Wijziging Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Drenthe 2016

Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 5 november, kenmerk 5.6/2019002390, team Natuur en Water, tot bekendmaking van hun besluit tot wijziging van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Drenthe 2016

 

 

Gedeputeerde Staten van Drenthe;

 

gelet op de artikelen 105, 143 en 145 van de Provinciewet;

 

gelet op artikel 1.8 van de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Drenthe 2016;

 

overwegende dat de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Drenthe 2016 op een aantal punten verouderd is en het wenselijk is om de voornoemde verordening te actualiseren en om een aantal technische reparaties aan te brengen;

 

 

BESLUITEN:

 

 

de Subsidieverordening natuur- en landschapsbeheer provincie Drenthe 2016, zoals vastgesteld bij besluit van Provinciale Staten van 11 maart 2015, Provinciaal Blad nummer 1479, laatstelijk gewijzigd bij hun besluit van 9 oktober 2018, kenmerk 5.1/2018002293 als volgt te wijzigen.

 

 

Artikel I

 

A.

 

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onderdelen h tot en met dd worden geletterd tot de onderdelen i tot en met ee.

  • 2.

    Onderdeel h wordt toegevoegd en luidt: grote onderneming: onderneming waar minstens 250 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet € 50 miljoen of het jaarlijkse balanstotaal € 43 miljoen overschrijdt, zoals bepaald in artikel 2, bijlage I van Verordening (EU) nr. 702/2014;.

  • 3.

    In onderdeel i wordt “stichting landelijk fietsplatform of stichting Wandelnetwerk” vervangen door: Stichting Landelijk Fietsplatform of Stichting Wandelnet.

  • 4.

    In onderdeel o wordt “stichting Wandelnetwerk geregistreerde Lange Afstand Wandelpaden” vervangen door: Stichting Wandelnet geregistreerde Lange-Afstand-Wandelpaden.

  • 5.

    In onderdeel u vervalt de zinsnede: “op basis van een afgestemde ambitie”.

 

B.

 

Na artikel 1.8 wordt toegevoegd:, Wijzigingen van kleine aard.

 

C.

 

In artikel 1.9, eerste lid, wordt na "Gedeputeerde Staten besluiten" toegevoegd: op basis van het Programma van Eisen voor natuurbeheer en agrarisch natuurbeheer als bedoeld in de Nadere regels Stichting Certificering SNL 2016.

 

D.

 

In artikel 2.1 wordt na het tweede lid een derde lid toegevoegd dat luidt als volgt:

 

  • 3.

    In afwijking van artikel 2.1, eerste lid, onderdeel b, kan Staatsbosbeheer subsidie aanvragen voor een natuurterrein waarvan hij nog geen eigenaar of erfpachter is, indien dit natuurterrein op het moment van aanvragen in eigendom van het Rijk is en Staatsbosbeheer dit natuurterrein vóór 15 augustus 2009 reeds feitelijk in beheer had.

 

E.

 

In artikel 2.4, eerste lid, onderdeel a, wordt na "de activiteiten vinden plaats op een natuurterrein dat is aangemerkt als een onderdeel waarvoor subsidie kan worden aangevraagd in het natuurbeheerplan" toegevoegd: zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag.

 

F.

 

Na artikel 2.4 wordt een nieuw artikel 2.4a toegevoegd, dat luidt als volgt:

 

Artikel 2.4a, EU-richtsnoeren voor staatssteun

  • 1.

    Subsidieaanvragen kunnen niet worden ingediend na 1 oktober 2021.

  • 2.

    Indien de aanvrager een grote onderneming is, dient de subsidieaanvraag vergezeld te gaan van een uitgebreide beschrijving van het contrafeitelijke scenario waarin de begunstigde van geen enkele overheidsinstantie steun toegekend krijgt.

 

G.

 

Artikel 2.9 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het tweede lid wordt na "Onverminderd het eerste lid, heeft de subsidieontvanger die een toeslag ontvangt" toegevoegd: ten behoeve van het recreatief toegankelijk maken en houden van een natuurterrein.

  • 2.

    In het tweede lid, onderdeel a, wordt "en paden" vervangen door: of paden.

  • 3.

    In het tweede lid, onderdeel b, wordt "en paden" vervangen door: of paden.

 

H.

 

Artikel 2.12 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het derde lid wordt « eerste lid » vervangen door: tweede lid.

  • 2.

    Na het vierde lid wordt een nieuw vijfde lid toegevoegd dat luidt als volgt:

  • 5.

    Gedeputeerde Staten kunnen in bijzondere gevallen in de beschikking tot subsidieverlening afwijken van het bepaalde in het tweede en het vierde lid van dit artikel.

 

I.

 

In artikel 2.13 wordt na het derde lid een vierde lid toegevoegd dat luidt als volgt:

 

  • 4.

