Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 3 november 2020, NR] tot wijziging van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Gelet op artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming;

 

Overwegende dat de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland moet worden aangepast in verband met de inwerkingtreding van de Omgevingsverordening NH2020;

 

Overwegende dat het wenselijk is om geen eigen risico in te houden als het gaat om schade die is aangericht in een gebied waar op grond van een Natura 2000-beheerplan ernstige beperkingen worden gesteld aan het verontrusten en doden van schadeveroorzakende diersoorten;

 

Overwegende dat de formulering van artikel 5 van de beleidsregel op enkele ondergeschikte onderdelen moet worden aangepast.

 

Besluiten:

Artikel I  

De Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 4, derde lid, onder c, wordt ‘artikel 2 van de Verordening tegemoetkoming schade Noord-Holland 2016,’ vervangen door ‘artikel 6.1 van de wet’.

 

B

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘door de taxateur vastgestelde schade’ vervangen door ‘te verlenen tegemoetkoming’.

 

C

Artikel 5, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In onderdeel a wordt ‘ganzenrustgebied’ vervangen door ‘ganzenfoerageergebied’.

  • 2.

    Onder verlettering van onderdeel c naar onderdeel d wordt een nieuw onderdeel c ingevoegd, luidende:

    • c.

      schade die is aangericht in een gebied waar op grond van een Natura 2000-beheerplan ernstige beperkingen worden gesteld aan het verontrusten en doden van schadeveroorzakende diersoorten;

  • 3.

    De puntkomma aan het einde van onderdeel d (nieuw) wordt vervangen door een punt.

D

In artikel 6a, eerste lid, aanhef, vervalt ‘vrijstelling soorten’.

Artikel II  

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

Gegeven te Haarlem, 3 november 2020

voorzitter secretaris

Toelichting  

 

De onderdelen A en E zijn tekstuele wijzigingen die voortvloeien uit de inwerkingtreding van de Omgevingsverordening NH2020 en de daarmee samenhangende intrekking van de Verordening tegemoetkoming schade Noord-Holland.

 

Met onderdeel B wordt de grondslag waarop het eigen risico wordt ingehouden, gecorrigeerd. In sommige gevallen komt niet de totale vastgestelde schade voor vergoeding in aanmerking. Bijvoorbeeld omdat een deel van de schade is veroorzaakt door een diersoort die zonder beperking kan worden bestreden. Daarom wordt in artikel 5, tweede lid, niet langer uitgegaan van de door de taxateur vastgestelde schade, maar van de te verlenen tegemoetkoming. Op dit laatste bedrag wordt het eigen risico ingehouden.

 

Onderdeel C betreft een terminologische correctie.

 

Met onderdeel D wordt voortaan geen eigen risico meer ingehouden als het gaat om schade die is aangericht in een gebied waar op grond van een Natura 2000-beheerplan ernstige beperkingen worden gesteld aan het verontrusten en doden van schadeveroorzakende diersoorten. aangewezen diersoorten. In zo’n geval bestaat – net als in de gevallen die zijn beschreven in de onderdelen a en b van artikel 5, derde lid, – in de regel geen mogelijkheid om de schadeveroorzakende diersoort te bestrijden. Om die reden moet de schade niet ten laste van de grondgebruiker blijven en wordt geen eigen risico ingehouden op de uit te keren tegemoetkoming in de schade.

Naar boven