Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant van 3 november 2020 tot wijziging van de Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord Brabant 2016 in verband met de verlenging van de uiterlijke datum van afronding van projecten op grond van paragraaf 1 en 2 van die regeling (Achttiende wijziging Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016)

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant;

 

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

 

Overwegende dat het wenselijk is de Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016 te wijzigen in verband met de verlenging van de uiterlijke datum van afronding van projecten op grond van paragraaf 1 en 2 van die regeling;

 

Besluiten vast te stellen de volgende regeling:

Artikel I Wijziging Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016

De Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1.6, eerste lid, onder d, komt te luiden:

  • d.

    het project kan uiterlijk worden afgerond op:

    • 1°.

      31 december 2020, indien het een project betreft als bedoeld in artikel 1.4, onder a tot en met c;

    • 2°.

      31 december 2021, indien het een project betreft als bedoeld in artikel 1.4, onder d;

B.

Artikel 1.12 komt te luiden:

Artikel 1.12 Verplichtingen van de subsidieontvanger

De subsidieontvanger:

  • a.

    houdt een administratie bij van aan de activiteiten verbonden uitgaven en inkomsten als bedoeld in artikel 4:37, eerste lid, onder b, van de Awb en overlegt deze desgevraagd aan Gedeputeerde Staten;

  • b.

    voert het project uit conform de vereisten, genoemd in de samenwerkingsovereenkomst;

  • c.

    rondt het project uiterlijk af op:

    • 1°.

      31 december 2020, indien het een project betreft als bedoeld in artikel 1.4, onder a tot en met c;

    • 31 december 2021, indien het een project betreft als bedoeld in artikel 1.4, onder d.

C.

In artikel 2.6, onderdeel u, onder 1°, wordt “1 januari 2021” vervangen door: 1 januari 2023.

 

D.

In artikel 2.13, eerste lid, onderdeel g, onder 1°, wordt “1 januari 2021” vervangen door: 1 januari 2023.

 

E.

In artikel 2.13, eerste lid, onder h, wordt “maximaal een jaar” vervangen door: “maximaal drie jaar”.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van artikel I, onder B, terug tot en met 7 januari 2020 en ten aanzien van artikel I, onder E, tot en met 16 augustus 2019.

’s-Hertogenbosch, 3 november 2020

Gedeputeerde Staten voornoemd,

de voorzitter

mr. I.R. Adema

de secretaris

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Toelichting behorende bij de Achttiende wijziging Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016

 

Algemeen

Paragraaf 1 Regiotaxi

Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen kunnen op grond van paragraaf 1 van de Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016 subsidie aanvragen voor projecten gericht op het in stand houden van de regiotaxi in Noord-Brabant. Op grond van artikel 1.4, onder d, kan subsidie aangevraagd worden voor aan regiotaxi gerelateerde activiteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld projecten gericht op mentale toegankelijkheid openbaar vervoer. Wegens de coronacrisis lukt het veel gemeenten en gemeenschappelijke regelingen niet om die subsidieprojecten volgens planning en op tijd af te ronden en binnen de verplicht gestelde termijn. Het is ook niet zinvol geweest deze projecten uit te voeren door de coronamaatregelen. Daarom regelt deze wijzigingsregeling dat deze projecten een jaar langer de tijd hebben om tot afronding te komen.

 

Paragraaf 2 Snelfietsroutes

In het kader van paragraaf 2 van de Subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant 2016 wordt onderscheid gemaakt tussen bestuursovereenkomsten die zijn ondertekend voor 1 januari 2019 en bestuursovereenkomsten die zijn ondertekend na 1 januari 2019. De projecten met een bestuursovereenkomst getekend voor 1 januari 2019 hebben als verplichting dat deze voor 1 januari 2021 afgerond dienen te zijn. Deze eis is opgenomen omdat het doel van Provinciale Staten is om in 2020 vijf snelfietsroutes klaar te hebben en er met vier gestart te zijn. De afgelopen jaren heeft dit systeem goed gewerkt, want voor de eerste vijf snelfietsroutes zijn inderdaad voor 2019 bestuursovereenkomsten ondertekend. Deze vijf routes zijn ook allemaal volop in uitvoering. Door de problematiek rondom achtereenvolgens het Programma Aanpak Stikstof (PAS), Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) en corona blijken de projecten niet tijdig afgerond te kunnen worden. Ondanks deze vertraging is het doel van zowel de provincie als de gemeenten nog steeds om de projecten zo snel als mogelijk af te ronden. Om die reden is de afrondingsdatum voor de routes met een bestuursovereenkomst die is ondertekend voor 1 januari 2019 aangepast van 31 december 2020 naar 31 december 2022.

 

Gedeputeerde Staten van Noord Brabant,

 

 

de voorzitter

mr. I.R. Adema

 

de secretaris

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven