Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 17 maart 2020, nr. 82076E7C, tot wijziging van de Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht 2016

Gedeputeerde staten van Utrecht;

 

Gelet op de artikelen 4, 6 en 32 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

 

Overwegende dat het nodig is de Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht 2016 te actualiseren voor het verstrekken van subsidies in 2020;

Besluiten:

Artikel I

De Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onderdeel n. (innovatieprogramma’s topsectoren) komt te vervallen.

     

  • 2.

    Onder verlettering van de onderdelen o (intern uurloon) tot en met t (MIT-regeling) tot onderdelen n tot en met s, wordt er een nieuw onderdeel t ingevoegd, luidende:

    • t.

      MKB Inovatie Agenda’s Topsectoren: de agenda’s van de topsectoren zoals opgenomen in de bijlage 3.4.1 behorende bij artikel 3.4.2 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.

  • 3.

    Onder verlettering van de onderdelen cc (renovatie tot aardgasvrij) tot en met ii (wetenschappelijke instelling) tot onderdelen dd tot en met jj, wordt een nieuw onderdeel cc ingevoegd, luidende:

    • cc.

      Regionale Economische Agenda: In de Regionale Economische Agenda (2020-2027) zijn de strategische lijnen uitgezet waarlangs de regio Utrecht economisch stuurt op gezond stedelijk leven.

  • 4.

    Onderdeel gg. (Strategische Agenda EBU) komt als volgt te luiden:

    • gg.

      Significante verbinding: Utrechtse partijen worden aanvullend op het kennisevenement betrokken middels een nevenevenement.

  • 5.

    Onder verlettering van de huidige onderdelen ii (vestiging) en jj (wetenschappelijke instelling) tot onderdelen jj en kk wordt een nieuw onderdeel ii ingevoegd, luidende:

    • ii.

      verbonden MKB-ondernemingen: Ondernemingen worden geacht verbonden te zijn conform de definitie van ‘verbonden ondernemingen’ zoals opgenomen in bijlage 1, artikel 3 onder 3. van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening.

B.

Artikel 2, tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2.

    Subsidie als bedoeld in het eerste lid kan worden verstrekt voor een programma of project dat bijdraagt aan de realisatie van de doelstellingen van de Regionale Economische Agenda.

C.

Artikel 5, tweede lid, komt als volgt te luiden:

Aanvragen worden ingediend met behulp van een door Gedeputeerde Staten vastgesteld aanvraagformulier. Bij de aanvraag overlegt de aanvrager alle gegevens die in het aanvraagformulier zijn vermeld. De aanvrager maakt daarbij gebruik van het begrotingsformat (inclusief berekeningsmethode uurtarief) dat in het aanvraagformulier is opgenomen.

 

D.

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste lid komt als volgt te luiden:

    • 1.

      Het subsidieplafond bedraagt € 2.970.000, zijnde de optelling van de deelplafonds van de bijzondere categorien onder 2.1, 2.2, 2.3 en 2.6.

  • 2.

    Onder verlettering van lid 2 tot lid 3 wordt een nieuw lid 2 ingevoegd, luidende:

    • 2.

      De hoogte van het deelplafond voor hoofdstuk 1 bedraagt € 0,-.

E.

Artikel 12, onder c, wordt als volgt gewijzigd:

  • c.

    past binnen de MKB Innovatie Agenda’s Topsectoren.

F.

Artikel 13 komt als volgt te luiden:

Artikel 13 Doelgroep

Subsidie wordt alleen verstrekt aan een MKB-onderneming die in de provincie Utrecht is gevestigd.

 

G.

Artikel 14, eerste lid, komt als volgt te luiden:

  • 1.

    In afwijking van artikel 5 kan de aanvraag worden ingediend van 7 april 2020 (09.00 uur) tot en met 10 september 2020 (17.00 uur). Met toepassing van artikel 6, vierde lid, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht vindt de beslissing op subsidieaanvragen in volgorde van binnenkomst plaats.

H.

Artikel 15 komt als volgt te luiden:

Artikel 15 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt met ingang van 7 april 2020 het deelplafond voor de subsidies uit deze paragraaf (MIT Haalbaarheidsproject MKB-onderneming) € 600.000.

 

I.

