Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland van 3 november 2020, nr. 1515514/1515526 tot wijziging van het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Gedeputeerde staten van Noord-Holland;

 

Overwegende dat Provinciale Staten, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, de Omgevingsverordening NH2020 vaststellen en dat om die reden het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 dient te worden aangepast;

 

Gelet op artikel 4 van de Gemeenschappelijke Regeling omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek;

 

Gelet op het instemmingsbesluit d.d. 5 november 2020 van de directeur van de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek;

 

Besluiten

Artikel I  

Het besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 10 Overgangsbepaling

  • 1.

    Vanaf het moment van inwerkingtreding komt het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (Provinciaal blad 2015, 166) te vervallen.

  • 2.

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid, blijft op de afhandeling van besluiten op grond van hoofdstuk 12 van de Omgevingsverordening NH2020 het Besluit mandaat, machtiging en volmacht Omgevingsdienst Flevoland en Gooi- en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (Provinciaal blad 2015, 166) van toepassing.

B

Bijlage I wordt vervangen door Bijlage I bij dit besluit.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van het provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Haarlem, 3 november 2020

Gedeputeerde staten van Noord-Holland,

A.Th.L van Dijk, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Bijlage I bij het Besluit mandaat, machtiging en volmacht van de omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

 

 

A. DE HIERONDER VERMELDE BEVOEGDHEID:

B. LAAGSTE NIVEAU UITOEFENING EN ONDERMANDAAT

C. ONDER DE VOLGENDE VOORWAARDE(N):

1.VERGUNNINGEN

1.1

Het nemen van besluiten op grond van de Wet bodembescherming en de op de Wet bodembescherming gebaseerde AmvB’s, regelingen en Besluiten enOmgevingsverordening NH2020, inclusief de vergunningverlening over de lijst spoedlokaties (vigerende MTR lijst op grond van het convenant Bodem & Ondergrond 2016-2020) en inclusief de be- en afhandeling van meldingen en de aanschrijving voor onderzoek en sanering op grond van artikel 27 en 28 Wbb, en het geven van aanwijzingen op grond van de Wet bodembescherming en de op de Wet bodembescherming gebaseerde AmvB’s, regelingen en Besluiten en de Omgevingsverordening NH2020

Leidinggevende Expertise

Het mandaat is beperkt tot het grondgebied van de bij de OFGV aangesloten gemeenten, voor zover GS bevoegd gezag zijn

 

Uitgezonderd van het mandaat zijn onderstaande regelingen/Amvb’s

 

  • Besluit financiële bepalingen bodemsanering (incl. subsidieregeling bedrijfsterreinen)

  • Regeling financiële bepalingen bodemsanering 2005

  • Regeling inrichting landelijk gebied (investeringsbudget)

  • Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006

Uitgezonderd van het mandaat zijn tevens het besluit tot het aangaan van een afkoopovereenkomst en co-financiëring in het kader van het diepe grondwater beheer op grond van de artikelen 55c t/m 55i Wbb

 

Uitgezonderd van het mandaat zijn de BRZO/RIE-4-inrichtingen. Deze bevoegdheid is aan de OD NZKG opgedragen.

Voorafgaand overleg met GS bij besluiten:

  • -

    die financiële gevolgen voor de provincie hebben;

  • -

    m.b.t. de vergunningverlening inzake de lijst spoedlokaties

1.2

Het nemen van noodzakelijke maatregelen als bedoeld in artikel 30 Wet bodembescherming (ongewoon voorval)

Leidinggevende Expertise

Het mandaat is beperkt tot het grondgebied van de bij de OFGV aangesloten gemeenten, voor zover GS bevoegd gezag zijn

 

Voorafgaand overleg met GS vereist

2.HANDHAVING BODEM EN ALGEMEEN

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunningstaken.

2.1

Het milieutoezicht en de handhaving op activiteiten die vallen onder het Besluit Bodemkwaliteit, voor zover verricht door bedrijven of instellingen, en voor zover het die activiteiten betreft.

Leidinggevende handhaving

Omvat het nemen van besluiten. Het mandaat is beperkt tot het grondgebied van de bij de OFGV aangesloten gemeenten, voor zover GS bevoegd gezag zijn.

