Besluit van Gedeputeerde Staten van 8 september 2020, PZH-2020-749168436, tot wijziging van de Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland

Gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland,

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de voor deze subsidieregeling beschikbare middelen gerichter ingezet kunnen worden door voorrang te geven aan specifiek aangewezen beleidsthema’s;

 

Besluiten:

ARTIKEL I  

 

De Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Na artikel 3 wordt een artikel ingevoegd, luidende

 

Artikel 3a. Openstellingsbesluit

  • 1.

    In afwijking van het bepaalde in artikel 26, eerste lid, van de Asv wordt een subsidieaanvraag ingediend in een door gedeputeerde staten in een openstellingsbesluit vastgestelde periode.

  • 2.

    In het openstellingsbesluit stellen gedeputeerde staten vast dat bij de verdeling van het bedrag dat beschikbaar is voor de te verstrekken subsidies, bij overschrijding van het subsidieplafond, voorrang wordt gegeven aan aanvragen die passen binnen één of meerdere door hen aangewezen beleidsthema’s.

B.

 

In artikel 5, onderdeel d, wordt ‘€ 500.000,00’ vervangen door ‘€ 400.000,00’.

 

C.

 

In artikel 8, eerste lid, wordt ‘€ 500.000,00’ vervangen door ‘€ 400.000,00’.

 

D.

 

Artikel 9 komt te luiden:

 

Artikel 9. Rangschikking

  • 1.

    Het bedrag dat beschikbaar is voor de te verstrekken subsidies, wordt over de aanvragen verdeeld op volgorde van datum van binnenkomst daarvan.

  • 2.

    Als een subsidieaanvraag niet volledig is, geldt als datum van binnenkomst de dag waarop de subsidieaanvraag is aangevuld als bedoeld in artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 3.

    Op de dag dat verlening van subsidie voor gelijktijdig binnengekomen subsidieaanvragen zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt voorrang gegeven aan aanvragen die passen binnen één of meerdere beleidsthema’s die door gedeputeerde staten in een openstellingsbesluit zijn bepaald.

  • 4.

    Indien na toepassing van het derde lid verlening van subsidie voor aanvragen die passen binnen een beleidsthema als bedoeld in het derde lid zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt de subsidie voor die aanvragen verdeeld op basis van loting.

  • 5.

    Indien na toepassing van het derde lid verlening van subsidie voor aanvragen die niet passen binnen een thema als bedoeld in het derde lid zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond, wordt de subsidie voor die aanvragen verdeeld op basis van loting.

ARTIKEL II  

De Subsidieregeling regionale netwerken voor innovatie Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voor inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op subsidies die zijn aangevraagd voor de inwerkingtreding van dit besluit.

ARTIKEL III  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

Den Haag, 8 september 2020

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,

drs. H.M.M. Koek

secretaris

drs. J. Smit

voorzitter

Toelichting  

Algemeen

 

Innovatieve netwerken zijn een belangrijke schakel in het Zuid-Hollandse innovatie-ecosysteem. Om de subsidie van deze netwerken zo goed mogelijk te laten aansluiten op de vraag naar middelen, zullen gedeputeerde staten vanaf 2020 voor iedere openstellingsperiode van deze subsidieregeling jaarlijks één of meerdere beleidsthema’s aanwijzen die speciale aandacht krijgen. Aanvragen die vallen binnen deze beleidsthema’s krijgen voorrang bij de verdeling van het beschikbare budget, indien verlening van subsidie voor gelijktijdig binnengekomen subsidieaanvragen zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond. Met deze thematische openstelling probeert de provincie de publieke middelen zo eerlijk mogelijk, maar ook zo effectief mogelijk in te zetten.

 

Voorts wordt het maximaal te verstrekken bedrag van € 500.000 verlaagd naar €400.000. Dit stelt de provincie in staat om meer aanvragen dan voorheen te kunnen honoreren. De maximale looptijd van het subsidieproject blijft met 4 jaar onveranderd.

 

Onderdeelsgewijs bij artikel I

 

Onderdeel A

In het nieuw toegevoegde artikel 3a wordt bepaald dat er voor openstelling van de regeling een openstellingsbesluit nodig is waarin de periode wordt bepaald waarin aanvragen kunnen worden ingediend. In het openstellingsbesluit worden ook één of meerdere beleidsthema’s aangewezen, waarbij aanvragen die daarin passen, voorrang krijgen indien het subsidieplafond zou worden overschreden.

 

Onderdeel D

Op grond van het derde lid van het nieuwe artikel 9 wordt alleen voorrang gegeven aan aanvragen die passen binnen een of meer door gedeputeerde staten aangewezen beleidsthema’s, indien verlening van subsidie voor gelijktijdig binnengekomen subsidieaanvragen zou leiden tot overschrijding van het subsidieplafond.

Zou het subsidieplafond alleen al worden overschreden door aanvragen die passen binnen een of meer door gedeputeerde staten aangewezen beleidsthema’s dan wordt op grond van het vierde lid geloot tussen deze aanvragen.

Indien juist door de aanvragen die niet passen binnen een of meer door gedeputeerde staten aangewezen beleidsthema’s het subsidieplafond zou worden overschreden, wordt op grond van het vijfde lid tussen deze aanvragen geloot. Deze loting vindt dan plaats nadat voorrang is gegeven aan de aanvragen die wel passen binnen een of meer door gedeputeerde staten aangewezen beleidsthema’s.

Naar boven