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

Onder verlettering van de onderdelen d tot en met h tot onderdelen e tot en met i, wordt er een nieuw onderdeel d ingevoegd, luidende:

  • d.

    door de aanvrager of een hiermee verbonden partij voor dezelfde activiteiten in het lopende kalenderjaar ook subsidie is aangevraagd onder deze uitvoeringsverordening en/of bij een andere subsidieverstrekker.

J.

Artikel 20, onder b, wordt als volgt gewijzigd:

  • b.

    past binnen de MKB Innovatie Agenda’s Topsectoren;

K.

Artikel 22, eerste lid, komt als volgt te luiden:

  • 1.

    In afwijking van artikel 5 kan de aanvraag worden ingediend van 11 juni 2020 (09.00 uur) tot en met 10 september 2020 (17.00 uur).

L.

Artikel 23 komt als volgt te luiden:

Artikel 23 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt met ingang van 11 juni 2020 het deelplafond voor de subsidies uit deze paragraaf (R&D samenwerkingsproject groot) en de subsidies uit paragraaf 2.3 (MIT R&D samenwerkingsproject klein) samen maximaal € 2.280.000, waarvan tot maximaal 50% voor subsidies MIT R&D samenwerkingsproject groot is bestemd.

 

M.

Artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vercijfering van de onderdelen 7 tot en met 13 tot onderdelen 8 tot en met 14, wordt er een nieuw onderdeel 7 ingevoegd, luidende:

  • 7.

    door de aanvrager of een hiermee verbonden partij voor dezelfde activiteiten in het lopende kalenderjaar ook subsidie is aangevraagd onder deze uitvoeringsverordening en/of bij een andere subsidieverstrekker.

N.

Artikel 28, onder b, wordt als volgt gewijzigd:

  • b.

    past binnen de MKB Innovatie Agenda’s Topsectoren;

O.

Artikel 30, eerste lid, komt als volgt te luiden:

  • 1.

    In afwijking van artikel 5 kan de aanvraag worden ingediend van 11 juni 2020 (09.00 uur) tot en met 10 september 2020 (17.00 uur).

P.

Artikel 31 komt als volgt te luiden:

Artikel 31 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt met ingang van 11 juni 2020 het deelplafond voor de subsidies uit deze paragraaf (R&D samenwerkingsproject klein) en de subsidies uit paragraaf 2.2 (MIT R&D samenwerkingsproject groot) samen maximaal € 2.280.000, waarvan tot maximaal 50% voor subsidies MIT R&D samenwerkingsproject groot is bestemd.

 

Q.

Artikel 33 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vercijfering van de onderdelen 7 tot en met 13 tot onderdelen 8 tot en met 14, wordt er een nieuw onderdeel 7 ingevoegd, luidende:

  • 7.

    door de aanvrager of een hiermee verbonden partij voor dezelfde activiteiten in het lopende kalenderjaar ook subsidie is aangevraagd onder deze uitvoeringsverordening en/of bij een andere subsidieverstrekker.

R.

Artikel 40 komt als volgt te luiden:

Artikel 40 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt de hoogte van het deelplafond voor Groen, Gezond, Slim Fonds € 0,-.

 

S.

Artikel 48 komt als volgt te luiden:

Artikel 48 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt de hoogte van het deelplafond voor Duurzame Warmtemarktintroductiefonds € 0,-.

 

T.

Artikel 56 komt als volgt te luiden:

Artikel 56 Deelplafond

Onverminderd artikel 6 bedraagt de hoogte van het deelplafond voor Kennisevenementen € 90.000.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht van 17 maart 2020.

Gedeputeerde staten van Utrecht,

Voorzitter

Secretaris

Toelichting

Algemeen

De Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht 2016 is de juridische basis voor provinciale bijdragen aan economische en duurzame initiatieven, die bijdragen aan de Strategische Agenda van de Economic Board Utrecht (EBU). De EBU richt zich op het organiseren van het netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden (triple helix), strategische advisering en ondersteuning van de lobby. Inmiddels is de Strategische Agenda vervangen door de Regionale Economische Agenda (REA). De Regionale Economische Agenda zet de strategische lijnen uit waarlangs de regio Utrecht economisch stuurt op gezond stedelijk leven. Vanuit het economisch instrumentarium - bijvoorbeeld (in de toekomst) via de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) -wordt alleen tijd, geld en aandacht geïnvesteerd in bedrijven en projecten die daaraan bijdragen. De REA is nadrukkelijk geen uitvoeringsagenda, maar een uitnodiging aan iedereen in de regio om bij te dragen aan een duurzame en gezonde toekomst met aandacht voor brede welvaart. Bovendien vormen de uitgangspunten van de REA het strategisch kader voor de uitvoerende werkzaamheden van de EBU en de ROM en de basis van het eigen provinciaal economisch beleid.