2.2

Het milieutoezicht en de handhaving van meldingen en besluiten op grond van of krachtens de Wet bodembescherming,en de op de Wet bodembescherming gebaseerde AmvB’s, regelingen en Besluiten en de Omgevingsverordening NH 2020 voor de activiteiten bodemonderzoek, bodemsanering, sanering van bedrijfsterreinen, en nazorgmaatregelen inclusief toezicht en handhaving betreffende gevallen van ernstige verontreiniging en gevallen van verontreiniging die onder de zorgplicht vallen, en betreffende lozing van grondwater bij bodemsanering en proefbronnering.

Leidinggevende handhaving

Omvat het nemen van besluiten. Het mandaat is beperkt tot het grondgebied van de bij de OFGV aangesloten gemeenten, voor zover GS bevoegd gezag zijn.

Met uitzondering van de handhaving en toezicht betreffende de vergunningverlening over de lijst spoedlokaties (vigerende MTR lijst op grond van het convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020). Deze bevoegdheid is gemandateerd aan de Regionale Uitvoeringsdienst Noord Holland Noord

 

Voorafgaand overleg met PNH vereist bij het bevel tot onderzoek en sanering op grond van artikel 43 Wbb,

2.3

Het milieutoezicht en de handhaving met betrekking tot bedrijfsmatige activiteiten met betrekking tot gevaarlijke afvalstoffen, bedrijfsafvalstoffen en ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen, asbest, vuurwerkopslagen, bouwstoffen, rond, baggerspecie, meststoffen, dierlijke vetten, schroot, destructiemateriaal, explosieven voor civiel gebruik of andere gevaarlijke stoffen. Het gaat hierbij om het ketengerichte milieutoezicht.

Leidinggevende handhaving

Omvat het nemen van besluiten. Het mandaat is beperkt tot het grondgebied van de bij de OFGV aangesloten gemeenten, voor zover GS bevoegd gezag zijn.

 

Uitgezonderd de handhaving en toezicht op vuurwerkevenementen. Deze bevoegdheid is opgedragen aan de OD Noordzeekanaalgebied

2.4

Het besluit tot het zenden van een waarschuwingsbrief voorafgaande aan de last onder bestuursdwang, last onder dwangsom, en de intrekking (omgevings-)vergunning als sanctie.

Leidinggevende handhaving

2.5

Besluiten tot het zenden van het voornemen m.b.t. een besluit inzake gedogen, last onder bestuursdwang, last onder dwangsom, intrekking (omgevings- vergunning als sanctie en de weigering op een handhavingsverzoek in te gaan.

Leidinggevende handhaving

voor zover deze besluiten passen binnen het vastgestelde beleid en voor zover er geen bestuurlijke gevoeligheden in het geding zijn

Let op: het weigeren van een gedoogbeschikking is de bevoegdheid van de directeur.

2.6

Het besluit tot het gedogen, het opleggen van de last onder bestuursdwang, het opleggen van een last onder dwangsom, het intrekken van de (omgevings-) vergunning als sanctie en het weigeren op een handhavingsverzoek in te gaan.

Leidinggevende handhaving

Let op: het weigeren van een gedoogbeschikking is voorbehouden aan de directeur

 

voor zover deze besluiten passen binnen het vastgestelde beleid en voor zover er geen bestuurlijke gevoeligheden in het geding zijn

2.7

Het zenden van een controlebrief met de strekking dat er geen overtredingen zijn geconstateerd

Medewerker handhaving

2.8

Het besluit omtrent de invordering van een dwangsom als bedoeld in artikel 5:37 van de Awb

Leidinggevende handhaving

2.9

Op grond van artikel 5.10.3 van de Wabo aanwijzen van toezichthouders in de zin van artikel 5.11 van de Awb, voor zover de omgevingsdienst belast is met uitvoering van een wettelijke regeling op grond waarvan toezichthouders kunnen worden aangewezen.

Directeur

2.10

Overleg voor het maken van afspraken met OM, politie en landelijke inspectie-en opsporingsdiensten, waaronder het periodiek afsluiten van handhavingsarrangementen met het OM en de politie

Leidinggevende

handhaving

2.11

Het maken van afspraken met de politie c.q. de korpschef en het FP3 over het gebruik van opsporingsbevoegdheid door en de kwaliteit van de bij de omgevingsdienst werkzame BOA'S.

Leidinggevende handhaving

2.12

Samenwerking met de landelijk opererende handhavingsorganisaties, zoals de rijksinspecties, en de hiervoor als het aanspreekpunt voor die organisaties aan te wijzen RUD.

Leidinggevende handhaving

3.AWB - BEZWAAR EN BEROEP

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

Het vaststellen/indienen van verweerschriften, zienswijzen en andere processtukken in het kader van procedures; procesvertegenwoordiging namens het bevoegd gezag bij de administratieve rechter, inclusief het optreden ter zitting.

