Wijziging Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017

Besluit en kenmerk: 15 oktober 2019 (2019/0297211), 30 oktober (2019/0332525)

Inlichtingen bij: H. Coskun

Telefoon: 038 499 8381

E-mail: h.coskun@overijssel.nl

 

Uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2017 (Ubs)

Paragraaf 4.5 Verbeteren condities voor aandachtsoorten 2.0

Artikel 4.5.3 Criteria

Lid 1 sub e toelichting:

Aan de toelichting wordt toegevoegd:

Voor bloemrijke randen langs akkers en weilanden wordt een uitzondering gemaakt: deze randen moeten gedurende de beheerperiode van 6 jaar gedeeltelijk gefreesd en her-ingezaaid worden om het bloemrijke karakter van de randen te behouden: in de aanvraag mag als kostenpost worden opgevoerd dat gedurende de looptijd van de maatregel deze randen twee maal voor de helft van het oppervlak mogen worden gefreesd en her-ingezaaid. Dit wordt niet als beheer beschouwd.

Paragraaf 4.8 Groene schoolpleinen

Artikel 4.8.3 Criteria

Sub b (iii) wordt toegevoegd:

  • iii.

    een deskundige, wiens deskundigheid wordt aangetoond door het ontwerp van het desbetreffende schoolplein.

Sub c

‘inzet van eigen personeel of ‘ komt te vervallen

 

Paragraaf 6.17 wordt geheel herzien en komt als volgt te luiden:

Paragraaf 6.17 Beeldbepalende evenementen 2020 t/m 2023

Algemene toelichting

In het kader van het Evenementenbeleid 2020-2023 kunnen Gedeputeerde Staten beeldbepalende cultuur- en sportevenementen een financiële bijdrage verlenen. Deze evenementen hebben betekenis voor de sociale samenhang, de economie en de aantrekkelijkheid van de provincie. Voor de periode 2020-2023 kunnen organisaties van cultuur- en sportevenementen in Overijssel op grond van deze subsidieparagraaf subsidie aanvragen.

Artikel 6.17.1 Begripsbepalingen

In deze paragraaf wordt verstaan onder:

  • -

    evenement: een georganiseerde, tijdelijke gebeurtenis, bijgewoond door een verzameling mensen, die zich daarvoor in een inrichting of op een terrein bevindt of beweegt.

  • -

    gevestigd cultuur- en sportevenement in Overijssel: een jaarlijks evenement dat minimaal twee aaneengesloten jaren al is georganiseerd of een periodiek evenement waarbij minimaal twee edities al zijn georganiseerd;

  • -

    periodiek evenement: een evenement dat in een vast ritme van een aantal jaren georganiseerd wordt, variërend van twee tot vijf jaar.

  • -

    investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2020-2023: op 30 oktober 2019 door Provinciale Staten vastgesteld statenvoorstel met nr. 2019/1100951.

Artikel 6.17.2 Subsidiabele activiteiten

Gedeputeerde Staten kunnen subsidie verstrekken voor de voorbereiding en uitvoering van een gevestigd cultuur- of sportevenement voor de periode 2020 tot en met 2023.

 

Toelichting: In 2019 wordt een aanvraag ingediend voor de periode 2020 t/m 2023.

Artikel 6.17.3 Criteria

Een aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 6.17.2 voldoet aan de volgende criteria:

  • a.

    de aanvrager is een rechtspersoon en de organisator van het evenement;

  • b.

    het evenement vindt plaats in Overijssel;

  • c.

    het evenement draagt bij aan de ambities zoals genoemd op pagina 2 van het Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2020-2023;

  • d.

    het evenement heeft een (inter)nationale dan wel provinciale uitstraling, af te leiden uit:

    • i.

      de herkomst van bezoekers/deelnemers van/aan het evenement;

    • ii.

      de betekenis van het evenement voor de tak van sport of voor de cultuuruiting;

    • iii.

      de wijze waarop het evenement Overijssel op de kaart zet;

  • e.

    het evenement heeft een groot bereik, af te leiden uit:

    • i.

      een groot mediabereik;

    • ii.

      de laagdrempelige toegankelijkheid voor een breed publiek en de koppeling met het DNA van Overijssel/regionale identiteit, als sprake is van een cultuurevenement;

    • iii.

      het stimuleren van sporten en bewegen, gericht op groei van de breedtesport binnen de tak van sport als sprake is van een sportevenement;

    • iv.

      het aantal bezoekers en deelnemers van/aan het evenement;

    • v.

      het aantal vrijwilligers en de verbondenheid met verenigingen, maatschappelijke organisaties en, het lokale/regionale bedrijfsleven;

    • vi.

      de toegankelijkheid van het evenement voor een inclusieve samenleving;

      Toelichting: het gaat hier om de toegankelijkheid van evenementen voor mensen met een (sociale) beperking, mensen met een lage economische status en mensen met een niet westerse achtergrond.

