Wijzigingen Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017, oktober 2020

Besluit: 6 oktober 2020

Kenmerk: 2020/0260899

Inlichtingen bij: H. Coskun

Telefoon: 038 499 8381

E-mail: h.coskun@overijssel.nl

 

Kennisgeving

Gedeputeerde Staten van Overijssel delen mee dat het Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017 als volgt is gewijzigd:

Artikel I

Wijzigingen

Paragraaf 2.13 Zoetwatervoorziening Overijssel 2020 t/m 2021

Artikel 2.13.4 Niet subsidiabele kosten

Lid 3 wordt toegevoegd:

  • 3.

    In afwijking van artikel 1.1.6 derde lid, zijn kosten die gemaakt zijn voordat een aanvraag is ingediend subsidiabel vanaf 1 januari 2020.

Artikel 3.1.9 Aanvullende stukken bij de aanvraag tot subsidieverlening

Lid 2 sub h wordt toegevoegd:

indien het eigen onderzoek van Gedeputeerde Staten daartoe aanleiding geeft, een volledig ingevuld Bibob-formulier als bedoeld in artikel 1.2.1, vijfde lid.

 

Lid 3: vervallen

Subparagraaf 3.9.1 Hernieuwbare energie door ondernemingen

Artikel Begripsbepalingen en uitsluitingsgronden

‘Innovatieve projecten voor hernieuwbare energieproductie of energiebesparing’ wordt vervangen door:

  • -

    innovatieve ondernemingen: ondernemingen die zich richten op (de ontwikkeling van) innovatieve producten en/of diensten voor het opwekken van Energie uit Hernieuwbare Energiebronnen of Energie-efficiëntiemaatregelen. Het doel van dit type ondernemingen is om de producten en/of diensten (door) te ontwikkelen en te vermarkten. Het dient aannemelijk te zijn dat het Maatschappelijk Rendement van dit type ondernemingen deels neerslaat binnen de provinciegrenzen;

Paragraaf 4.14 Vrijwillige kavelruil

Artikel 4.14.6 Indieningstermijn aanvraag tot subsidieverlening

Lid 1: ‘16 oktober 2020’ wordt vervangen door: 20 november 2020

 

Paragraaf 7.15 wordt toegevoegd

Paragraaf 7.15 Tegemoetkoming culturele instellingen en festivals Overijssel

Algemene toelichting

Op grond van deze regeling kunnen bepaalde organisatie die als gevolg van de uitbraak van COVID-19 en de maatregelen ter bestrijding ervan, zijn geconfronteerd met inkomstenderving, subsidie ontvangen ter compensatie van de geleden financiële schade.

Uitsluitend instellingen die opgenomen zijn in het Statenvoorstel ‘Overijsselse aanpak Coronacrisis’ (2020/1101493) kunnen voor subsidie in aanmerking komen. Het gaat om instellingen waar de provincie hoofdsubsidiënt van is.

 

Als een instelling volledig gecompenseerd is of kan worden door het Rijk en/of gemeente dan is een aanvraag voor deze regeling niet aan de orde. Deze regeling is bedoeld als een tegemoetkoming van de schade die niet bij het Rijk, gemeente, of bij andere ( rijkscultuur )fondsen gecompenseerd kan worden.

 

Als de betreffende instelling ook gebruik maakt van een algemene financiële regeling van het Rijk in het kader van schade als gevolg van Covid-19,bijvoorbeeld de NOW, kan het Rijk (een gedeelte van) op grond van deze provinciale subsidieregeling te ontvangen subsidie in mindering brengen op de rijksbijdrage.

Artikel 7.15.1 Begripsbepalingen

In deze paragraaf wordt verstaan onder:

  • a.

    financiële schade: geleden verlies of gederfde inkomsten in de periode 1 maart 2020 t/m 31 december 2020 of 1 juni 2020 t/m 31 december voor de Museum De Fundatie, berekend op basis van de beschikbaar gestelde rekentool ‘Berekening financiële schade’;

    Toelichting: Rekentool financiële schade is te vinden op www.overijssel.nl/subsidie

  • b.