Leidinggevende

Onder deze bevoegdheid valt niet:

  • 1.

    het instellen van hoger beroep;

  • 2.

    de bevoegdheid tot schikken voorafgaande, tijdens of na afloop van de zitting;

Voor vertegenwoordiging ter zitting kan de directeur medewerkers schriftelijk machtigen.

3.2

Het vaststellen en indienen van verweer en de vertegenwoordiging ter zitting bij de Hoor-en Adviescommissie van de provincie Het voorbereiden van beslissingen op bezwaar

Leidinggevende

Voor vertegenwoordiging ter zitting kan de directeur medewerkers schriftelijk machtigen.

3.3

Het voorbereiden van beslissingen op bezwaar

Leidinggevende

Het betreft alleen de voorbereiding, uitgezonderd het horen, GS besluiten zelf.

 

 

4.AWB

Algemeen

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

4.1

Beslissen tot het doorzenden van stukken op grond van artikel 2:3 van de Awb.

Medewerker

 

4.2

Het sturen van een ontvangstbevestiging

Medewerker

 

4.3

Stellen van een termijn op grond van art. 4:5 Awb, waarbinnen een aanvraag kan worden aangevuld.

Medewerker

 

4.4

Besluiten tot het niet in behandeling nemen van een aanvraag op grond van art. 4:5 Awb.

Leidinggevende

Vergunning

verlening

4.5

Het voeren van correspondentie over Awb-procedures, ontheffingen, vrijstellingen en vergunningen (uitnodigingen, toezending verslagen e.d.) niet zijnde correspondentie in het kader van bezwaarschriftprocedure.

Medewerker

4.6

Beantwoorden van vragen (schriftelijk).

Leidinggevende

Met uitzondering van schriftelijke vragen van PS-leden

4.7

Het schriftelijk opvragen van inlichtingen, stukken in het kader van de voorbereiding van besluitvorming ten aanzien van beroepschriften, goedkeuring, etc..

Leidinggevende

Met uitzondering met bevoegdheden op grond van de Wet Bibob.

5.WET BIBOB

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

5.1

Het verzoek aan GS om aanvragen te toetsen aan de hand van de Wet Bibob.

Leidinggevende Vergunning verlening

De Bibob toetsing, onderzoek en besluitvorming verlopen geheel via GS.

6. WET OPENBAARHEID VAN BESTUUR

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

6.1

Het nemen van besluiten op verzoeken op grond van de Wob en het nemen van besluiten tot actieve openbaarmaking op grond van artikel 8 van de Wob en artikel

Leidinggevende

De bevoegdheid geldt niet voor het afwijzen van Wob verzoeken. In dat geval bereidt de OFGV het besluit voor.

 

Het weigeren van een Wob verzoek omdat dat elektronisch is ingediend valt niet onder laatstgenoemde uitzondering.

 

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

Bevoegdheden worden uitsluitend opgedragen voor zover passend binnen het kader en geografisch bereik van de hierboven opgedragen vergunnings- toezichts- en handhavingstaken.

7.1

Zorgdragen voor het (elektronisch) inschrijven van beperkingenbesluiten in de openbare registers bij de Dienst voor het Kadaster en de openbare registers op grond van artikel 15 van de Wkbp

directeur

TOELICHTING

Algemeen

  • 1.

    In deze bijlage worden bevoegdheden opgedragen conform de zogenaamde “packagedeal” en de plustaken. Tevens zijn er andere vergunnings- toezicht en handhavingstaken (“de VTH-plustaken”) op grond van het GS besluit van 29 september 2015 gemandateerd In deze bijlage is niet beoogd een uitputtende opsomming van de bevoegdheden te geven. De systematiek houdt in dat eerst een verzameling van bevoegdheden wordt genoemd, en in het vervolg bepaalde bevoegdheden worden gespecificeerd om daarvoor beperkingen, instructies of het laagste niveau van ondermandaat aan te geven.

  • 2.

    Indien de voorbereiding van de inhoud van een besluit is uitgezonderd, betekent dat de omgevingsdienst met GS moeten afstemmen over de inhoud van het besluit. GS zullen daarover dan een instructie geven die de omgevingsdienst uiteraard uit dient te voeren. De omgevingsdienst dient vervolgens de voorbereiding als bedoeld in de Awb te verzorgen.

 

Uitgegeven op * november 2020

 

Namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Naar boven