Besluit van 31 maart 2020, tot wijziging van de Voucherregeling MKB Fryslân 2020

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

 

gelet op artikel 1.3, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

 

Overwegende dat de Voucherregeling MKB Provincie Fryslân 2020 gewijzigd dient te worden als gevolg van de wens additionele omscholingsactiviteiten te subsidiëren op grond van deze regeling, mede dientengevolge van de actuele Corona-problematiek die de MKB-sector in de provincie Fryslân raakt;

besluiten:

 

vast te stellen de wijziging van de Voucherregeling MKB Fryslân 2020.

Artikel I  

 

De Voucherregeling MKB Fryslân 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Artikel 1 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 1. Definities

 

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    bijscholing: een of meer medewerkers van de aanvrager worden opgeleid om hun kennis te vergroten binnen hun huidige functie of vakgebied. Dit door deelname aan een opleiding, training seminar of cursus;

  • b.

    de- minimis: steun die voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van aanmelding als opgenomen in Verordening (EU) Nr. 1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun;

  • c.

    deskundige: iemand die op grond van opleiding of ervaring gekwalificeerd moet worden geacht om een opdracht uit te voeren in het kader van een op grond van deze regeling gesubsidieerde activiteit. De deskundige is onafhankelijk en ingeschreven in het handelsregister;

  • d.

    HR taken: taken die gericht zijn op de werving en selectie, belonen, beoordelen en opleiden van werknemers binnen een organisatie;

  • e.

    minimaster ondernemersontwikkeling: meerdaags programma of meerdaagse opleiding waarin wezenlijke aspecten van ondernemerschap worden behandeld die al dan niet een direct raakvlak hebben met een of meer in het doel van de regeling beschreven ondernemersthema’s. Gedurende het programma of de opleiding krijgen deelnemende MKB-ondernemers handvatten aangereikt die essentieel zijn voor het succesvol uitvoeren van hun ondernemingsactiviteiten;

  • f.

    Mkb onderneming: een onderneming zoals is opgenomen in bijlage I van de verordening (EU) Nr. 651/2014 van de commissie van 17 juni 2014, waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard;

  • g.

    omscholing: een of meer medewerkers van de aanvrager worden opgeleid voor een andere functie binnen de organisatie van de aanvrager dan de huidige functie die de medewerkers hebben. Dit door deelname aan een opleiding, training, seminar of cursus.

  • h.

    PE-punten/ PE-uren: Permanente Educatie punten of uren. Voor diverse functies in het mkb is het van belang dat medewerkers die deze functies vervullen hun vakkennis up-to-date houden en hiervoor periodiek een voorgeschreven aantal PE-punten moeten behalen. Deze punten kunnen behaald worden door het volgen van opleidingen, trainingen, seminars of cursussen, bij PE-erkende instellingen, die voor de deelname hieraan PE-punten toekennen.

  • i.

    SNN: Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

B.

 

Artikel 2 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 2. Doel van de regeling

 

De subsidieregeling heeft als doel Friese MKB-ondernemingsactiviteiten op het gebied van innovatie, bedrijfsontwikkeling of strategisch HR te stimuleren. Hiermee beogen Gedeputeerde Staten een impuls te geven aan diverse actuele ondernemersthema’s die met voornoemde activiteiten verband houden, zoals vergroting van de circulaire economie, verbetering van de vitaliteit van medewerkers, inspelen op de krapte op de arbeidsmarkt, het digitaliseren van de organisatie of het continueren van de organisatie.

 

C.

 

In artikel 4 wordt na onderdeel e het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

 

  • f.

    omscholing of bijscholing van medewerkers die gericht is op het versterken of vergroten van de inzetbaarheid van deze medewerkers, anders dan bedoeld onder sub d, binnen de organisatie van de aanvrager. Daarbij worden nieuwe vaardigheden en taken aangeleerd die ingezet kunnen worden binnen de huidige functie of binnen een andere functie.

D.

 

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Aan het slot van onderdeel h wordt de punt vervangen door een puntkomma.

  • 2.

    Na onderdeel h wordt het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

     

    • i.

      in het geval dat subsidie is aangevraagd voor een activiteit zoals beschreven in artikel 4 sub d, e of f: de aanvrager in zijn aanvraag desgevraagd niet aannemelijk kan maken dat de medewerkers die deelnemen aan de activiteit in kwestie op het moment van ontvangst van de aanvraag bij haar in loondienst zijn.

