Instellingsbesluit Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS)

Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 17 november 2020, kenmerk 4.5/2020002241, team Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, tot vaststelling van het instellingsbesluit van een Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS)

 

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op de artikelen 2.2 en 2.7 van de Wet natuurbescherming;

 

overwegende dat het instellingsbesluit van het RSRS nodig is om te borgen dat stikstofdepositieruimte kan worden vastgelegd om later weer uit te geven in natuurvergunningen;

 

 

BESLUITEN:

 

 

het instellingsbesluit van het RSRS vast te stellen.

 

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

 

 

 

Uitgegeven: 19 november 2020

 

 

 

 

Artikel I

Regionaal Stikstofregistratiesysteem (RSRS)

 

  • 1.

    Gedeputeerde Staten stellen een regionaal stikstofregistratiesysteem (RSRS) in, waarin zij depositieruimte kunnen vastleggen die vrijgemaakt is uit mitigerende maatregelen dan wel is vrijgevallen tijdens extern salderen, om deze depositieruimte in een toestemming op basis van artikel 2.7 Wet natuurbescherming uit te kunnen geven.

  • 2.

    In het RSRS wordt depositieruimte opgenomen die ontstaat door de met behulp van AERIUS Calculator berekende vermindering van depositie op Natura 2000-gebieden ten gevolge van de intrekking van één of meer toestemmingen ten behoeve van het RSRS, dan wel vrijvalt tijdens extern salderen.

  • 3.

    Depositieruimte kan uitsluitend worden geregistreerd in het RSRS indien intrekking van de in het tweede lid bedoelde toestemming heeft plaatsgevonden na de instelling van het RSRS.

 

Toelichting

Het instellen van het RSRS is nodig om te borgen dat stikstofdepositieruimte kan worden vastgelegd om later weer uit te geven in natuurvergunningen. Om die reden wordt alleen depositieruimte in het RSRS vastgelegd die is vrijgemaakt of vrijgevallen ná instelling van het RSRS. Dit instellingsbesluit is juridisch noodzakelijk om het RSRS in gebruik te kunnen nemen. Daarnaast zal ook de Beleidsregel Wet natuurbescherming provincie Drenthe worden aangepast om het RSRS in gebruik te nemen. Tot slot worden door Gedeputeerde Staten nog voorwaarden vastgesteld in de Beleidsregel om uitgifte van depositieruimte uit het RSRS uit te geven.

 

Lid 2 vereist een berekening van Aerius Calculator. Daarmee wordt bedoeld de versie van Aerius Calculator die op het moment van intrekking geldend is op grond van artikel 2.1 van de Regeling natuurbescherming.

Naar boven