  • f.

    het evenement is van kwalitatief hoog niveau, af te leiden uit:

    • i.

      het concept en de programmering van het evenement;

    • ii.

      de kansen voor professionele groei van talent cultureel c.q. sportief;

    • iii.

      de professionele en stabiele organisatie van het evenement;

    • iv.

      de eventuele vernieuwing van het evenement of onderdelen ervan;

  • g.

    indien de te verstrekken subsidie staatssteun oplevert in de zin van artikel 107 eerste lid van het VWEU, dan moet de subsidie voldoen aan artikel 53 van de AGVV of de Algemene de-minimisverordening.

Artikel 6.17.4 Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de verdeling als bedoeld in artikel 6.17.8 en bedraagt nooit meer dan 50% van de subsidiabele kosten met een maximum subsidie van € 66.666,- per jaar of per editie als sprake is van een periodiek evenement, voor de periode 2020 tot en met 2023.

 

Toeliching : De hoogte en het percentage van de subsidie zijn afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen die voor subsidie in aanmerking komen.

Artikel 6.17.5 Indieningstermijn aanvraag tot subsidieverlening

In afwijking van artikel 1.2.2 geldt dat een aanvraag om subsidie ontvangen moet zijn uiterlijk op 15 november 2019 vóór 17.00 uur.

Artikel 6.17.6 Aanvullende stukken bij de aanvraag tot subsidieverlening

  • 1.

    De aanvrager maakt bij de aanvraag gebruik van het aanvraagformulier Beeldbepalende Evenementen 2020 t/m 2023.

  • 2.

    De begroting en dekkingsplan als bedoeld in artikel 1.2.1 tweede lid overlegt de aanvrager, op een later door Gedeputeerde Staten te bepalen moment. In aanvulling op artikel 1.2.1 tweede lid overlegt de aanvrager op dat moment ook een berekening van de te verwachten exploitatiewinst op basis van een prognose van de winst en verliesrekening, over de periode 2020 tot en met 2023 van de te subsidiëren activiteiten.

     

    Toelichting: Op basis van de ingediende volledige aanvragen voeren Gedeputeerde Staten eerst een inhoudelijke toets uit en leggen deze aanvragen ter beoordeling voor aan de Adviescommissie Evenementen Overijssel. De aanvragers van de aanvragen die voldoen aan de criteria als bedoeld in artikel 6.17.3 en die niet in strijd zijn met de weigeringsgronden als bedoeld in artikel 6.17.10, overleggen op verzoek van Gedeputeerde Staten een begroting en dekkingsplan als bedoeld in artikel 1.2.1 tweede lid en voegen tevens een berekening van de te verwachten exploitatiewinst over de periode 2020 tot en met 2023 bij. Gedeputeerde Staten zullen de in lid 2 genoemde informatie pas opvragen als de begroting 2020, en de daar bijbehorende verdeling over de jaarschijven, vastgesteld is door Provinciale Staten. Naar verwachting vindt dit plaats rond 11 december (2de monitor 2019).

Artikel 6.17.7 Subsidieplafond

Gedeputeerde Staten stellen jaarlijks een subsidieplafond vast.

 

Toelichting: de publicatie van het subsidieplafond gelijktijdig met deze subsidieparagraaf gepubliceerd op overheid.nl. Het subsidieplafond wordt vastgesteld voor de periode 2020 t/m 2023 onder voorbehoud van goedkeuring van de begrotingen 2020 t/m 2023 en de nadere uitwerking het Investeringsvoorstel evenementenbeleid in de begroting (2de monitor).

Indien Provinciale Staten niet instemmen met het voornoemde, zullen Gedeputeerde Staten het voorbehoud moeten inroepen. Dit kan tot gevolg hebben dat ingediende aanvragen die wel door de Adviescommissie Evenementen Overijssel als beeldbepalend zijn gekwalificeerd, alsnog afgewezen moeten worden.

Artikel 6.17.8 Volgorde van behandeling

In afwijking van artikel 1.1.4 eerste lid, verdelen Gedeputeerde Staten het subsidieplafond onder de subsidieaanvragen op basis van het aantal aanvragen die binnen de periode als bedoeld in artikel 6.17.5 zijn ingediend en voor de subsidie in aanmerking komen.

Artikel 6.17.9 Adviescommissie Evenementenbeleid Overijssel

Gedeputeerde Staten leggen een aanvraag voor subsidie als bedoeld in artikel 6.17.2 ter advies voor aan de Adviescommissie Evenementen Overijssel, die advies geeft of voldaan wordt aan artikel 6.17.3 sub c tot en met f. De adviescommissie geeft tevens advies of sprake is van een evenwichtige spreiding over de regio’s en een balans tussen het aantal cultuur- en sportevenementen.

