Wijzigingsregeling van Gedeputeerde Staten van Fryslân, van 19 augustus 2020, kenmerk GS000814, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies op grond van de Subsidieregeling Iepen Mienskipfûns 2020 (Wijziging Subsidieregeling IMF 2020 Fryslân)

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3 van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013,

 

besluiten:

 

vast te stellen de volgende regeling tot wijziging van de Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns Fryslân 2020

Artikel I

De Subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns en moetingsplakken Fryslân 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

Onderdeel A

 

Artikel 1 begripsomschrijvingen, wordt na het onderdeel d toegevoegd:

 

  • e.

    reguliere de-minimisverordening: Verordening (EU) Nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende werking van de Europese Unie op de-minimissteun (2013 / L351).

  • f.

    landbouw de-minimisverordening: Verordening (EU) Nr. 1408/2013 van de Commissie van 18 december 2013 inzake de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun in de landbouwsector (2013/ L252).

  • g.

    economische activiteit: iedere activiteit waarbij goederen of diensten op een markt worden aangeboden

  • h.

    micro-onderneming: onderneming met minder dan tien werknemers en een jaarlijkse omzet (het in een bepaalde periode omgezette bedrag) of balans (een staat van de activa en passiva van een onderneming) van minder dan twee miljoen euro.

Onderdeel B

 

Artikel 3, eerste lid komt te luiden als volgt:

 

Subsidie voor kleine maatschappelijke initiatieven en nieuwe evenementen wordt uitsluitend verstrekt aan verenigingen, stichtingen, coöperaties, groepen van ten minste vijf natuurlijke personen, micro-ondernemingen en Staatsbosbeheer.

 

Onderdeel C

 

Artikel 5, tweede lid komt te luiden als volgt:

 

  • 2.

    Een openstellingsbesluit bevat ten minste een aanvraagperiode en een subsidieplafond. Gedeputeerde Staten kunnen de hoogte van het subsidieplafond per gebied na sluiting van de openstellingsperiode wijzigen. Indien de wijziging leidt tot een verlaging van het beschikbare budget per gebied, heeft dit geen invloed op de op ingediende aanvragen.

Onderdeel D

 

Artikel 7, aanhef, onder b komt te luiden als volgt:

 

Een subsidie wordt in ieder geval geweigerd indien:

 

  • b.

    de activiteit geheel of deels gericht is op het behalen van winst; met uitzondering van aanvragen betreffende een economische activiteit door een mico-onderneming en de te verlenen subsidie de drempelbedragen genoemd uit de de-minimisverordeningen zoals opgenomen onder artikel 1, onder e en f niet overschrijden.

Onderdeel E

 

Artikel 10, derde lid komt te luiden als volgt:

 

  • het organiseren van een (dorps- of buurt)feest, borrel, optocht, braderie of barbecue of daarmee gelijk te stellen activiteit;

     

  • het schrijven of uitgeven van een boek en het produceren van een film;

     

  • het ontwerpen, vervaardigen of plaatsen van een standbeeld of gedenkplaat;

     

  • Kosten van rente, bankdiensten, financieringen, gerechtelijke procedures, boetes of sancties.

     

  • Aankoop van onroerende zaken voor zover het aankoopbedrag hoger is dan 10% van de totale subsidiabele projectkosten.

     

  • kosten die zijn gemaakt voorafgaand aan de datum van ontvangst van de subsidieaanvraag, tenzij het kosten betreft van voorbereiding, planvorming, onderzoek of voorlichting van de voorgenomen activiteit.

Onderdeel F

 

Onder Toelichting subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns, artikel 7 Wanneer weigeren wij de subsidie, na Onderdeel b:

 

“Onderdeel b wordt zo toegepast, dat wanneer een bepaalde activiteit als onderdeel van de totale subsidieaanvraag gericht is op het behalen van winst, deze deelactiviteit wordt geweigerd. Uit een gedeeltelijke weigering kan volgend dat de subsidieaanvraag niet meer financieel technisch of organisatorisch haalbaar is waardoor een volledige weigering plaatsvindt.”

 

komt te luiden als volgt.

 

“Onderdeel b wordt zo toegepast, dat wanneer een bepaalde activiteit als onderdeel van de totale subsidieaanvraag gericht is op het behalen van winst, deze deelactiviteit wordt geweigerd. Uit een gedeeltelijke weigering kan volgen dat de subsidieaanvraag niet meer financieel technisch of organisatorisch haalbaar is, waardoor een volledige weigering plaatsvindt. De enige uitzondering op deze regel is, wanneer een economische activiteit wordt uitgevoerd door een micro-onderneming. En dan alleen in de gevallen voor zover in die aanvragen het drempelbedrag uit de toepasselijke Europese de-minimisverordening (zowel reguliere als voor de landbouw) niet wordt overschreden.”

 

Onderdeel G

 

Onder Toelichting subsidieregeling Iepen Mienskipsfûns, artikel 10 Welke kosten komen al dan niet voor subsidie in aanmerking wordt de volgende tekst vervangen:

 

“ Aankoop van onroerende zaken voor zover het aankoopbedrag hoger is dan 10% van de totale subsidiabele projectkosten komen niet voor subsidie in aanmerking.”

 

en komt te luiden als volgt:

 

“5° Aankoop van onroerende zaken voor zover het aankoopbedrag hoger is dan 10% van de totale subsidiabele projectkosten komen niet voor subsidie in aanmerking.”

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin zij wordt geplaatst.

Artikel III

Deze regeling wordt aangehaald als de regeling tot wijziging van de Subsidieregeling IMF 2020 Fryslân.

 

Leeuwarden, 25 augustus 2020 ,

drs. A.A.M. Brok, voorzitter

R.E. Bouius - Riemersma, MBA MCM, secretaris.

Naar boven