Besluit tot wijzing van de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018 in verband met actualisering (Wijzigingsbesluit Actualisatie Beleidsregel Wnb Fryslân 2018)

Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân:

 

Overwegende dat Provinciale Staten de Verordening tot wijziging van de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 i.v.m. begrenzing ganzenfoerageergebieden 2020 hebben vastgesteld;

 

Overwegende dat de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018 in overeenstemming moet worden gebracht met de Verordening tot wijziging van de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 i.v.m. begrenzing ganzenfoerageergebieden 2020.

 

Besluiten het volgende besluit tot wijziging van de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018 in verband met actualisering (Wijzigingsbesluit Actualisatie Beleidsregel Wnb Fryslân 2018).

 

De Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018 wordt gewijzigd als volgt:

ARTIKEL I WIJZIGINGEN

A.

In Overwegende dat, wordt aan de zevende overweging na “de Fryske Guozzeoanpak 2017 -2020 is vastgelegd” de volgende passage toegevoegd: en door Provinciale Staten is verlengd tot en met 2023;

 

B.

In Overwegende dat, worden na de overweging “de Fryske Guozzeoanpak 2017 – 2020 het aanpassen van deze beleidsregel vergt;” de volgende overweging toegevoegd:

Provinciale Staten de begrenzing van de ganzenfoerageergebieden en de soortspecifieke ganzenfoerageergebieden heeft vastgelegd in de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017;

 

C.

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    De begripsbepaling “ganzenfoerageergebied” komt als volgt te luiden: bij de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 begrensd gebied bestaande uit meerdere landbouw-percelen zoals aangegeven op de kaart in bijlage IV van de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, waar overwinterende beschermde inheemse ganzen jaarlijks ongehinderd kunnen foerageren gedurende de periode van 1 november tot 1 april;

  • 2.

    In de begripsbepaling “percelen die direct grenzen aan soortspecifieke ganzenfoerageergebieden” wordt in de derde zin “soortspecifieke foerageergebieden” vervangen door: soortspecifieke ganzenfoerageergebieden;

  • 3.

    In de begripsbepaling “percelen die direct grenzen aan soortspecifieke ganzenfoerageergebieden” wordt in de vierde zin “soortspecifieke foerageergebied” vervangen door: soortspecifieke ganzenfoerageergebied;

D.

In artikel 1.1. komt de begripsbepaling “soortspecifiek foerageergebied” te vervallen.

 

E.

In artikel 1.1 worden de volgende begripsbepaling op alfabetische volgorde toegevoegd:

Soortspecifiek ganzenfoerageergebied: bij de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 begrensd gebied bestaande uitmeerdere landbouwpercelen zoals aangegeven op de kaart in bijlage V van de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 , waar overwinterende beschermde inheemse ganzen jaarlijks ongehinderd kunnen foerageren gedurende de periode van 1 april tot uiterlijk 1 juni.

 

F.

Artikel 1.4 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In artikel 1.4, tweede lid, onderdeel a wordt “akoestische middelen in voldoende aantallen;” vervangen door: akoestische middelen in voldoende aantallen, tenzij de schade is veroorzaakt door de das;

  • 2.

    In artikel 1.4, tweede lid, onderdeel c wordt “menselijke aanwezigheid;” vervangen door: menselijke aanwezigheid, tenzij de schade is veroorzaakt door de das;

  • 3.

    In artikel 1.4, tweede lid, onderdeel d wordt na “te worden aangevraagd.” de volgende zin toegevoegd: Behalve als de schade door de das is veroorzaakt.

  • 4.

    In artikel 1.4, vierde lid, onderdeel b wordt in de tweede zin “soortspecifieke foerageergebieden” vervangen door: soortspecifieke ganzenfoerageergebieden.

  • 5.

    In artikel 1.4, vierde lid, onderdeel d wordt de punt vervangen door een puntkomma.

  • 6.

    Aan artikel 1.4, vierde lid wordt een onderdeel e toegevoegd en dat luidt als volgt:

    • e.

      aangetoond wordt dat de schade veroorzaakt is door de das.

G.

Artikel 1.5 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    In het derde lid, onderdeel b wordt in de tweede zin “soortspecifieke foerageergebieden” vervangen door: soortspecifieke ganzenfoerageergebieden.

  • 2.

    In het derde lid, onderdeel c wordt “wolf, lynx, otter, bever en wilde kat.” Vervangen door: de das , wolf, lynx, otter, bever en wilde kat.

  • 3.

    Het achtste lid komt als volgt te luiden: (vervallen per 1 december 2020).

  • 4.

    Het negende lid komt als volgt te luiden: (vervallen per 1 december 2020).

  • 5.

    Het tiende lid komt als volgt te luiden: (vervallen per 1 december 2020).

  • 6.

    Het elfde lid komt als volgt te luiden: (vervallen per 1 december 2020).

  • 7.

    Het twaalfde lid komt als volgt te luiden: (vervallen per 1 december 2020).

H.

Artikel 1.6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste lid, onderdeel g komt als volgt te luiden:

    • g.

      Schade door vogels aan bessen- en kleinfruitteelt, kersen, druiven of wijnbouw.

 

  • 2.

    Er wordt een vijfde lid toegevoegd en dat luidt als volgt:

    • 5.

      In afwijking van artikel 1.6, eerste lid, onderdeel b kunnen Gedeputeerde Staten een tegemoetkoming in de door de volgende diersoorten veroorzaakte schade vaststellen:

      • a.

        Grauwe gans (Anser anser);

      • b.

        Brandgans (Branta leucopsis);

      • c.

        Kolgans (Anser albifrons).

I.

 

Hoofstuk 2 komt als volgt te luiden:

(Vervallen per 1 december 2020)

 

J.

 

De toelichting bij hoofdstuk 2 komt als volgt te luiden:

(Vervallen per 1 december 2020)

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

ARTIKEL III CITEERTITEL

Dit besluit kan worden geciteerd als Wijzigingsbesluit Actualisatie Beleidsregel Wnb Fryslân 2018.

Leeuwarden, 1 december 2020

Drs. A.A.M. Brok, voorzitter

R.E. Bouius – Riemersma, MBA MCM, secretaris

TOELICHTING

Provinciale Staten hebben de begrenzing van de ganzenfoerageergebieden vastgelegd in de Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017 (hierna: de Verordening). Hierdoor zijn een aantal begrippen uit de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018 (hierna: de Beleidsregel) gedateerd en dienen daarom aangepast te worden.

 

Artikel 1.4 van de Beleidsregel wordt aangepast in verband met het feiten dat dassenschade vaak moeilijk te voorkomen valt en ongewenste bijwerkingen kan hebben. In de ‘faunaschadepreventiekit das’ van BIJ12 wordt aangegeven dat schade door dassen eigenlijk alleen adequaat door een deugdelijk raster kan worden voorkomen. Dit is een zeer kostbare maatregel en wordt daarom bij veel gewassen niet toegepast. Voor niet-kapitaalintensieve gewassen staan de inspanningen en kosten voor deze preventieve maatregel niet in verhouding met de te verwachte schade. Daarbij zou de grootschalige toepassing van deugdelijke rasters een grote impact op de foerageermogelijkheden van de das in Fryslân. Dit zou het verdere herstel van de dassenpopulatie in Fryslân niet ten goede komen doordat hun (potentieel) leefgebied wordt verkleind. Tot slot kan bij dassenschade verjaging door menselijke aanwezigheid niet van grondgebruikers gevergd worden, omdat dassen nacht-actieve dieren zijn.

 

Artikel 1.5 van de Beleidsregel wordt aangepast zodat voor schade veroorzaakt door dassen een volledige tegemoetkoming wordt uitbetaald. In de toelichting bij artikel 1.7 van de Beleidsregel wordt vermeldt om welke redenen Gedeputeerde Staten geen eigen risico in rekening willen brengen voor schade veroorzaakt door dassen. Echter de das werd abusievelijk niet genoemd in artikel 1.5, tweede lid van de Beleidsregel, waardoor er voor dassenschade nog altijd een eigen risico word ingehouden. Met dit wijzigingsbesluit wordt dit misverstand rechtgezet. Het achtste tot en met twaalfde lid van artikel 1.5 van de Beleidsregel worden geschrapt omdat deze leden geen juridische relevantie meer hebben.

 

Artikel 1.6 van de Beleidsregel wordt om twee redenen gewijzigd. Ten eerste wordt er geen tegemoetkoming verleend voor schade veroorzaakt door vogels aan bessen- en kleinfruitteelt, kersen, druiven of wijnbouw. Dit typeschade kwam op grond van de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2017 niet in aanmerking voor tegemoetkoming . Echter deze uitsluitingsgrond werd abusievelijk geschrapt bij de invoering van de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2018.

 

Tot slot wordt er een vijfde lid aan artikel 1.6 van de Beleidsregel toegevoegd. In artikel 5.6 van de Verordening is een vrijstelling opgenomen om de Kolgans, Brandgans en de Grauwe Gans in de winterperiode te verjagen met ondersteunend afschot voor het voorkomen van belangrijke schade aan gewassen. Als er voor diersoorten een provinciale vrijstelling geldt, dan wordt op grond van artikel 1.6, eerste lid, onderdeel b van de Beleidsregel in principe geen tegemoetkoming verleend voor de schade die deze diersoorten veroorzaken. Hierdoor kan het misverstand bestaan dat voor vraatschade aangericht door Kol-, Brand- of Grauwe ganzen geen tegemoetkoming wordt verleend. Om duidelijk te maken dat deze schade voor tegemoetkoming in aanmerking komt, is het vijfde lid toegevoegd aan artikel 1.6 van de Beleidsregel.

 

Hoofdstuk 2 van de Beleidsregel Wet Natuurbescherming Fryslân 2018 had betrekking op de verdeling van de ontwikkelingsruimte in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof. Na de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de Programmatische Aanpak Stikstof kan van dit hoofdstuk geen gebruik meer worden gemaakt. Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten dit hoofdstuk volledig te schrappen.

 

Naar boven