Besluit van 22 september 2020, met kenmerk GS000882, tot wijziging van deSubsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, HOOFDSTUK 3 DUURZAAM WONEN EN WERKEN, Paragraaf 3.2 Asbest eraf, zonnepanelen erop

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

BESLUITEN:

 

vast te stellen de volgende regeling tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, Hoofdstuk 3 duurzaam wonen en werken, paragraaf 3.2 asbest eraf, zonnepanelen erop

Artikel I

De Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, HOOFDSTUK 3 DUURZAAM WONEN EN WERKEN, Paragraaf 3.2 Asbest eraf, zonnepanelen erop wordt als volgt gewijzigd:.

 

Onderdeel A

 

na Paragraaf 3.2 komt de tekst te luiden als volgt:

Dakaanpassing ten behoeve van zonnepanelen

 

Onderdeel B

 

Artikel 3.2.1 Doel komt als volgt te luiden

 

De subsidie heeft uitsluitend tot doel het stimuleren van enerzijds het verwijderen van asbestdaken en anderzijds het versterken van de dakconstructie of een combinatie van beide, zodat het plaatsen van zonnepanelen mogelijk wordt.

 

Onderdeel C

 

Artikel 3.2.2 Subsidiabele activiteiten komt als volgt te luiden

 

Subsidie kan worden verstrekt voor een uit te voeren of uitgevoerd project, waarvoor geldt:

  • a.

    dat het project gestart is na 1 september 2019;

  • b.

    dat er van één of meerdere daken het asbest verwijderd en afgevoerd wordt; of

  • c.

    dat er van één of meerdere daken de dakconstructie versterkt wordt; en

  • d.

    dat het project uitsluitend in combinatie met de te plaatsen zonnepanelen in het kader van het project “Collectieve Zonnepanelen-NFW” wordt uitgevoerd.

Onderdeel D

 

Artikel 3.2.3 Doelgroep komt als volgt te luiden

 

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan eenieder wiens project activiteiten realiseert als bedoeld in artikel 2, en voor zover deze zijn gelegen in het werkgebied van het Agrarisch Collectief Noardlike Fryske Wâlden, zoals aangegeven in bijlage 6; kaart Agrarische Collectieven, van het Natuurbeheerplan Fryslân 2020.

 

Onderdeel E

 

Artikel 3.2.5 Aanvraag komt als volgt te luiden

 

Een aanvraag voor subsidie wordt ingediend door middel van een door gedeputeerde staten vastgesteld aanvraagformulier waaronder ook de daarin gestelde verplichte bijlagen dienen te worden zijn meegeleverd.

 

Onderdeel F

 

Artikel 3.2.7 Toetsingscriteria komt als volgt te luiden

 

  • 1.

    Om voor subsidie in aanmerking te komen wordt voldaan aan de volgende criteria:

    • a.

      Het aan te passen dak of daken, is met toestemming van de vereniging NFW onderdeel van het project “Collectieve Zonnepanelen-NFW”;

    • b.

      Het aan te passen dak of daken heeft een oppervlakte van tenminste 250 m2;

    • c.

      De inventarisatie van het te verwijderen asbestdak of asbestdaken is of wordt uitgevoerd door een daartoe gecertificeerd bedrijf;

    • d.

      Bij het voldoen aan het bouwkundig advies blijkt, dat in verband met plaatsing van zonnepanelen op het dak of daken, de constructie versterkt moet worden;

    • e.

      Dat zonnepanelen worden geplaatst op het op dak dat met de verleende subsidie op grond van deze regeling asbestvrij gemaakt is, dan wel waarvan de constructie is aangepast;

    • f.

      De eigenaar, erfpachter of pachter van het te verwijderen asbestdak geeft toestemming aan Gedeputeerde Staten tot inzage in de gegevens van het Landelijk Asbestvolgsysteem.

  • 2.

    Om aan te tonen dat de subsidiabele activiteit voldoet aan de vereisten in het vorige lid, ligt aan de subsidiabele activiteit tenminste het volgende ten grondslag:

    • a.

      Wanneer het een asbestdak betreft: een getekende offerte of overeenkomst ter de verwijdering van asbest, afkomstig van een gecertificeerd bedrijf;

    • b.

      Wanneer het een constructieaanpassing betreft: een getekende offerte of overeenkomst ter zake het aanbrengen van de benodigde dakaanpassing, inclusief een bouwkundig advies van een daartoe deskundig adviseur.

    • c.

      een getekende offerte of overeenkomst ter zake van de aan te brengen zonnepanelen;

    • d.

      noodzakelijke vergunningen of verrichte meldingen.