  • 3.

    Na onderdeel i (nieuw) wordt het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

     

    • j.

      in het geval dat de subsidie is aangevraagd voor een activiteit zoals beschreven in artikel 4 sub f: de medewerkers die deelnemen aan de activiteit in kwestie dit doen in het kader van het periodiek te behalen voorgeschreven aantal PE-punten dat nodig is voor de uitoefening van hun functie.

E.

 

In artikel 8 wordt, na onderdeel c) het volgende onderdeel ingevoegd, luidende:

 

  • d)

    in geval van een activiteit, zoals beschreven in artikel 4 sub f: de kosten voor het deelnemen aan een (in company) opleiding, training, seminar of cursus door medewerkers van de aanvrager, die gericht is op omscholing dan wel bijscholing van de desbetreffende medewerkers. De (in company) opleiding, training of cursus wordt gegeven door een deskundige.

F.

 

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In artikel 10, eerste lid, wordt het woord ‘’verplichtingen’’ vervangen door: verplichting.

  • 2.

    De laatste volzin van het derde lid komt te luiden: Of, indien de gesubsidieerde activiteit niet leidt tot het opstellen van een adviesrapport dan wel beleidsplan, een kopie van een behaald certificaat of diploma alsmede een verslag van de gerealiseerde activiteit;

Artikel II  

De artikelsgewijze toelichting van de Voucherregeling MKB Fryslân 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Na de artikelsgewijze toelichting op artikel 4 sub d, wordt de volgende artikelsgewijze toelichting ingevoegd, luidende:

 

Artikel 4 sub f Omscholing of bijscholing van medewerkers

 

De subsidieaanvrager dient in haar aanvraag duidelijk aan te geven of zij subsidie aanvraagt voor omscholing óf bijscholing van één of meer van haar medewerkers die in loondienst zijn bij haar onderneming. De opleiding, seminar of cursus die in dit kader wordt gevolgd, kan eventueel (deels) digitaal worden verzorgd door de deskundige, zolang dit uiteindelijk een fysiek certificaat of diploma oplevert voor de deelnemers.

Een aantal voorbeeldprojecten die vallen onder de omschrijving van de activiteit zoals beschreven in dit artikel zijn:

 

1) B.V. A beschikt over meerdere productielijnen. De omzet die gegenereerd wordt met een bepaalde productielijn is tot stilstand gekomen. Een andere productielijn genereert echter nog wel omzet en ziet zelfs de vraag naar het product/dienst dat vervaardigd/aangeboden wordt middels deze productielijn toenemen. Hierdoor kan deze productielijn extra medewerkers goed gebruiken, hetgeen mogelijk is wanneer medewerkers die een functie hebben die verbonden is met de getroffen productielijn worden omgeschoold naar een andere functie.

 

2) B.V. B vindt het wenselijk dat de vaktechnische kennis van een aantal van haar medewerkers wordt vergroot binnen hun huidige functies. Als gevolg van een tijdelijke terugval van ontvangen orders, zijn deze medewerkers op dit moment minder werk te doen hebben dan gebruikelijk is, waardoor laatstgenoemde er in deze periode voor kiest om de medewerkers bij te scholen door ze een opleiding of training te laten volgen, waardoor ze straks breder en efficiënter inzetbaar zijn in hun functies doordat ze over nieuwe vaardigheden beschikken.

 

3) Eenmanszaak C, zijnde een klein detacheringsbureau dat zeven medewerkers in loondienst heeft, boekt goede omzetresultaten en heeft de laatste twee jaren een redelijke groei doorgemaakt. De onderneming is echter terughoudend voor wat betreft het aannemen van nieuwe medewerkers en kiest er liever voor om de medewerkers die zij uitleent aan opdrachtgevers bij te scholen, met als doel dat ze op meer diverse opdrachten kunnen worden ingezet. Daarvoor is het nodig dat ze nieuwe taken aanleren en dat kan worden gerealiseerd door de medewerkers cursus te laten volgen.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het Provinciaal Blad.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van Fryslân van 31 maart 2020.

Voorzitter drs. A.A.M. Brok

Secretaris R.E. Bouius – Riemersma, MBA MCM

Naar boven