    Statenvoorstel: door Provinciale Staten vastgesteld voorstel Overijsselse aanpak coronacrisis nr. 2020/1101493;

Artikel 7.15.2 Subsidiabele activiteiten

Gedeputeerde Staten kunnen aan de instellingen genoemd in artikel 7.15.3 lid a, subsidie verstrekken als tegemoetkoming in de financiële schade.

Artikel 7.15.3 Criteria

Een aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 7.15.2 voldoet aan de volgende criteria:

  • a.

    de aanvrager is één van de volgende culturele instellingen of organisaties in Overijssel: Stichting IJsselbiënnale, Ribs & Blues, Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel, Stichting Deventer Boekenmarkt, Kasko, Stichting Monumentenwacht, Natura Docet Wonderryck Twente, RIBO, Rijnbrink Bibliotheken en cultuureducatie, Theaterfirma Linea Rekta, Vuur en Vlam Dansproducties, TEN Producties, Britten Jeugd Strijkorkest, Consensus Vocalis, Theatergroep De Jonge Honden, Museum De Fundatie, Memory Museum Nijverdal of OKTO;

  • b.

    indien de te verstrekken subsidie staatssteun oplevert in de zin van artikel 107 eerste lid van het VWEU, dan voldoet de subsidie aan artikel 53 van de AGVV.

    Toelichting: In artikel 1.1.8 is nader toegelicht wanneer sprake kan zijn van staatssteun.

Artikel 7.15.4 Hoogte van de subsidie

De subsidie bedraagt per aanvrager maximaal 100% van de financiële schade.

Artikel 7.15.5 Subsidiabele kosten

In afwijking van artikel 1.1.5 en artikel 1.1.6 bedraagt de subsidie een forfaitair vastgesteld schadebedrag op basis van een rekentool, als bedoeld in artikel 7.15.1 sub a.

Artikel 7.15.6 Aanvullende stukken bij de aanvraag tot subsidieverlening

  • 1.

    De aanvrager maakt bij de aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 7.15.2 gebruik van het aanvraagformulier Tegemoetkoming culturele en creatieve sector Overijssel.

  • 2.

    In afwijking van artikel 1.2.1 tweede overlegt de aanvrager:

    • a.

      de berekening van de financiele schade op basis van beschikbaar gestelde format;

    • b.

      de jaarrekening over 2019.

Artikel 7.15.7 Subsidieplafond

Gedeputeerde Staten stellen voor 2020 een subsidieplafond vast.

Artikel 7.15.8 Indieningstermijn aanvraag

In afwijking van artikel 1.2.2 moet een aanvraag voor subsidie ontvangen zijn uiterlijk op 1 november 2020 voor 17.00 uur.

Artikel 7.15.9 Wijze van verdelen

  • 1.

    Indien de totaal gevraagde subsidie meer is dan het beschikbare subsidieplafond, wordt in afwijking van artikel 1.1.4 eerste lid het beschikbare subsidieplafond evenredig verdeeld over de ingediende volledige aanvragen.

  • 2.

    De evenredige verdeling als bedoeld in het eerste lid houdt in dat iedere aanvrager dezelfde korting krijgt op de te verlenen subsidie ter hoogte van het percentage van de plafondoverschrijding.

    Toelichting: Stel dat het subsidieplafond met 20% is overschreden, dan wordt bij iedere aanvrager een korting van 20% toegepast op de te verlenen subsidie.

Artikel 7.15.10 Bij de aanvraag voor vaststelling in te dienen stukken

In afwijking van artikel 1.5.2 tweede lid sub c en artikel 1.5.3 vierde lid, overlegt de aanvrager de berekening van de werkelijke schade, overeenkomstig beschikbaar gestelde format.

Artikel 7.15.11 Vaststelling

De subsidie wordt in afwijking van artikel 1.5.1, 1.5.2 derde lid en artikel 1.5.3 vijfde lid, vastgesteld op werkelijke financiele schade met als maximum het verleende bedrag.

Artikel 7.15.12 Looptijd

Deze paragraaf is geldig tot 31 december 2020, tenzij Gedeputeerde Staten anders besluiten.

Artikel II

Inwerkingtreding:

Dit besluit treedt in werking 1 dag na publicatie in het provinciaal blad.

Gedeputeerde Staten voornoemd.

Naar boven