Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 1 december 2020 tot wijziging van de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant in verband met het herstellen van een bevoegdheidsgebrek voor besluiten genomen op grond van het Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV (Eerste wijzigingsregeling Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant te wijzigen teneinde een bevoegdheidsgebrek te herstellen voor besluiten genomen op grond van het Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

Artikel 5.1 van de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant komt te luiden:

 

Artikel 5.1 Overgangsbepaling besluiten Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV

  • 1.

    De volgende op grond van het Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV genomen besluiten worden beschouwd als door Gedeputeerde Staten genomen besluiten op grond van deze regeling:

    • a.

      besluiten tot subsidieverlening, indien nog geen besluit tot subsidievaststelling is genomen;

    • b.

      besluiten die op het tijdstip van inwerkingtreding van de Eerste wijzigingsregeling Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant nog niet onherroepelijk zijn.

  • 2.

    Voor zover toepassing van het eerste lid leidt tot een nadeliger positie van de subsidieaanvrager of subsidieontvanger ten opzichte van diens positie op grond van het Investeringsreglement Groen Ontwikkelfonds Brabant BV, wordt aan die toepassing geen gevolg gegeven.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

Artikel III Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Eerste wijzigingsregeling Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant.

’s-Hertogenbosch, 1 december 2020

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter,

mr. I.R. Adema

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Eerste wijzigingsregeling Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in de zaak “Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) – Bibliotheek” 1 geoordeeld dat een privaatrechtelijke rechtspersoon niet over de regelgevende bevoegdheid beschikt om een subsidieregeling vast te stellen. Daarbij oordeelde de Afdeling dat een beleidsregel geen wettelijk voorschrift is in de zin van artikel 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op basis waarvan subsidie kan worden verstrekt.

 

Uit vorengenoemde uitspraak hebben Gedeputeerde Staten geconcludeerd dat het Groen Ontwikkelfonds Brabant B.V. (hierna: GOB) niet over regelgevende bevoegdheid beschikt en het Investeringsreglement GOB geen wettelijk voorschrift vormt op basis waarvan subsidie kan worden verstrekt. Om dit bevoegdheidsgebrek voor toekomstige subsidieverleningen te repareren, hebben Gedeputeerde Staten op 10 december 2019 de Subsidieregeling realisering Natuurnetwerk Noord-Brabant (hierna: de subsidieregeling) vastgesteld. De subsidieregeling is met ingang van 1 januari 2020 in werking getreden en wordt in mandaat uitgevoerd door het GOB.

 

Met de onderhavige wijziging wordt geregeld dat op grond van het Investeringsreglement GOB genomen besluiten (vaststellingsbeschikkingen, maar bijvoorbeeld ook weigeringen van subsidie) die nog niet onherroepelijk zijn op het moment van inwerkingtreding van deze regeling, worden beschouwd als besluiten genomen op grond van de subsidieregeling. Hetzelfde geldt voor besluiten tot subsidieverlening, indien nog geen besluit tot subsidievaststelling is genomen. De hier bedoelde besluiten worden beschouwd (feitelijk met terugwerkende kracht) als besluiten die zijn genomen door Gedeputeerde Staten. De verdere afwikkeling van deze besluiten vindt dan ook plaats op grond van de subsidieregeling. Ook zijn Gedeputeerde Staten hierdoor bevoegd tot heroverweging van door het GOB met inachtneming van het Investeringsreglement GOB genomen primaire besluiten. Hiermee worden eventuele bevoegdheidsgebreken en onduidelijkheden over het van toepassing zijnde subsidierechtelijk kader in bezwaar- en beroepsprocedures voorkomen. Opgemerkt zij dat de omzetting van het Investeringsreglement GOB naar de subsidieregeling een beleidsarme omzetting is geweest. Wel zijn enkele aanpassingen gedaan in de opbouw en is de subsidieregeling afgestemd op de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant. Hoewel inhoudelijke verschillen in de afhandeling van besluiten ten opzichte van het onder het Investeringsreglement GOB geldende regime dus niet te verwachten zijn, is zekerheidshalve in het tweede lid opgenomen dat voor zover toepassing leidt tot een nadeliger positie van de subsidieontvanger ten opzichte van zijn positie onder het Investeringsreglement GOB, aan die toepassing van de subsidieregeling geen gevolg wordt gegeven.

 

Gedeputeerde Staten van Noord Brabant,

 

 

de voorzitter

mr. I.R. Adema

 

de secretaris

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven