Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van d.d. 15 mei 2020, nr.1338727/1412791, opdracht artikel 3.18 Wet natuurbescherming bestrijding wasbeerhond voor de provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Gelet op

  • de Wet natuurbescherming (hierna Wnb);

    • o

      artikelen 3.17, 3.18;

    • o

      artikelen 3.24, 3.25, 3.26.

  • het Besluit natuurbescherming (hierna: Bnb);

    • o

      artikelen 3.13 tot en met 3.16.

  • EU-verordening 1143/2014;

    • o

      artikel 19.

Overwegende dat

  • met plaatsing van de wasbeerhond (Nyctereutesprocyonoides) op de Unielijst (EU-verordening 1143/2014) is komen vast te staan dat het noodzakelijk is de populatie uit te roeien, te beheersen of in te dammen.

  • De beperking van de omvang van de populatie noodzakelijk is om redenen als genoemd in artikel 3.17, lid 1, onder b.

 

Besluiten

  • 1.

    aan Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland te ‘s-Graveland een opdracht ex artikel 3.18, lid 1 juncto lid 4 van de Wet natuurbescherming te geven tot beperking van de omvang van de populatie van de wasbeerhond (Nyctereutesprocyonoides) tot een 0-stand op gronden in beheer bij Natuurmonumenten gelegen binnen het Natura 2000-gebied ‘Naardermeer’ in de Provincie Noord-Holland;

  • 2.

    aan Natuurmonumenten hierbij het gebruik toe te staan van de middelen vangkooi en geweer;

  • 3.

    aan Natuurmonumenten daartoe ingevolge artikel 3.25, lid 4, onder a van de Wet natuurbescherming ontheffing te verlenen van het verbod van artikel 3.24, lid 2 van de Wet natuurbescherming om zich met een verboden middel (vangkooi) buiten gebouwen te bevinden;

  • 4.

    aan Natuurmonumenten op grond van artikel 3.26, lid 3 van de Wet natuurbescherming ontheffing te verlenen van het verbod van artikel 3.16, eerste lid, sub a van het Besluit natuurbescherming en het gebruik toe te staan van het geweer vanaf één uur voor zonsopgang tot één uur na zonsondergang;

  • 5.

    aan Natuurmonumenten op grond van artikel 3.26, lid 3 van de Wnb ontheffing te verlenen van het verbod van artikel 3.13, lid 4 van het Besluit natuurbescherming het gebruik toe te staan van een geluiddemper;

  • 6.

    op grond van artikel 5.3 van de Wet natuurbescherming aan dit besluit de navolgende voorschriften, beperkingen en geldigheid te verbinden.

Voorschriften en beperkingen

  • 1.

    Natuurmonumenten blijft als houder van de opdracht verantwoordelijk voor het naleven van de bepalingen en voorschriften die aan dit besluit zijn verbonden.

  • 2.

    Op de naleving van het in of krachtens de wet gestelde wordt toezicht gehouden door de toezichthouders van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. De gebruiker van de opdracht moet op of nabij het veld waar de uitvoerders gerechtigd tot uitvoering zijn ter plaatse waar deze een der handelingen verricht waartoe de opdracht strekt, aan genoemde toezichthouders op eerste aanvrage een kopie van de opdracht tonen. Deze dient hiertoe aantoonbaar aanwezig te zijn op of nabij het veld waar de uitvoerders gerechtigd tot uitvoering zijn. Genoemd document mag langs elektronische weg, leesbaar worden getoond.

  • 3.

    Gedode dieren dienen ter voorkoming van de verspreiding van ziekten zo spoedig mogelijk te worden opgeruimd.

  • 4.

    Natuurmonumenten rapporteert jaarlijks aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland over de, op basis van dit besluit, uitgevoerde maatregelen. Deze rapportage wordt digitaal opgestuurd naar postbus@odnhn.nl of per post aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN), Postbus 2095, 1620 EB Hoorn.

  • 5.

    De opdracht dient te worden uitgevoerd zoals in dit besluit beschreven. Indien Natuurmonumenten de opdracht op een andere wijze wenst uit te voeren dan in dit besluit is beschreven dan dient er contact met ons te worden opgenomen zodat deze wijziging van de uitvoering van de opdracht door ons kan worden beoordeeld.

  • 6.

    Het vangmiddel dient te zijn voorzien van een camera en melder die beeld doorstuurt en een signaal geeft zodra er wat in het vangmiddel zit.

  • 7.

    De uitvoering van deze opdracht (scherp zetten vangmiddel) vindt niet eerder plaats dan nadat Natuurmonumenten hiervan elektronisch melding heeft gemaakt bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord middels het digitale meldformulier op haar website. Deze melding is geldig tot en met de eerste zaterdag volgend op de melding;

Overtreding van deze voorschriften is een economisch delict.

 

Geldigheid

De opdracht geldt vanaf de dag na verzending tot 1 november 2024.

 

Dierenwelzijn

Wellicht ten overvloede wijzen wij op de zorgplichtartikelen zoals deze zijn geregeld in de Wet natuurbescherming en in het bijzonder artikel 3.24, lid 1 van de wet, welke luidt: "Een ieder die een in het wild levend dier doodt of vangt voorkomt dat het dier onnodig lijdt". Deze zorgplicht geldt ook voor de wasbeerhond.

 

Kennisgeving

Dit besluit wordt door ons geplaatst op de website van de Provincie Noord-Holland.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de Provincie Noord-Holland via 023-514 3143.

Hoogachtend,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen.

Sectormanager Groen

dhr. mr. drs. G.M. Biermann

Bezwaar

Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan gedeputeerde staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken. Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan.

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u bij een spoedeisend belang een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland.

Naar boven