 

In 2020 zal de ROM worden opgericht. De ROM zal zich richten op de ontwikkeling (business development) en financiering (fondsen) voor bedrijven en projecten die passen binnen de kaders van de REA. De huidige uitvoerende taken van de EBU zullen daarbij ook ondergebracht worden bij de ROM. Dit houdt ook in dat de subsidiemogelijkheid van paragraaf 1, waarbij projecten en programma’s in nauwe samenwerking met de EBU worden vormgegeven daar niet meer bij past. Met deze wijziging van de Uitvoeringsverordening wordt dan ook het subsidieplafond hiertoe op € 0,- vastgesteld.

 

Ook de subsidiedeelplafonds van de regelingen Groen, Gezond, Slim Fonds en Duurzame Warmtemarktintroductiefonds worden op € 0,- gesteld. Met de komst van de ROM zal een nieuw financieringsinstrumentarium voor bedrijven beschikbaar komen dat de mogelijkheid van de Groen-Gezond, Slim-leningen overbodig maakt. Voor het Duurzame Warmtemarktintruductiefonds geldt dat de interesse vanuit de markt helaas is uitgebleven voor dit instrument.

 

De MIT-regeling zoals die al jaren in samenwerking met het Ministerie van EZK wordt aangeboden aan het MKB, zal inhoudelijk ongewijzigd worden gecontinueerd evenals de succesvolle regeling kennisevenementen.

 

Het algemene subsidieplafond is nu vastgesteld op € 2.970.000. Dit plafond geldt vanaf de inwerkingtreding van dit wijzigingsvoorstel.

Algemene regeling paragraaf 1 (wijzigingen A. t/m D.)

In de begripsbepalingen en bij de algemene subsidiecriteria is de Strategische Agenda vervangen door de Regionale Economische Agenda als de basis waaraan projecten en of programma aan moeten bijdragen om voor subsidie in aanmerking te komen.

In de regeling is verder opgenomen dat aanvragers verplicht gebruik moeten maken van het door GS vastgestelde begrotingsformat (inclusief berekeningsmethode uurloon). Dit omdat in de praktijk is bleken dat de controle van alle verschillende soorten ingediende begrotingen onevenredig veel tijd en werk kosten in de financiële beoordeling van de aanvragen.

MIT-regeling (wijzigingen onder E. t/m Q.)

De in de uitvoeringsverordening opgenomen regelingen ten aanzien van haalbaarheidsonderzoeken (paragraaf 2.1) en R&D-samenwerkingsprojecten Groot en Klein (paragraaf 2.2 en 2.3) hadden specifiek betrekking op het jaar 2019. In 2020 wordt, conform landelijke afspraken, de regeling nagenoeg ongewijzigd voortgezet. Een wijziging is dat de inmiddels verouderde landelijke topsectorenprogramma’s door het rijk zijn vervangen door MKB Innovatie Agenda’s Topsectoren. Het deelplafond voor haalbaarheidsonderzoeken is overeenkomstig 2018 en 2019 opnieuw bepaald op € 600.000. Dit deelplafond wordt van kracht op de dag dat de regeling open gaat (7 april 2020). Voor R&D-samenwerkingsprojecten geldt wederom het subsidieplafond van maximaal € 2.280.000, waarvan tot maximaal 50% voor subsidies MIT R&D samenwerkingsproject groot is bestemd. Dit deelplafond wordt van kracht op de dag dat de R&D-regeling open gaat (11 juni 2020).

Groen, Gezond, Slim Fonds (wijzigingen onder R.)

Het subsidieplafond voor het Groen, Gezond, Slim Fonds is op € 0,- vastgesteld.

Duurzame WarmtemarktIntroductieFonds (wijzigingen onder S.)

Het subsidieplafond voor het Duurzame MarktIntroductieFonds is op € 0,- vastgesteld.

Kennisevenementen (wijziging onder T.)

Het subsidieplafond voor Kennisevenementen is op € 90.000 vastgesteld. Tevens is een definitie in artikel 1 onder begripsbepalingen opgenomen van ‘significante verbinding’ met bedrijven of organisaties die gevestigd zijn in de provincie Utrecht.

Naar boven