    In afwijking van het derde lid blijven op aanvragen als bedoeld in het eerste lid, ingediend door subsidieontvangers die op basis van het openstellingsbesluit 2018 gebruik hebben gemaakt van de 'tarieven 2017 ten behoeve van herbeschikken’ als bedoeld in dat openstellingsbesluit, de hiervoor genoemde tarieven 2017 van toepassing.

 

J.

 

In artikel 2.14, derde lid, wordt "restant" vervangen door: resterende.

 

K.

 

Artikel 3.4 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In onderdeel b wordt na "het project voldoet aan de beoordelingscriteria voor gebiedsaanvragen zoals die in het natuurbeheerplan" toegevoegd: zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag.

  • 2.

    In onderdeel c, onder 2°, wordt na "per leefgebied of onderdeel van het leefgebied een projectomschrijving op het niveau van beheerfunctie, een en ander afhankelijk van het gekozen abstractieniveau voor de beoordelingscriteria voor gebiedscriteria in het natuurbeheerplan" toegevoegd: zoals geldend op het moment van indiening van de subsidieaanvraag.

 

L.

 

Artikel 3.7 wordt als volgt gewijzigd:

 

1. In het tweede lid wordt "maximum aantal" vervangen door: maximumaantal.

 

M.

 

Artikel 3.8, derde lid, komt te luiden:

 

3. (vervallen)

 

N.

 

In artikel 3.11, onderdeel c, wordt na "de gekozen beheeractiviteit of combinatie van beheeractiviteiten past bij de beheerfunctie zoals beschikt en het bijhorende leefgebied zoals aangewezen in het natuurbeheerplan" toegevoegd: dat geldt voor het beheerjaar waarop de gekozen beheeractiviteit of beheeractiviteiten zien.

 

O.

 

Artikel 3.13 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt na "De subsidieontvanger kan eenmaal per kalenderjaar in de aanvraagperiode een aanvraag indienen tot wijziging van de beschikking tot subsidieverlening met ingang van het volgend kalenderjaar." toegevoegd: Hierbij wordt de aanvraag beoordeeld aan de hand van het natuurbeheerplan dat geldt voor het beheerjaar waarin het wijzigingsverzoek is ingediend.

  • 2.

    In het tweede lid, onderdeel a, wordt "minimum- en maximumoppervlakte" vervangen door: minimale en maximale oppervlakte.

 

P.

 

Artikel 3.14 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het derde lid wordt "restant" vervangen door: resterende.

  • 2.

    In het vierde lid wordt "restant" vervangen door: resterende.

  • 3.

    In het vijfde lid wordt "restant" vervangen door: resterende.

 

Q.

 

Artikel 3.16 vervalt.

 

R.

 

De zinssnede "http://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/subsidiestelstel-natuur-en-landschap" in bijlage 4 wordt vervangen door: https://www.bij12.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/subsidiestelsel-natuur-en-landschap/.

 

S.

 

Bijlage 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In de tabel wordt in de kolom "verplichting" onder 1 achter de zinsnede "periode verkorten (= verkorten of naar voren halen rustperiode of inundatieperiode" toegevoegd: ).

  • 2.

    Voetnoot 2 wordt vernummerd tot voetnoot 3.

  • 3.

    In de tabel wordt in de kolom "verplichting" onder 1 na "Opvoeren c.q. wijzigen startdatum (1)" een nieuwe regel toegevoegd: Opvoeren c.q. wijzigen ingangsdatum aanwezigheid gewasresten (activiteit 9) (2).

  • 4.

    Bij de activiteit toegevoegd op grond van het derde lid van dit artikel wordt in de tabel in de tweede kolom toegevoegd: vijf werkdagen vóór de (nieuwe) ingangsdatum aanwezigheid van de gewasresten, en wordt in de derde kolom toegevoegd: Daags vóór de (nieuwe) ingangsdatum aanwezigheid van de gewasresten.

  • 5.

    In de tabel wordt onder 2 bij de regel "Activiteit 22 (snoeien)" in de tweede kolom de zinsnede "doch uiterlijk 15 maart" vervangen door: doch uiterlijk 28 maart, en in de derde kolom de zinsnede "doch uiterlijk 28 maart" vervangen door: doch uiterlijk 11 april.

  • 6.

    Voetnoot 2 komt te luiden: Melding is niet nodig indien de periode van aanwezigheid van de gewasresten al gedefinieerd is.

 

Artikel II

 

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid werkt onderdeel I terug tot en met 1 januari 2018.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid werken onderdeel R en onderdeel S, onder 2 tot en met 8, terug tot en met 1 januari 2019.

 

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd,

 

mevrouw drs. J. Klijnsma, voorzitter

W.F. Brenkman MSc, secretaris

 

 

 

Uitgegeven: 11 november 2019

Naar boven