Kennisgeving terinzagelegging ontwerp-projectplan, m.e.r.-beoordelingsbesluit en ontwerpbesluiten Dijkversterking Zettingsvloeiing Verlengde derde Toetsronde

ONDERWERP

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (afgekort: GS van Zuid-Holland of GS) maken, op verzoek van waterschap Hollandse Delta (afgekort: WSHD) en conform de Waterwet en Wet milieubeheer bekend, dat het ontwerp-projectplan, het m.e.r.-beoordelingsbesluit en de ontwerpuitvoeringsbesluiten betreffende de dijkversterking Zettingsvloeiing Verlengde derde Toetsronde vanaf 9 december 2021 voor zes weken ter inzage liggen. De versterking betreft vijf dijktrajecten gelegen in de gemeenten Rotterdam, Nissewaard en Goeree-Overflakkee, namelijk:

  • Normtraject 17: Oude Maas ter hoogte van Hoogvliet;

  • Normtraject 20: Oude Maas ter hoogte van Spijkenisse;

  • Normtraject 20: Hartelkanaal;

  • Normtraject 25: Haringvliet ter hoogte van Middelharnis;

  • Normtraject 25: Grevelingen ter hoogte van Ouddorp.

Bij de toetsing zijn (delen van) deze dijktrajecten afgekeurd vanwege de kans op het wegvloeien van zand (zettingsvloeiing), wat instabiliteit van de waterkering tot gevolg kan hebben. De versterkingsmaatregel bestaat uit een taludbescherming onder water.

PROCEDURE

Voor het realiseren van deze dijkversterking dient het waterschap een projectplan Waterwet op te stellen, dat moet worden goedgekeurd door GS van Zuid-Holland. GS zijn daarmee ook bevoegd gezag voor de beoordeling of een Milieueffectrapport moet worden opgesteld. WSHD heeft hiervoor een aanmeldingsnotitie ingediend bij de DCMR Milieudienst Rijnmond, die gemandateerd is om deze beoordeling namens de provincie Zuid-Holland uit te voeren. De DCMR heeft beoordeeld dat er geen Milieueffectrapport (MER) hoeft te worden opgesteld, omdat er geen belangrijke nadelige gevolgen zijn te verwachten voor het milieu.

Naast het door het waterschap opgestelde ontwerp-projectplan Waterwet zijn de volgende ontwerp-besluiten genomen ter uitvoering van de dijkversterking:

  • ontwerp-omgevingsvergunning van de gemeente Nissewaard voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening;

  • ontwerp-omgevingsvergunning van de gemeente Goeree-Overflakkee voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening;

  • ontwerpbeschikking Wet natuurbescherming - voor activiteiten in het Natura 2000-gebied Grevelingen van de Omgevingsdienst Haaglanden (namens GS van Zuid-Holland);

  • ontwerpbeschikking Wet natuurbescherming - voor activiteiten in het Natura 2000-gebied Haringvliet van de Omgevingsdienst Haaglanden (namens GS van Zuid-Holland).

Als coördinerend bevoegd gezag op grond van de Waterwet zorgen GS ervoor dat deze ontwerp-besluiten gelijktijdig met het m.e.r.-beoordelingsbesluit en het ontwerp-projectplan ter inzage liggen.

INZAGE

Het ontwerp-projectplan, het m.e.r.-beoordelingsbesluit, de ontwerpuitvoeringsbesluiten en overige relevante stukken liggen van 9 december 2021 tot en met 19 januari 2022 ter inzage.

De stukken kunnen digitaal worden geraadpleegd via www.zuid-holland.nl/terinzage

Het ontwerpbesluit van de gemeente Nissewaard tot afwijken bestemmingsplan kan ook worden ingezien via de landelijk website www.ruimtelijkeplannen.nl

(onder plannummer: NL.IMRO.1930.OVpwaterkeringSP.2001).

Het ontwerpbesluit van de gemeente Goeree-Overflakkee tot afwijken bestemmingsplan is ook te vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl (onder plannummer: NL.IMRO.1924.ODPwaterkering-OV20).

Op afspraak kunnen de stukken (tijdens kantooruren) ook op de volgende locaties worden ingezien:

  • Waterschap Hollandse Delta, Handelsweg 100 te Ridderkerk (tel. 0900 2005 005);

  • Stadhuis gemeente Nissewaard, Raadhuislaan 106 te Spijkenisse (tel. 14 0181);

  • Gemeentehuis Goeree-Overflakkee, Koningin Julianaweg 45 te Middelharnis (tel. 14 0187);

  • DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam (tel. 010 246 80 00 o.v.v. zaaknr. 9999237829);

  • Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag (tel. 070 4416611, optie 1).

ZIENSWIJZEN

Een ieder kan van 9 december 2021 tot en met 19 januari 2022 zienswijzen over het ontwerp-projectplan en de ontwerp(uitvoerings)besluiten naar voren brengen. Daarbij wordt u verzocht expliciet aan te geven op welk onderdeel/ ontwerpbesluit uw zienswijze betrekking heeft. Vermeld daarnaast altijd duidelijk uw naam, adres en overige contactgegevens. Indien u bezwaar heeft tegen het m.e.r-beoordelingsbesluit, dient u dit kenbaar te maken via uw zienswijze over het ontwerp-projectplan.

U kunt uw zienswijze onder vermelding van “Dijkversterking ZV3T” als volgt indienen:

  • Bij voorkeur per e-mail naar: waterveiligheidsprocedures@pzh.nl

  • Per brief naar: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. Afdeling Water en Groen, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.

  • Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren en binnen de zienswijzetermijn bellen met het Klantcontactcentrum van de provincie Zuid-Holland (telefoon 070 4416611, optie 1). Dan wordt u doorverbonden met een betrokken medewerker van de afdeling Water en Groen van de provincie.

VERVOLG

GS van Zuid-Holland zorgen ervoor dat ingediende zienswijzen worden behandeld door de betrokken bevoegde gezagen. Nadat WSHD het, eventueel vanwege zienswijzen aangepaste, projectplan definitief heeft vastgesteld, wordt het ter goedkeuring aangeboden aan GS. Het vastgestelde projectplan, het daarop betrekking hebbende goedkeuringsbesluit en de, eventueel vanwege zienswijzen aangepaste, uitvoeringsbesluiten worden met het m.e.r-beoordelingsbesluit te zijner tijd door GS bekendgemaakt en ter inzage gelegd. Indieners van zienswijzen krijgen daarover persoonlijk bericht. Vervolgens gaat de beroepsfase lopen. Tegen de definitieve besluiten kan door een belanghebbende rechtstreeks beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld. Op de gecoördineerde projectprocedure van het projectplan Waterwet is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

INLICHTINGEN

Voor inhoudelijke vragen over het project kunt u tijdens kantooruren terecht bij de omgevingsmanager van het waterschap voor dit project, via telefoon 0900 - 2005 005. Voor vragen over de gecoördineerde procedure van deze dijkversterking kunt u tijdens kantooruren bellen met het Klantcontactcentrum van de provincie Zuid-Holland (telefoon 070 - 4416611, optie 1), die u kan doorverbinden met een betrokken medewerker van de afdeling Water en Groen van de provincie.

Naar boven