Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van d.d. 30 januari 2020, nr.1182360/1363936 , opdracht artikel 3.18 Wet natuurbescherming bestrijding sikahert voor de provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

 

Gelet op

  • de Wet natuurbescherming (hierna Wnb);

    • o

      artikelen 3.17, 3.18;

    • o

      artikelen 3.24, 3.25, 3.26.

  • het Besluit natuurbescherming (hierna: Bnb);

    • o

      artikelen 3.13 tot en met 3.16. 

Overwegende dat

  • het sikahert (Cervus nippon) volgens het ISEIA protocol is geclassificeerd als een categorie A soort, oftewel een ‘zwarte lijst soort’, en het sikahert op de SEBI 2010 lijst geclassificeerd wordt als ‘Worst invasive alien species threatening biodiversity in Europe’; en

  • de beperking van de omvang van de populatie noodzakelijk is om de redenen als genoemd in artikel 3.17, lid 1, onder c, sub 1, juncto onder b, sub 1 van de Wnb (het belang van de bescherming van de wilde flora en fauna) en artikel 3.17, lid 1, onder c, sub 3 van de Wnb (algemeen belang).

Besluiten

  • 1.

    aan N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland te Velserbroek (PWN) een opdracht ex artikel 3.18, lid 1 juncto lid 4 van de Wet natuurbescherming te geven tot beperking van de omvang van de populatie van het sikahert (Cervus nippon) tot een 0-stand op alle bij PWN in beheer zijnde gronden gelegen binnen het Natura 2000-gebied ‘Noord-Hollands Duinreservaat’;

  • 2.

    aan PWN hierbij het gebruik toe te staan van de middelen geweer en hond (niet zijnde lange honden;

  • 3.

    aan PWN hierbij op grond van artikel 3.26, lid 3 van de Wet natuurbescherming ontheffing te verlenen van het verbod van artikel 3.16, eerste lid, sub a van het Besluit natuurbescherming en het gebruik toe te staan van het geweer vanaf één uur voor zonsopgang tot één uur na zonsondergang;

  • 4.

    op grond van artikel 5.3 van de Wet natuurbescherming aan dit besluit de navolgende voorschriften, beperkingen en geldigheid te verbinden. 

Voorschriften en beperkingen

  • 1.

    PWN blijft als opdrachtnemer verantwoordelijk voor het naleven van de bepalingen en voorschriften die aan dit besluit zijn verbonden.

  • 2.

    Op de naleving van het in of krachtens de wet gestelde wordt toezicht gehouden door de toezichthouders van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. De gebruiker van de opdracht moet op of nabij het veld waar de uitvoerders gerechtigd tot uitvoering zijn ter plaatse waar deze een der handelingen verricht waartoe de opdracht strekt, aan genoemde toezichthouders op eerste aanvrage een kopie van de opdracht tonen. Deze dient hiertoe aantoonbaar aanwezig te zijn op of nabij het veld waar de uitvoerders gerechtigd tot uitvoering zijn. Genoemd document mag langs elektronische weg, leesbaar worden getoond.

  • 3.

    Gedode dieren dienen ter voorkoming van de verspreiding van ziekten onmiddellijk te worden opgeruimd.

  • 4.

    PWN rapporteert jaarlijks voor 31 januari aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland over de, op basis van dit besluit, uitgevoerde maatregelen. Deze rapportage wordt digitaal opgestuurd naar postbus@odnhn.nl of per post aan de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN), Postbus 2095, 1620 EB Hoorn.

  • 5.

    Indien u de opdracht op een andere wijze wenst uit te voeren dan in dit besluit is beschreven dan dient u contact met ons op te nemen zodat deze wijziging van de uitvoering van de opdracht door ons kan worden beoordeeld.

  • 6.

    Het gebruik van de ontheffing mag niet eerder plaatsvinden dan nadat de ontheffinghouder of -gebruiker hiervan elektronisch melding heeft gemaakt bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord middels het digitale meldformulier op onze website. Deze melding is geldig tot en met de eerste zaterdag volgend op de melding; 

Overtreding van deze voorschriften is een economisch delict. 

 

Geldigheid

De opdracht geldt vanaf de dag na verzending tot 1 april 2022. 

 

Dierenwelzijn

Wellicht ten overvloede wijzen wij op de zorgplichtartikelen zoals deze zijn geregeld in de Wet natuurbescherming en in het bijzonder artikel 3.24, lid 1 van de wet, welke luidt: "Een ieder die een in het wild levend dier doodt of vangt voorkomt dat het dier onnodig lijdt". Deze zorgplicht geldt ook voor het sikahert. 

 

Haarlem, 20 februari 2020 

Gedeputeerde staten van Noord-Holland,

namens dezen,

 

Directeur Beleid

dhr. H.J. Schartman

 

Bezwaar

Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan gedeputeerde staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken. Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan.

Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u bij een spoedeisend belang een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland.

 

 

Naar boven