkelgebied waarin de activiteit wordt uitgevoerd reeds eerder twee keer op grond van deze regeling subsidie is verstrekt;

  • 2.

    Na artikel 8, onderdeel f, wordt een onderdeel toegevoegd dat komt te luiden als volgt:

  •  

    • g.

      ter zake van de subsidiabele kosten een verplichting is aangegaan vóór ontvangst van de aanvraag.

Artikel II.

A.

De artikelsgewijze toelichting op artikel 8 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 8. Weigeringsgronden

Een aanvraag komt niet voor subsidieverstrekking in aanmerking als er sprake is van een weigeringsgrond. Is daar sprake van en heeft de subsidieaanvraag betrekking op een in artikel 4 genoemde activiteit, dan kan er op grond van deze subsidieregeling geen subsidie worden verstrekt. In aanvulling op artikel 2.7 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013 en artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht is een aantal weigeringsgronden opgenomen.

 

Onderdeel a gaat in op de doelgroep van de regeling. Deze is bepaald in artikel 3 en nader toegelicht in de toelichting bij dit artikel. Wanneer de aanvrager hier niet onder valt, wordt de aanvraag geweigerd. Onderdeel b verwijst naar de toetsing aan de hand van de in artikel 7 genoemde criteria. Indien een aanvraag niet voldoet aan één of meerdere van deze criteria wordt de subsidie geweigerd.

 

Onderdeel c. bepaalt dat een aanvraag geweigerd kan worden als er een goede reden bestaat dat een activiteit niet haalbaar is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat een activiteit onvoldoende (financieel) onderbouwd is, niet realistisch is, er twijfel is over de financiële haalbaarheid, het plan planologisch niet haalbaar is etc.

 

Onderdeel d. maakt duidelijk dat een aanvraag voor subsidieverstrekking voor een activiteit die reeds eerder door de Provincie Fryslân of door een andere instantie is gesubsidieerd, wordt geweigerd, ten einde cumulatie aan subsidies te voorkomen en de diversiteit van subsidieerde projecten te stimuleren. In aanvulling op onderdeel d geeft onderdeel e een weigeringsgrond indien er aan hetzelfde winkelgebied waarin de activiteit wordt uitgevoerd reeds eerder twee keer op grond van deze regeling subsidie is verstrekt. Aanvragen die na de aanvraagperiode worden ontvangen worden geweigerd. Hierover gaat de weigeringsgrond in onderdeel f.

 

De aanvraag moet zijn ontvangen vóórdat verplichtingen zijn aangegaan ter zake van de subsidiabele kosten van de activiteit waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Hier gaat onderdeel g over. Dit is bepaald om de stimulerende werking van de regeling te waarborgen. Onder het aangaan van een verplichting wordt bijvoorbeeld verstaan het voor akkoord ondertekenen van een offerte, het inschrijven voor een cursus of het bij de aanvraag bijvoegen van een factuur. Indien een verplichting is aangegaan vóór ontvangst van de aanvraag wordt géén subsidie verstrekt. In het geval dat er voor een deel van de begrote kosten van de te subsidiëren activiteit een verplichting is aangegaan vóór ontvangst van de aanvraag, wordt de gehele aanvraag geweigerd.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 30 november 2021,

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris R.E. Bouius-Riemersma, MBA MCM

Naar boven