Onderdeel G

 

Artikel 3.2.8 Subsidiehoogte komt te luiden als volgt

 

De hoogte van de subsidie aan de eigenaar, erfpachter of pachter van het aan te passen dak of daken ten behoeve van de asbestverwijdering en/of aanpassing van de dakconstructie, bedraagt € 4,50 per m2 dak, met een maximum van € 10.000,=.

 

Onderdeel H

 

Artikel 3.2.9 Opschortende voorwaarde komt te vervallen

 

Onderdeel I

 

Artikel 3.2.10 Verdeelsystematiek komt te luiden als volgt

 

  • 1.

    Gedeputeerde staten stellen een openstellingsbesluit vast.

  • 2.

    Een openstellingsbesluit bevat ten minste een aanvraagperiode en een subsidieplafond.

  • 3.

    Gedeputeerde staten kunnen in het openstellingsbesluit nadere regels stellen met betrekking tot:

    • a.

      de subsidiabele activiteiten;

    • b.

      het indienen van een aanvraag;

    • c.

      de kring van subsidieontvangers;

    • d.

      toetsingscriteria; en

    • e.

      de hoogte of berekeningswijze van de subsidie.

  • 4.

    Subsidie wordt verdeeld op volgorde van de datum van binnenkomst van de subsidieaanvragen, waarbij de datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als datum van binnenkomst.

  • 5.

    Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen die op dezelfde dag zijn ontvangen, het subsidieplafond wordt overschreden, vindt rangschikking van op die dag binnengekomen volledige subsidieaanvragen plaats op basis van de hoogte van het aangevraagde subsidiebedrag, waarbij een lager aangevraagd subsidiebedrag voorgaat op een hoger aangevraagd subsidiebedrag.

  • 6.

    Indien toepassing van het tweede lid ertoe leidt dat subsidieaanvragen op een gelijke plaats eindigen, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.

Onderdeel I

 

Artikel 3.2.11 Verplichtingen van de subsidieontvanger kom als volgt te luiden

 

Aan de subsidieontvanger worden de volgende verplichtingen opgelegd:

 

  • 1.

    De subsidiabele activiteit is uiterlijk binnen 12 maanden na dagtekening van de subsidiebeschikking afgerond;

  • 2.

    De zonnepanelen zijn uiterlijk binnen 12 maanden na dagtekening van de subsidiebeschikking geplaatst;

  • 3.

    Op verzoek van gedeputeerde staten gegevens aanleveren die nodig zijn om de regeling te kunnen evalueren.

Onderdeel J

 

Toelichting bij de subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, onderdeel

Paragraaf 3.2 Asbest eraf, zonnepanelen erop komt te luiden als volgt:

 

Provincie Fryslân kende in de periode 2013 – 2018 een aantal opeenvolgende regelingen. Deze hadden tot doel om asbestdakeigenaren te stimuleren om hun asbestdak te saneren in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. Naar aanleiding van het project “Collectieve Zonnepanelen – NFW” staat een aangepaste regeling open, waar naast asbestsanering ook voor het versterken van de dakconstructie subsidie beschikbaar wordt gesteld.

 

Artikelsgewijs:

 

Artikel 5. Toetsingscriteria

 

De aanvraag dient te vergezeld te gaan van de benodigde documenten waaruit blijkt dat is voldaan aan wettelijke vereisten. Een ingediend plan voor asbestrealisatie wordt verondersteld te voldoen aan de certificering SC-540 en SC-530 uit het Asbestverwijderingsbesluit 2005. Een bouwkundig rapport wordt veronderstelt te zijn opgesteld door een deskundig adviseur en dient te voldoen aan alle wettelijke vereisten, zoals ook zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Tot slot dient de activiteit te worden uitgevoerd met instemming van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, waarvan een instemmingsverklaring dient te worden meegezonden. Het kan voorkomen dat in het kader van Misbruik en Oneigenlijk gebruik bewijslast wordt opgevraagd.

Artikel II  

dat deze regeling in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin zij is geplaatst en werkt terug tot 1 september 2019.

Artikel III  

dat op aanvragen die zijn ontvangen voor inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling, de bepalingen van toepassing zijn, zoals die luidden voor die inwerkingtreding.

Artikel IV  

Deze regeling wordt aangehaald als de regeling tot wijziging van de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân, HOOFDSTUK 3 DUURZAAM WONEN EN WERKEN, Paragraaf 3.2 Asbest eraf, zonnepanelen erop

 

Leeuwarden, 22 september 2020,

drs. A.A.M. Brok, voorzitter

R.E. Bouius - Riemersma, MBA MCM, secretaris.

Naar boven