Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau Oeververbindingen Regio Rotterdam Milieueffectrapportage (m.e.r.)

Wet milieubeheer / Wet ruimtelijke ordening

 

Graag nodigen wij u uit om mee te denken over de bereikbaarheid van Rotterdam en de regio. Wij zijn de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als initiatiefnemers starten wij een MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte & Transport)-verkenning en doorlopen we een m.e.r.-procedure. Als eerste stap in deze m.e.r.-procedure publiceren we de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Van 9 januari 2020 tot en met 19 februari 2020 kunt u op de NRD reageren. In deze kennisgeving staat hoe u dat kunt doen.

 

Wat is er aan de hand

De regio groeit en wordt drukker, terwijl er maar een aantal oeverbindingen over de Nieuwe Maas is. Bovendien komen er alleen al in Rotterdam 50.000 woningen bij tot 2040. Om deze reden willen wij, de vier initiatiefnemers, Rotterdam en de regio in de toekomst goed bereikbaar houden. Hier hebben wij vijf hoofddoelen voor opgesteld.

Het verbeteren van de bereikbaarheid via de weg.

Het verbeteren van de bereikbaarheid via het OV.

Het faciliteren van verstedelijking (wonen en economische toplocaties).

Het verbeteren van de stedelijke leefkwaliteit.

Het vergroten van kansen voor mensen door reistijd naar werk en onderwijsinstellingen te verkorten.

 

We hebben zes voorgenomen maatregelen geformuleerd, die het meest bijdragen aan de vijf hoofddoelen:

een nieuwe multimodale oeververbinding tussen Kralingen en Feijenoord in Rotterdam;

een treinstation Stadionpark;

een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding tussen Zuidplein en Kralingse Zoom;

een Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal via de Maastunnel;

maatregelen op de A16, waaronder het weefvak in de A16 ten zuiden van de Van Brienenoordbrug tussen het Knooppunt Terbregseplein en het Knooppunt Ridderkerk;

maatregelen op de Algeracorridor.

 

Waar staan we nu

We volgen een formeel stappenplan: dit noemen we het MIRT-traject. Het traject zorgt voor een stapsgewijze uitwerking en leidt uiteindelijk tot de realisatie van het project. We bevinden ons nu in de verkenning; het eerste onderdeel van het MIRT-traject. Aan het einde van de verkenning blijft het beste pakket aan oplossingen over. Dit noemen we het Voorkeursalternatief. Dit wordt vastgelegd in twee aparte omgevingsvisies, een gemeentelijke en een provinciale omgevingsvisie.

In deze verkenning doorlopen we ook een m.e.r.-procedure. In de m.e.r.-procedure worden onder andere de effecten op het milieu onderzocht van de zes voorgenomen maatregelen. De NRD is de start van deze m.e.r.-procedure. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland zijn de bevoegde gezagen in deze m.e.r.-procedure. De DCMR Milieudienst Rijnmond voert de taken namens de bevoegde gezagen uit.

 

Notitie Reikwijdte & Detailniveau

Deze kennisgeving gaat over de publicatie van de NRD. In de NRD staat hoe breed (reikwijdte) en diep (detailniveau) het onderzoek naar de zes voorgenomen maatregelen gaat worden. Het beschrijft wat we gaan onderzoeken en hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Onderdeel van het onderzoek is het trechteren van oplossingsrichtingen die de zes maatregelen mogelijk maken. In de NRD staat ook hoe u kunt meedenken en meedoen aan het onderzoek, dit noemen we de participatieaanpak.

 

Participatieaanpak

Ons doel is om relevante kennis uit de regio te verzamelen. Dit noemen we Joint Fact Finding. Heeft u relevante kennis of expertise en/of komt u uit de omgeving? Dan horen wij graag van u! Bent u belanghebbende en wilt u betrokken worden bij het onderzoek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om mee te doen: via klankbordgroepen, een meningspeiling en het Omgevingsberaad. U kunt hierover meer lezen in de NRD. Heeft u behoefte aan een gesprek met de projectorganisatie? Dan komen we graag met u in contact.

 

Advies commissie m.e.r.

We vragen ook aan bepaalde organisaties om advies uit te brengen over de NRD waaronder de commissie voor de milieueffectrapportage.

 

Zienswijzen:

U kunt de NRD van 9 januari 2020 tot en met 19 februari 2020 op verschillende locaties inzien:

het Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 te Rotterdam (dinsdag t/m donderdag van 09.00 - 13.00 uur);

de provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag;

de gemeente Capelle aan den IJssel, Rivierweg 111 te Capelle aan den IJssel;

de gemeente Krimpen aan den IJssel (Publiekscentrum), Raadhuisplein 2 te Krimpen aan den IJssel;

de gemeente Krimpenerwaard, Dorpsplein 8 te Stolwijk;

de gemeente Ridderkerk, Koningsplein 1 te Ridderkerk;

de gemeente Barendrecht, Binnenhof 1 te Barendrecht;

bij de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

 

Ook vindt u de NRD op de projectwebsite (www.oeververbindingen.nl).

 

Hoe geeft u uw mening over de NRD en participatieaanpak

In een zienswijze beschrijft u op welke punten u de voorgestelde inzet van de te onderzoeken onderwerpen in de NRD aangepast zou willen zien en waarom (bv.). Wij helpen u graag een oordeel te vormen en geven uitleg over het indienen van een zienswijze tijdens onze informatiebijeenkomsten. U kunt uw zienswijze tot zes weken na de publicatie digitaal indienen via de website www.oeververbindingen.nl, via een mail naar zienswijze@dcmr.nl of via een brief naar het postadres van de DCMR: Postbus 843, 3100 AV Schiedam. U ontvangt bericht over de afhandeling.

 

Informatiebijeenkomsten

Wij ontvangen u graag bij een van onze informatiebijeenkomsten. We vertellen u tijdens de bijeenkomsten meer over het project, het proces en de besluitvorming. Tussen 19:00 uur en 21:00 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen. U bent van harte welkom op:

20 januari in het Isala theater, Stadsplein 5, Capelle a/d IJssel;

21 januari in Pompgebouw de Esch Rijnwaterstraat 11, Rotterdam;

23 januari in Ontmoetingscentrum De Tuyter, Nachtegaalstraat 8, Krimpen aan den IJssel;

27 januari in het Topsportcentrum, Van Zandvlietplein 20, Rotterdam;

28 januari in Zalencentrum PG Bolnes, Pretoriusstraat 56, Ridderkerk;

29 januari in Stichting Cultuurhuis, De Markt 201, Krimpen aan de Lek.

 

Informatie

We houden betrokkenen en geïnteresseerden op de hoogte van het project via nieuwsbrieven, informatiebijeenkomsten en via de projectwebsite www.oeververbindingen.nl.

 

 

Naar boven