Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 29 oktober, PZH-2019-705906879, DOS 2013-0010135, tot wijziging van de uitvoeringsregeling POP-3 Zuid-Holland ten aanzien van artikel 1.20a (besluit tot wijziging van artikel 1.20a van de Uitvoeringsregeling POP-3 Zuid-Holland)

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland

 

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

 

Overwegende dat het wenselijk is technische wijzigingen door te voeren in de Uitvoeringsregeling POP-3 Zuid-Holland, zodat de Europese regelgeving en het Nederlandse bestuursrecht beter op elkaar aansluiten;

 

Besluiten:

Artikel I  

De Uitvoeringsregeling POP-3 Zuid-Holland wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 1.20a, tweede lid, komt te luiden:

  • 2.

    Een voorschot wordt slechts verleend indien de subsidie is verleend op grond van paragraaf 2.7 of paragraaf 3.5.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin deze regeling wordt geplaatst.

Den Haag, 29 oktober 2019

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

drs. H.M.M. Koek, secretaris

drs. J. Smit, voorzitter

Toelichting  

De POP-3 subsidies bestaan voor 50% uit Europese middelen en voor 50% uit provinciale middelen. Doordat de subsidies voor 50% uit Europese middelen bestaan, is ook Europese regelgeving van toepassing op de POP-3 subsidies.

De Europese regelgeving wijkt op sommige punten af van het Nederlandse bestuursrecht. In de Europese regelgeving komen de figuren van ‘subsidievaststelling’ en ‘voorschot’ niet voor, in plaats daarvan kent de Europese regelgeving de ‘betaalaanvraag’.

Binnen de Uitvoeringsregeling POP-3 werden de begrippen ‘deelbetaling’ en ‘voorschot’ voor hetzelfde gebruikt. Dat impliceerde dat er geen voorschotten (zoals bedoeld in het Nederlandse bestuursrecht) verleend konden worden. Met dit wijzigingsbesluit wordt het onderscheid tussen ‘deelbetaling’ en ‘voorschot’ in de regeling zichtbaar, hierdoor kunnen voorschotten verstrekt worden. Het voorschot bedraagt maximaal 50% van de verleende subsidie, het voorschot bestaat volledig uit provinciale middelen.

Met het wijzigingsbesluit wordt het ook mogelijk om de Lokale Actie Groepen in het kader van LEADER ook een voorschot te verlenen, zodat de Lokale Actie Groepen beter in staat zijn om hun activiteiten uit te voeren.

Naar boven