Artikel 6.17.10 Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 1.1.7 weigeren Gedeputeerde Staten de subsidie indien sprake is van:

  • a.

    het feit dat de totale begrote kosten € 100.000,- of minder bedragen per jaar of per edititie als sprake is van een periodiek evenement;

  • b.

    een aanvraag voor een evenement dat betrekking heeft op: een kermis, circus, beurs, congres, lokale carnavalsoptochten, braderie, week-jaar-streek-vrij- beestenmarkt, buurt-wijk-dorpsfeest, fair en rommelmarkt, avondvierdaagse, koopzondag, Sinterklaasintocht, kerstmarkt of een nieuwjaarsduik, dancefestival, Molendag en openmonumentendag, Koningsdag, lokale 4 mei-herdenking, lokale 5 mei-viering, uitsluitend een demonstratie of workshop, uitsluitend een concert of voorstelling, planten- dierenshow, toernooi, tentfeest, oktoberfeest, feestweek, autorodeo, trekkertrek, paasvuren, tentoonstelling, tijdelijke kunstijsbaan, (stijl)danswedstrijd, piratenfeest, tuinevenement, tuinexpositie, goede doelen-evenement, opening cultureel seizoen, opening toeristisch jaar en promotieactiviteiten.

Artikel 6.17.11 Bevoorschotting

In afwijking van artikel 1.3.2 verstrekken Gedeputeerde Staten de aanvrager jaarlijks een voorschot van maximaal 25% van de verleende subsidie.

Artikel 6.17.12 Verplichtingen subsidieontvanger

In aanvulling op de artikelen 1.4.1 en 1.4.6 is de subsdieontvanger verplicht:

  • a.

    mee te werken aan een eventuele evaluatie van de provincie;

  • b.

    bij de uitvoering van de evenementen rekening te houden met de Wet natuurbescherming en beschermde aandachtsoorten.

Toelichting:meer informatie hierover is te vinden op: https://www.overijssel.nl/publish/pages/163396/brochure_evenementen_en_soortenbescherming.pdf Handreiking vergunningverlening en ontheffing verlening Wet natuurbescherming (zie hoofstuk 11 voor het onderdeel evenementen, hier staat aanvullende relevante informatie die niet in de brochure staat). https://www.overijssel.nl/publish/pages/163396/handreiking_soortenbescherming_definitief_juli_2019_web.pdf

Artikel 6.17.13 Tussenrapportage

  • 1.

    Overeenkomstig artikel 1.4.3 overlegt de subsidieontvanger jaarlijks voor 1 februari een tussenrapportage.

  • 2.

    In aanvulling op het eerste lid overlegt de subsidieontvanger tevens een overzicht van de exploitatiewinst van de laatst plaatsgevonden editie van het evenement.

Artikel 6.17.14 Aanvullende stukken bij de aanvraag tot subsidievaststelling

  • 1.

    Indien de verleende subsidie minder dan € 125.000,- bedraagt overlegt de subsidieontvanger in aanvulling op artikel 1.5.2 tweede lid bij de aanvraag tot vaststelling tevens een bestuursverklaring waaruit de werkelijk gemaakte exploitatiewinst van de subsidiabele activiteiten blijkt over de periode 2020 tot en 2023.

  • 2.

    Indien de verleende subsidie € 125.000,- of meer bedraagt overlegt de subsidieontvanger in aanvulling op artikel 1.5.3 de cumulatieve winst en verliesrekening over de gesubsidieerde activiteiten voor de periode 2020 tot en met 2023.

Artikel 6.17.15 Vaststelling subsidie

Indien uit de bestuursverklaring als bedoeld in artikel 1.5.2 tweede lid sub c of een bestuursverklaring als bedoeld in artikel 6.17.14 blijkt dat er sprake is van een exploitatiewinst, stellen Gedeputeerde Staten de subsidie lager vast. In dat geval wordt minimaal 20% van de exploitatiewinst van de gesubsidieerde activiteit over de periode 2020 t/m 2023 in mindering gebracht op de subsidie.

 

Toelichting: de subsidieontvanger mag een redelijk deel van de exploitatiewinst behouden. Bij deze regeling geldt dat maximaal 80% (redelijke winst) van de exploitatiewinst behouden mag worden. Hiermee kan het evenement eventuele tegenvallers opvangen. Dit betekent dat minimaal 20% van de winst in mindering wordt gebracht op de subsidie.

 

Voorbeeld: stel dat de verleende subsidie € 95.000,- bedraagt voor de periode 2020 t/m 2023.

De werkelijke exploitatiewinst over deze periode bedraagt € 20.000,- dan wordt 20% van de exploitatiewinst (€ 4.000,-) in mindering gebracht op de subsidie. De subsidie wordt dan vastgesteld op € 91.000,- (€ 95.000- € 4.000 = € 91.000,-).

Dit kan betekenen dat de subsidieontvanger de subsidie geheel moet terugbetalen als blijkt dat 20% van de werkelijke exploitatiewinst gelijk is aan de verleende subsidie.

Artikel 6.17.16 Looptijd

Deze paragraaf loopt tot 1 juni 2020, tenzij Gedeputeerde Staten anders besluiten.

 

Toelichting: Begin 2020 zijn alle subsidies voor 2020 t/m 2023 verstrekt en loopt de regeling af.

Inwerkingtreding:

Dit besluit treedt in werking 1 dag na publicatie in het provinciaal blad, met terugwerkende kracht tot 4 november 2019.

Gedeputeerde Staten voornoemd.

Naar boven