Wijziging extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) 2018, provincie Gelderland

Bekendmaking van het besluit van 10 december 2019 - zaaknummer 2018-008584 tot wijziging van een regeling

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

 

Besluiten

Vast te stellen de eerste wijziging van het extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst Regio Arnhem 2018.

 

I

 

Het extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst Regio Arnhem 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 6 komt te luiden:

 

Artikel 6

 

  • 1.

    Mandaten gelden voor het gehele grondgebied van de provincie Gelderland, tenzij in het betreffende mandaat anders is bepaald.

  • 2.

    Mandaten gelden voor inrichtingen waarvoor Gedeputeerde Staten op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bevoegd gezag zijn.

II

 

Bijlage A Gemandateerde bevoegdheden, behorend bij artikel 2 van het extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst Regio Arnhem 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Het onderdeel bijzonderheden van Mandaatnummer 3 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het eerste bolletje komt te luiden:

    • De ODRA is bevoegd voor het verrichten van de onder dit mandaatnummer genoemde taken voor het gehele grondgebied inclusief de BRZO-inrichtingen.

  • 2.

    Het tweede bolletje vervalt.

B.

 

  • 1.

    Bij het onderdeel bevoegdheden van mandaatnummer 5 vervalt onder 6. de zinsnede “voor het gehele grondgebied van de provincie”.

  • 2.

    Bij het onderdeel bevoegdheden van mandaatnummer 5 vervalt onderdeel 8.

  • 3.

    Bij bijzonderheden van mandaatnummer 5 vervalt het eerste bolletje.

  • 4.

    Bij bijzonderheden van mandaatnummer 5 komt het derde bolletje te luiden:

    • De bevoegdheden gelden verder alleen voor het eigen grondgebied van de omgevingsdienst voor zover er sprake is van vergunningverlening op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht over de BRIKS-taken (Bouw, Reclame, Inrit, Kap en Sloop) met uitzondering van de BRZO-bedrijven.

C.

 

  • 1.

    Bij het onderdeel bevoegdheden van mandaatnummer 6 vervalt onderdeel 10.

  • 2.

    Het onderdeel bijzonderheden van mandaatnummer 6 komt te luiden:

    • De bevoegdheden gelden niet voor zover sprake is van bestuursrechtelijke handhaving op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht over BRZO-bedrijven.

    • Voor de bevoegdheid zoals genoemd onder 8. moet, voorafgaand aan de uitvoering van de feitelijke handelingen, financiële dekking van de uitvoeringskosten geregeld te zijn.

D.

 

  • 1.

    Bij het onderdeel bevoegdheden van mandaatnummer 8 wordt in de aanhef “bijlage B” vervangen door bijlage C.

  • 2.

    Bij het onderdeel bijzonderheden van mandaatnummer 8 vervalt het eerste bolletje.

E.

 

Bij het onderdeel bijzonderheden van mandaatnummer 9 vervalt het eerste bolletje.

 

F.

 

Bij het onderdeel bijzonderheden van mandaatnummer 10 vervalt het eerste bolletje.

 

III

 

Bijlage D Regelgeving gemandateerde bevoegdheden categorie rechtsmiddelen, behorend mandaatnummer 3 en 10 in bijlage A van het extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst Regio Arnhem 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

Na ‘Algemene wet bestuursrecht’ wordt een nieuw onderdeel toegevoegd:

  • Wet openbaarheid van bestuur;

IV

 

De toelichting behorend bij het extern mandaat en machtigingsbesluit Omgevingsdienst regio Arnhem 2018 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Onder Algemeen wordt in de vierde alinea, tweede volzin de zinsnede “afdelingshoofden/teammanagers en coördinatoren” vervangen door: afdelingshoofden/teammanagers, programmamanagers en coördinatoren.

 

B.

 

  • 1.

    Onder Artikel 3 wordt in de derde volzin de zinsnede “afdelingshoofden/teammanagers en coördinatoren” vervangen door: afdelingshoofden/teammanagers, programmamanagers en coördinatoren.

  • 2.

    Onder Artikel 3 wordt de derde alinea geschrapt.

C.

 

Onder Artikel 6 wordt de huidige tekst vervangen en komt te luiden:

Het uitgangspunt van dit mandaatbesluit is dat de bevoegdheden voor het gehele grondgebied van de provincie kunnen worden uitgeoefend. In een onderliggend mandaat kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Zo worden enkele voorbereidende taken in het kader van vergunningverlening uitgevoerd door de Omgevingsdienst regio Arnhem, Omgevingsdienst Rivierenland en Omgevingsdienst de Vallei voor zover het hun eigen grondgebied betreft, aangezien deze diensten voldoen aan de geldende kwaliteitseisen voor die onderdelen. Dit geldt met name voor de BRIKS-taken (Bouw, Reclame, Inrit, Kap en Sloop).

 

D.

 

Onder Artikel 9 wordt de tekst van de eerste alinea vervangen en komt te luiden:

Hoewel de mandataris de bevoegdheden mag uitoefenen, blijft de mandaatgever verantwoordelijk voor genomen beslissingen. Om aan deze verantwoordelijkheid inhoud te kunnen geven heeft degene aan wie mandaat is verleend de plicht om besluiten waarvan moet worden aangenomen dat kennisneming door Gedeputeerde Staten gewenst is, de plicht deze - vooraf of achteraf - voor te leggen. Concreet worden er twee situaties genoemd waarin kan worden aangenomen dat Gedeputeerde Staten daarvan op de hoogte gesteld willen worden. Het meest voorkomend is de situatie waarin sprake is van politiek gevoelige besluiten. In een enkel geval zullen Gedeputeerde Staten zelf de beslissing willen nemen.

 

V

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

 

 

 

John Berends

Commissaris van de Koning

 

Pieter Hilhorst

Secretaris

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit bezwaar maken. Richt uw bezwaarschrift aan: Gedeputeerde Staten, secretariaat Commissie rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Graag ‘bezwaarschrift’ vermelden op de envelop en op de brief. Meer informatie vindt u op www.gelderland.nl/bezwaar en bij het Provincieloket 026 359 99 99. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u bij de rechter een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Zie www.rechtspraak.nl.

 

Meer informatie

Provincieloket, telefoonnummer (026) 359 99 99, e-mailadres: post@gelderland.nl.

 

Rechtsmiddelen

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na dagtekening van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan Gedeputeerde Staten, secretariaat commissie Rechtsbescherming, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem. Op envelop en brief duidelijk "bezwaarschrift" vermelden.

 

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend, kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl. Voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, telefoonnummer (026) 359 20 00 of op www.rechtspraak.nl.

Informatie over de bezwarenprocedure en de mogelijkheid van mediation is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl). U kunt die informatie, vervat in de brochure "Niet eens met een besluit van de provincie Gelderland? Bezwaarschrift of mediation", ook opvragen bij het Provincieloket via telefoonnummer (026) 359 99 99.

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland voornoemd

Gepubliceerd te Arnhem

Gedeputeerde Staten van Gelderland

J. Berends - Commissaris van de Koning

P.G.G. Hilhorst - secretaris

Naar boven