Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland houdende regels omtrent Eenheid Screening Bewakingsaanpak (Instellingsbesluit Eenheid Screening en Bewakingsaanpak 2019)

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten bij besluit van 24 juni 2008 (registratienummer: 2008-32138) hebben besloten om de Wet Bibob in de provinciale organisatie te implementeren;

 

Overwegende dat Gedeputeerde Staten beogen om de in de Wet Bibob gegeven bevoegdheid voor het uitvoeren van integriteitsonderzoeken te gebruiken om te voorkomen dat de provincie Noord-Holland zaken doet met organisaties of personen die criminele activiteiten verrichten of zaken doen met personen of organisaties die in relatie staan tot criminele activiteiten;

 

Overwegende dat het vigerende instellingsbesluit door de uitbreiding van het toepassingsgebied van de Wet Bibob, de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en door de vaststelling van de Beleidsregel Wet Bibob Noord-Holland 2019 dient te worden geactualiseerd en zodoende in het geheel wordt vervangen;

 

Gelet op artikel 158, eerste lid, Provinciewet;

 

Besluiten vast te stellen:

 

Instellingsbesluit Eenheid Scre ening en Bewakingsaanpak Noord-Holland 2019

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1.

    In dit besluit wordt verstaan onder:

    • a.

      betrokkene: betrokkene als bedoeld in de Wet Bibob;

    • b.

      Landelijk Bureau Bibob: het landelijk bureau, ressorterend onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid, belast met de uitvoering van de Wet Bibob, bedoeld in artikel 8 van die wet;

    • c.

      openbare bronnen: bronnen die voor een ieder toegankelijk zijn;

    • d.

      Eenheid SBA: de Eenheid Screening en Bewakingsaanpak van de provincie Noord-Holland, belast met het uitvoeren van integriteitsonderzoeken en advisering van Gedeputeerde Staten inzake de Wet Bibob en integriteit;

    • e.

      eigen onderzoek: onderzoek in openbare en gesloten bronnen naar de integriteit van een betrokkene;

    • f.

      Wet Bibob: Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur;

  • 2.

    Daar waar in dit instellingsbesluit wordt gesproken over ‘Gedeputeerde Staten’ wordt daaronder tevens begrepen: Gedeputeerde Staten handelend namens de provincie Noord-Holland als rechtspersoon.

Artikel 2 Instelling en taak van de Eenheid SBA

Er is binnen de provincie Noord-Holland de Eenheid Screening en Bewakingsaanpak.

Artikel 3 Taken van de Eenheid SBA

  • 1.

    De Eenheid SBA heeft tot taak, voor zover zij bij of krachtens de wet de bevoegdheid heeft gekregen, om aan Gedeputeerde Staten desgevraagd advies uit te brengen over de mate van gevaar, bedoeld in artikel 3, eerste lid, of over de ernst van de feiten en omstandigheden, bedoeld in artikel 3, zesde lid van de Wet Bibob.

  • 2.

    Alvorens tot een advies te komen zoals in het vorige artikel omschreven kan de Eenheid SBA het Landelijk Bureau Bibob om advies vragen.

Artikel 4 Beleidsregel

Gedeputeerde Staten hebben ten aanzien van de uitvoering van de werkzaamheden van de Eenheid SBA een beleidsregel vastgesteld.

Artikel 5 Medewerkers Eenheid SBA

  • 1.

    Een ieder die bij de uitvoering van werkzaamheden van de Eenheid SBA is betrokken, verricht geen werkzaamheden voor het organisatieonderdeel dat belast is met het gunnen van de overheidsopdracht, het verlenen van de vergunning of subsidie dan wel de gunning van een vastgoedtransactie.

  • 2.

    Een ieder die bij de uitvoering van werkzaamheden van de Eenheid SBA is betrokken, heeft geen relatie met een betrokkene die voor een gunning van een overheidsopdracht, of de verlening van een vergunning of subsidie dan wel de gunning van een vastgoedtransactie van de provincie in aanmerking wil komen.

  • 3.

    Een ieder die bij de uitvoering van werkzaamheden van de Eenheid SBA is betrokken, verricht geen nevenwerkzaamheden waardoor de juiste vervulling van zijn betrekking in het geding kan komen dan wel waardoor de belangen van de provincie kunnen worden geschaad, voor zover deze in verband staan met de functievervulling.

  • 4.

    Van een ieder die bij de Eenheid SBA in vaste dienst treedt wordt bij aanvang van het dienstverband een verklaring omtrent gedrag verlangd.

  • 5.

    Een ieder die, al dan niet tijdelijk werkzaam is, of bij de uitvoering van werkzaamheden van de Eenheid SBA is betrokken, wordt verzocht een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

Artikel 6 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Eenheid Screening en Bewakingsaanpak 2019

Artikel 7 Intrekking en inwerkingtreding

  • 1.

    Het Instellingsbesluit Eenheid Screening en Bewakingsaanpak wordt ingetrokken.

  • 2.

    De Gedragscode Registratie Eenheid Screening en Bewakingsaanpak Noord-Holland wordt ingetrokken.

  • 3.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

Haarlem, 10 december 2019

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

A. TH. H. van Dijk,

voorzitter.

R. Bergkamp,

provinciesecretaris.

Naar boven