Provincie Zuid Holland, Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau Dijkversterking SAFE

Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau Dijkversterking SAFE

Start m.e.r.-procedure Dijkversterking Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen.

Gedeputeerde Staten van Utrecht maken mede namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend dat gestart wordt met de procedure voor milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de Dijkversterking Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen. Hiervoor is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld door het Waterschap Rivierenland.

Aanleiding voor de dijkversterking SAFE

De Lekdijk beschermt een groot deel van Midden- en West-Nederland tegen overstroming.De komende jaren werkt Waterschap Rivierenland aan de versterking van de Lekdijk tussen Streefkerk, Ameide en Fort Everdingen (SAFE). Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 34 kilometer van de 40 kilometer lange dijk in meer of mindere mate niet voldoet aan de waterveiligheidsnormen die sinds 2017 gelden. Van dit traject versterkt Waterschap Rivierenland vóór 2027 een aantal dijkvakken, ongeveer 11 kilometer in totaal. De delen die geselecteerd zijn, zijn de delen die het meest kwetsbaar zijn. Uiterlijk in 2050 moet de hele dijk voldoen aan de wettelijke norm. De dijkversterking vindt plaats in de provincies Utrecht en Zuid-Holland, en in de gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Procedure

Voor dit project wordt een projectbesluit op grond van de Omgevingswet opgesteld. Dit projectbesluit moet van provinciewege worden goedgekeurd. Bij de voorbereiding van het projectbesluit wordt een Milieueffectrapport (MER) opgesteld. Op het projectbesluit voor de dijkversterking SAFE is de gecoördineerde projectprocedure ingevolge de Waterwet van toepassing. Aangezien het grootste deel van het dijktraject in de provincie Utrecht ligt, hebben de provincies Utrecht en Zuid-Holland op grond van de Waterwet samen bepaald dat Gedeputeerde Staten van Utrecht zorgen voor de gecoördineerde projectprocedure. Dit betekent dat provincie Utrecht als coördinator mede namens provincie Zuid-Holland zorgdraagt voor goedkeuring van het projectbesluit en de publicatie van hiermee verband houdende uitvoeringsbesluiten en het MER regelt.

De NRD is de eerste stap voor het opstellen van het MER. De NRD beschrijft welke effecten in het MER onderzocht gaan worden en met welk detailniveau. Gedeputeerde Staten zijn ook bevoegd gezag voor het MER.

Inspraak op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Eenieder kan van maandag 22 februari 2021 tot en met dinsdag 6 april 2021 een zienswijze op de NRD indienen.

Schriftelijke zienswijzen kunt u, onder vermelding van uw naam en adresgegevens indienen bij de provincie Utrecht via het e-mailadres zienswijzen@provincie-utrecht.nl of Postbus 80300, 3508 TH Utrecht t.a.v. dhr. M. Feijt. Wij verzoeken u om “Zienswijze NRD SAFE” erbij te vermelden. Mondeling via het telefoonnummer 0636403474.

Voor inhoudelijke vragen over de NRD kunt u contact opnemen met dhr. Pieter Bode Omgevingsmanager Waterschap Rivierenland viasafe@wsrl.nl

Notitie Reikwijdte en Detailniveau bekijken

De NRD is digitaal te raadplegen via https://www.waterschaprivierenland.nl/safe

Verder liggen er van 22 februari 2021 tot en met 6 april 2021 exemplaren van de NRD ter inzage op onderstaande locaties. Door maatregelen in verband met COVID-19 gelden er per organisatie afwijkende en beperkte openingstijden. Neem daarom eerst contact op via onderstaande gegevens of kijk op de website van de desbetreffende organisatie voor het maken van een afspraak.

Provincie Utrecht

Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht, Servicecentrum, 030 258 91 11

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid namens provincie Zuid-Holland

Johan de Witstraat 140, 3311 KJ Dordrecht, 078 770 8585

Waterschap Rivierenland

De Blomboogerd 1, 4003 BX Tiel,0344 649 090

Gemeente Molenlanden

Groeneweg33, 4223 ME Hoornaar, 088 75 15 000

Gemeente Vijfheerenlanden

Voorstraat 30, 4132 AS Vianen, Servicecentrum Burgerzaken, 088 5997000

Vervolg

Alle zienswijzen die binnen de voornoemde termijn zijn ingediend worden opgenomen en beantwoord in een Nota van Beantwoording. De onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd een advies uit te brengen over de NRD en de ingediende zienswijzen. Bij de terinzagelegging van het ontwerpprojectbesluit is er gelegenheid om (formeel) te reageren op het MER.

Gedeputeerde Staten van Utrecht mede namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

Naar boven