Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 12 mei 2020, nr. 820B238B, tot vaststelling van de maatgevende waterstanden voor toetsing van regionale waterkeringen in het beheergebied van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

Gedeputeerde staten van Utrecht;

 

Gelet op artikel 2.2, derde lid, van de Waterverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2009 waarin is vastgelegd dat Gedeputeerde Staten van Utrecht de maatgevende waterstanden vaststellen die het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden moet hanteren voor het toetsen van de regionale waterkeringen.

Besluiten:

Artikel I

De maatgevende waterstanden voor de regionale waterkeringen van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) vast te stellen op het aantal meters ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil (NAP) zoals aangegeven op de kaart in bijlage 1.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht van 12 mei 2020.

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

Voorzitter,

Mr. J.H. Oosters

Secretaris,

mr. drs. A.G. Knol-van Leeuwen

Bijlage 1: Maatgevende Hoogwaterstanden Regionale Waterkeringen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

 

Toelichting

 

Gedeputeerde staten stellen ten behoeve van de te verrichten beoordeling van de veiligheid van de regionale waterkeringen de maatgevende hoogwaterstanden vast. In het Uitvoeringsbesluit regionale waterkeringen West-Nederland 2014 zijn afspraken vastgelegd over het toetsen en op orde brengen van de regionale keringen, waaronder de afspraak dat de regionale keringen in 2024 zijn getoetst. Om deze toets uit te voeren heeft het waterschap maatgevende hoogwaterstanden nodig. Deze maatgevende hoogwaterstanden dienen om te toetsen of de betreffende regionale waterkeringen deze waterstanden veilig kunnen keren.

 

Voorliggend besluit voorziet in de vaststelling van de maatgevende hoogwaterstanden in het beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden brengt vóór 1 januari 2025 het periodiek verslag uit aan Gedeputeerde Staten van Utrecht voor de afgekeurde regionale waterkeringen, zodoende krijgt GS inzicht in de veiligheidssituatie van de regionale waterkeringen. De vastgestelde maatgevende hoogwaterstanden kunnen ook behulpzaam zijn voor gemeenten gelegen in het beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden bij de inrichting van een gebied. Door een goed doordachte locatiekeuze en inrichting kunnen de gevolgen van een overstroming aanzienlijk beperkt worden.

 

Naar boven