Bekendmaking Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau gedeeltelijke verdubbeling N34

 

Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 25 februari 2020, kenmerk 5.5/2020000291, team Verkeer en Vervoer, tot bekendmaking van hun besluit tot terinzagelegging van de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau gedeeltelijke verdubbeling N34

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe maken bekend dat vanaf donderdag 5 maart 2020 de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER voor de gedeeltelijke verdubbeling van de N34 en de reconstructie van het verkeersplein Gieten gedurende zes weken ter inzage ligt, tot en met woensdag 15 april 2020. Door deze bekendmaking gaat de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) van start. Eenieder kan gedurende deze periode een zienswijze indienen op - of adviezen aandragen voor de inhoud van het op te stellen Milieueffectrapport (MER).

 

De Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau, inclusief bijlagen, ligt vanaf donderdag 5 maart 2020 tot en met woensdag 15 april 2020 ter inzage op de volgende locaties:

- gemeente Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 te Vries

- gemeente Borger-Odoorn, Hoofdstraat 50 te Exloo, Borger-Odoorn

- gemeente Aa en Hunze, Spiekersteeg 1 te Gieten

- gemeente Emmen, Raadhuisplein 1 te Emmen

- provincie Drenthe, Westerbrink 1 te Assen

 

U kunt de stukken ook downloaden van de website Hunebedhighway.com.

 

U kunt uw zienswijze indienen bij de provincie Drenthe:

- per post: onder vermelding van zienswijze NRD Gedeeltelijke verdubbeling N34, t.a.v. de heer M. Pasjes, Postbus 122, 9400 AC Assen

- per e-mail: onder vermelding van zienswijze NRD Gedeeltelijke verdubbeling N34, t.a.v. de heer M. Pasjes, post@drenthe.nl

 

De Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau, inclusief bijlagen, bevat de resultaten van een verkeersonderzoek, de resultaten van een gebiedsanalyse en voldoende informatie om te begrijpen wat de inhoud en de opzet van het op te stellen MER worden. De Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau bevat daarmee de benodigde informatie over oplossingsmogelijkheden voor de opgave. Deze oplossingsmogelijkheden worden verder verkend en onderzocht in het MER.

 

Na de vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau - naar verwachting oktober 2020 door Provinciale Staten - wordt gestart met de eerste fase MER.

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe geven hierbij tevens kennis van hun voornemen om ten behoeve van de gedeeltelijke verdubbeling van de N34 en de reconstructie van het verkeersplein Gieten een Inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 van de Wet Ruimtelijke ordening voor te bereiden, dan wel een projectbesluit zoals bedoeld in de Omgevingswet (inwerkingtreding naar verwachting per 1 januari 2021). De nadere verkenning naar de oplossingsrichtingen, zoals bedoeld in de Omgevingswet, gaat hiermee van start, waarvoor de eerste stap het publiceren van de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau gedeeltelijke verdubbeling N34 is.

 

Omdat voor de beoogde ontwikkeling op voorhand significante effecten op Natura 2000-gebieden niet kunnen worden uitgesloten, is een passende beoordeling vereist en is het provinciaal inpassingsplan om die reden MER-plichtig (artikel 7.2a van de Wet milieubeheer). Met het opstellen van het MER wordt aan die verplichting voldaan.

 

Op basis van de resultaten uit de eerste fase MER en de resultaten uit het participatie- en omgevingsproces besluiten Gedeputeerde Staten door middel van een voorkeursbesluit, dan wel een voorkeursbeslissing in het kader van de Omgevingswet, over het voorkeursalternatief. Dit voorkeursbesluit of deze voorkeursbeslissing wordt vervolgens ter inzage gelegd, waardoor de gelegenheid wordt geboden om hierop zienswijzen in te dienen. Naar verwachting zal dit rond de zomer van 2022 zijn.

 

De wettelijke adviseurs en betrokken bestuursorganen, die bij de besluitvorming over het inpassingsplan betrokken zijn, worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. Ook de onafhankelijke Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd.

 

Een belangrijk onderdeel van de projectprocedure, zoals bedoeld in de Omgevingswet, is participatie. In het kader van deze procedure geeft het bevoegd gezag met deze publicatie tevens kennis van de wijze waarop de omgeving bij de verkenning is en wordt betrokken.

 

Met de gedeeltelijke verdubbeling en de reconstructie van het verkeersplein Gieten zijn veel belangen gemoeid. Het bevoegd gezag vindt het dan ook belangrijk om een zorgvuldig participatie- en omgevingsproces te doorlopen. Daarom is een omgevingsproces ingericht, waarbinnen wordt ingezet op fysieke ontmoeting door bijeenkomsten. Daarnaast wordt gecommuniceerd via de website van de provincie Drenthe en de nieuwsbrief N34 breed (waar ook andere projecten op/aan de N34 aandacht krijgen).

 

Belangrijk bij dit proces is de vormgeving van de communicatie- en overlegstructuur. Om hier invulling aan te geven, zijn overleggroepen ingericht:

• Klankbordgroep

• Focusgroep(en)

• Bestuurlijke begeleidingsgroep

• Ambtelijke begeleidingsgroep

• Interne klankbordgroep

 

Deze groepen zijn bij de totstandkoming van de verkeersonderzoeken en de gebiedsanalyse betrokken en zijn op de hoogte gesteld van de inhoud van de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Burgers en overige belanghebbenden worden ook door middel van nieuwsbrieven, informatie op de website van de provincie, op www.hunebedhighway.com en publicaties in de media gedurende het proces op de hoogte gehouden. Ook zijn vooruitlopend op de terinzagelegging van de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau twee informatiebijeenkomsten gehouden: op donderdag 30 januari 2020 te Borger en op donderdag 6 februari 2020 te Gieten.

 

Daarnaast zijn en worden naar behoefte de colleges van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraden geïnformeerd, zo ook voorafgaand aan de gehouden informatiebijeenkomsten. Ook heeft ieder college zitting in de bestuurlijke begeleidingsgroep, onder voorzitterschap van de gedeputeerde Verkeer en Vervoer. Tevens worden gedurende het proces (individuele) gesprekken met stakeholders en inwoners gevoerd.

 

In het rapport Gedeeltelijke verdubbeling N34, Omgevingsproces: resultaten participatie wordt het omgevingsproces beschreven. Dit rapport is als bijlage bij de Concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau gevoegd.

 

Binnengekomen reacties worden gebruikt bij het bepalen van de verdere aanpak van de verkenning en de opstelling van het MER. De reacties en de adviezen van de adviseurs, bestuursorganen en de onafhankelijke Commissie m.e.r. worden voorzien van een reactie en eventueel meegenomen bij het op stellen van het MER.

 

 

Naar boven