Besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van 30 juni 2020, PZH-2020-738979119, DOS-2016-0005086, tot wijziging van de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 artikel 1.1, paragraaf 2.11 en bijlage 6 (Besluit tot wijziging van Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 artikel 1.1, paragraaf 2.11 en bijlage 6)

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland;

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het wenselijk is om in paragraaf 2.11 ‘Kwaliteitsverbetering van bestaande

 

groengebieden en het recreatieve routenetwerk’ een verbinding te maken met sport en bewegen en in bijlage 6 een kaart aan te passen zodat subsidieaanvragen mogelijk worden in de toegevoegde gebieden;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1.1 ‘Begripsbepaling’ komt te luiden:

 

Artikel 1.1. Begripsbepalingen

 

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Asv: Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

  • b.

    planvormingskosten: alle kosten die nodig zijn voor het maken van een ontwerp zoals arbeidskosten en materiaalkosten voor de verkenning, het ontwerp, overleg met de omgeving en belanghebbenden.

  • c.

    voorbereidingskosten: alle kosten om te komen tot uitvoering van een project zoals arbeidskosten en materiaalkosten voor het opstellen van een bestek, het opstellen van offertes voor de uitvoering, communicatie met de omgeving en andere belanghebbenden, aanbesteding en opdrachtverstrekking.

 

B.

In artikel 2.11.1 wordt bij het vierde gedachtestreepje de zinsnede ‘recreatieve waarde of de biodiversiteit’ vervangen door: recreatieve waarde met een stimulans naar sport en bewegen of de natuurbeleving.

 

C.

In artikel 2.11.7 wordt onderdeel b ‘voorbereidingskosten’ samengevoegd met onderdeel a planvormingskosten’ en het onderdeel c ‘nazorgkosten die direct verband houden met genomen herstel- of inrichtingsmaatregelen.’ omgenummerd tot onderdeel b en komt te luiden:

 

Artikel 2.11.7 Subsidiabele kosten

Voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie komen in ieder geval de volgende kosten voor subsidie in aanmerking:

  • a.

    planvormingskosten en voorbereidingskosten tot een maximum van € 60.000;

  • b.

    nazorgkosten die direct verband houden met genomen herstel- of inrichtingsmaatregelen.

 

D.

Artikel 2.11.9, eerste lid komt te luiden:

De hoogte van de subsidie, bedoeld in artikel 2.11.2, onderdeel a bedraagt ten hoogste 100% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 450.000.

 

E.

Bijlage 6 behorende bij artikel 2.11.2, onderdeel a van de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 wordt vervangen door de bijlage behorende bij dit besluit.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin dit besluit wordt geplaatst.

 

Den Haag, 30 juni 2020

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland,

drs. H.M.M. Koek,

secretaris

drs. J. Smit,

voorzitter

Bijlage 6 bij artikel 2.11.2, eerste lid, onderdeel a, van de Subsidieregeling groen Zuid-Holland 2016  

Toelichting  

De onderhavige wijziging van de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 (Srg) heeft betrekking op Paragraaf 2.11 Kwaliteitsverbetering van bestaande groengebieden en het recreatieve routenetwerk, artikel 2.11.2 Subsidiabele activiteiten en prestatie.

In de subsidieparagraaf wordt in artikel 2.11.2, eerste lid verwezen naar de kaart van bijlage 6 van de Srg.

Op deze kaart staan de locaties van de projecten in Zuid-Holland die gesubsidieerd worden onder de Srg.

 

Op de kaart in deze bijlage zijn de kwaliteitsverbeteringen van drie locaties niet weergegeven.

Het Coalitieakkoord 2019-2023 zet in op sport en beweging als bijdrage aan de gezondheid van Zuid-Hollanders. De provincie investeert daarom in de kwaliteit van het groen en recreatie, zodat inwoners in groene gebieden kunnen rusten, sporten, bewegen en recreëren. Concreet ondersteunt de provincie de beheerders van bestaande groengebieden nabij de stad om herstel- en inrichtingsmaatregelen te nemen ten gunste van het beweegvriendelijker maken van het groen. Het doel voor 2020 is om de drie meest urgente gebieden aan te pakken. Dit zijn de groene gebieden Balij en Bieslandse Bos, Valckesteijnse Bos en Abtswoudse Bos en zijn geselecteerd vanwege de ligging dichtbij de stad (en nabij stadswijken met inwoners die het groen normaliter niet snel opzoeken), de hoge bezoekersaantallen en het huidige lage kwaliteitsniveau.

Een kwaliteitsverbetering in deze gebieden levert daarom naar verwachting een hoog rendement op voor sporten en bewegen in het groen.

De maatschappelijke baten zijn: verbeterde openbaar toegankelijke groengebieden en recreatieve routestructuren en aansluiting stedelijk gebied in aansluiting op de wensen van gebruikers (bewoners, toeristen) en behoud en ontwikkeling van natuurgebieden en landschappen waardoor de biodiversiteit niet verder achteruitgaat.

Met dit wijzigingsbesluit van de Srg wordt de kaart geactualiseerd en daarmee de urgente gebieden toegevoegd.

 

Naar boven