Provinciaal blad van Limburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Limburg | Provinciaal blad 2020, 4582 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Limburg | Provinciaal blad 2020, 4582 | Beleidsregels |
Nadere subsidieregels kerken 2020-2023
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
Voor de toepassing van deze nadere subsidieregels wordt verstaan onder:
Kerkenprogramma Provincie Limburg 2020-2023: kerkenprogramma’s, die de Provincie Limburg gesloten heeft met één of meerdere kerkgenootschappen in Limburg dan wel, voor zover het om herbestemming gaat, heeft gesloten met (toekomstige) eigenaren van kerken die aan de openbare eredienst zijn onttrokken. Samen vormen deze kerkenprogramma’s: het Kerkenprogramma Provincie Limburg 2020-2023. Dit Kerkenprogramma is te vinden op www.limburg.nl/beleid/cultuur/erfgoed.
Social return on investment (SROI): het opnemen van sociale voorwaarden in aanbestedingstrajecten zodat leverancier en subsidieontvanger een bijdrage kunnen leveren aan het provinciaal beleid ten aanzien van het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De concrete invulling hiervan gebeurt aan de hand van het creëren van reguliere banen, leerwerkplekken, stageplekken en (werk)ervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of jongeren zonder startkwalificatie.
De Nederlandse provincie Limburg onderscheidt zich van andere regio’s met name door het omvangrijke religieuze erfgoed, waarbinnen de kerken een bijzondere categorie vormen. De Provincie Limburg wil de instandhouding van kerken door middel van restauratie en/of herbestemming, eventueel in combinatie met de verbetering van de duurzaamheid en/of de verbetering van de toegankelijkheid van de kerk, ondersteunen om daarmee dit bijzondere religieuze erfgoed voor de toekomst te bewaren.
Artikel 4 Algemene subsidiecriteria
Om voor een subsidie in aanmerking te komen, gelden de volgende algemene criteria:
Het project dient betrekking te hebben op de restauratie en/of herbestemming van een kerk in de hoedanigheid van een rijksmonument of gemeentelijk monument of op de herbestemming van een beeldbepalend kerkgebouw. De restauratie en/of herbestemming kan gecombineerd worden met de verbetering van de duurzaamheid en/of de verbetering van de toegankelijkheid van de kerk.
Artikel 5 Specifieke subsidiecriteria
Om voor een subsidie in aanmerking te komen, gelden de volgende specifieke criteria:
Indien het project tevens betrekking heeft op de verbetering van de duurzaamheid van de kerk, dient er sprake te zijn van het treffen van energiebesparende maatregelen en/of maatregelen ter verbetering van het gebruikscomfort in de kerk. Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden zonder nadelige gevolgen voor de monumentale waarde van de kerk.
Indien het project tevens betrekking heeft op het verbeteren van de fysieke en publieke toegankelijkheid van de kerk, dient er sprake te zijn van maatregelen waardoor de kerk wordt voorzien van een toegankelijke entree voor mindervaliden en/of toiletten die tevens toegankelijk zijn voor mindervaliden, dan wel dient er sprake te zijn van maatregelen waardoor het toegangsportaal van de kerk veilig voor het publiek wordt opengesteld. Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden zonder nadelige gevolgen voor de monumentale waarde van de kerk.
Artikel 6 Verplichtingen van de subsidieontvanger
In het kader van SROI dient de subsidieontvanger contact te leggen met het ROP-Zuid (het Restauratie Opleidingsproject Zuid-Nederland). In overleg met de ROP-coördinator dient nagegaan te worden of het project geschikt is als bouwplaats om er één of meerdere leerwerkplakken te creëren voor leerlingen, die een bouw- of restauratieopleiding volgen.
Hoofdstuk 3 Financiële aspecten
De wijze van verdeling van het subsidieplafond kunt u raadplegen op www.limburg.nl/subsidies>subsidieplafonds.
Artikel 9 Subsidiabele kosten en niet-subsidiabele kosten
in het geval er sprake is van een herbestemming: de kosten van bouwtechnische werkzaamheden en/of maatregelen, die noodzakelijk zijn in verband met en direct gerelateerd zijn aan de herbestemming van de kerk en sober en doelmatig worden uitgevoerd. In aanvulling op artikel 15, eerste lid, van de Algemene Subsidieverordening Provincie Limburg 2017 e.v. zijn kosten die betrekking hebben op de inrichting van de kerk, niet-subsidiabel.
in het geval er sprake is van het verbeteren van de fysieke en publieke toegankelijkheid van de kerk: kosten van maatregelen, waardoor de kerk wordt voorzien van een toegankelijke entree voor mindervaliden, kosten van toiletten, die tevens toegankelijk zijn voor mindervaliden, kosten van maatregelen zoals een doorzichtige scheidingswand (pui) of een spijlenhekwerk tussen het toegangsportaal van de kerk en het kerkschip, waardoor dit toegangsportaal veilig voor het publiek opengesteld kan worden.
Het standaard (digitaal) aanvraagformulier dient volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend te worden en te zijn voorzien van alle bijlagen zoals aangegeven op het formulier en dient te worden verzonden naar het op het aanvraagformulier aangegeven adres (Gedeputeerde Staten van Limburg, Cluster Subsidies, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht), dan wel digitaal middels eHerkenning (aanvragen van organisaties) te worden ingediend. Een aanvraag per e-mail is niet mogelijk.
Artikel 14 Inwerkingtreding, beëindiging en citeertitel
Deze nadere subsidieregels vervallen met ingang van 1 januari 2024, met dien verstande dat zij van toepassing blijven op subsidieaanvragen, die vóór die datum zijn ontvangen door Gedeputeerde Staten en subsidiebesluiten die vóór die datum zijn genomen, ook voor de volgende stappen in het subsidietraject.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2020-4582.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.