Eerste wijziging Nadere regels Van asbest naar duurzaam dak 2019-2020, provincie Flevoland

Gedeputeerde Staten maken gelet op het bepaalde in artikel 136 van de Provinciewet bekend dat zij op 17 oktober 2019 onder nummer 2482710 het volgende besluit hebben vastgesteld:

 

Gedeputeerde Staten van Flevoland;

 

Overwegende dat:

 

Gedeputeerde Staten bij besluit van 19 maart 2019, nummer 2379154 de nadere regels ‘Van asbest naar duurzaam dak 2019-2020’ hebben vastgesteld die met ingang van 1 april 2019 in werking zijn getreden;

 

dat deze nadere regels bij de uitvoering tot onduidelijkheden hebben geleid. Dat de Commissie bezwaar en beroep Provincie Flevoland in haar advies van 16 september 2019, nummer 2478708, heeft geadviseerd de nadere regels op onderdelen te verduidelijken;

 

met deze wijziging de adviezen van de Commissie bezwaar en beroep worden verwerkt in de nadere regels;

 

met deze wijziging tevens andere wijzigingen worden doorgevoerd;

 

door de wijziging expliciet wordt duidelijk gemaakt dat de verduurzaming van het dak het uitgangspunt vormt voor de subsidieverlening;

 

gelet op het belang van de verwijdering van asbest het aantal verwijderde vierkante meters asbestdak medebepalend is voor de hoogte van de subsidie;

 

dat voor de sanering van het asbestdak geldt dat deze gesaneerd wordt óf na 1 januari 2016 gesaneerd is;

 

dat gelet op artikel 6 van de Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012 geen subsidie wordt verleend indien het plaatsen van zonnepanelen plaatsvindt voordat een verzoek tot subsidie is ingediend;

 

dat gelet op artikel 6 van de Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012 geen subsidie wordt verleend voor dakisolatie indien het aanbrengen plaatsvindt voordat een verzoek tot subsidie is ingediend;

 

gelet op het bepaalde in artikel 2, tweede lid van de Algemene Subsidieverordening Flevoland 2012;

 

BESLUITEN

 

de volgende eerste wijziging van de nadere regels ‘Van asbest naar duurzaam dak 2019-2020’ vast te stellen:

ARTIKEL I

Onderdeel A

 

Artikel 2 wordt vervangen door:

 

Artikel 2. Reikwijdte nadere regels

Deze nadere regels zijn van toepassing op subsidies die Gedeputeerde Staten kunnen verstrekken voor het saneren van een asbestdak in combinatie met nog te plaatsen van zonnepanelen en in combinatie met eventueel nog aan te brengen aanvullende isolatie van het dak. Dit ter ondersteuning van de verduurzamingsopgave zoals geformuleerd in de Omgevingsvisie Flevoland.

 

Onderdeel B

 

Artikel 3 wordt vervangen door:

 

Artikel 3. Doel van de nadere regels

Deze nadere regels hebben tot doel om aan potentiële aanvragers duidelijkheid te verschaffen over de inhoudelijke criteria waaraan subsidieaanvragen voor het verduurzamen van een dak, door het saneren van een asbestdak, het plaatsen van zonnepanelen en het eventueel aanbrengen van dakisolatie, worden getoetst.

 

Onderdeel C

 

Artikel 6, eerste lid onderdeel d wordt vervangen door:

  • d.

    voor woningcorporaties geldt een tarief van € 4,50 per m2 asbestdak dat gesaneerd wordt of na 1 januari gesaneerd is, ongeacht het oppervlak van het dak indien men na het verwijderen van het asbestdak zonnepanelen plaatst.

 

In artikel 6, tweede lid onderdeel a komen de woorden ‘of een vrijgavecertificaat’ te vervallen.

 

Onderdeel D

 

In artikel 9 komt onderdeel f te vervallen.

 

Onderdeel E

 

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door ‘;’ wordt de nieuwe onderdelen f en g toegevoegd die luiden:

  • f.

    zonnepanelen reeds zijn geplaatst voordat het verzoek tot subsidie is ingediend;

  • g.

    dakisolatie reeds is aangebracht voordat een daartoe ingediend verzoek tot subsidie is ingediend.

 

Onderdeel F

 

In Artikel 11 onder h wordt ‘installeren’ vervangen door ‘plaatsen’.

 

Onderdeel G

 

Artikel 14, onder a wordt vervangen door:

  • a.

    binnen twaalf maanden na datum van de subsidieverlening de subsidiabele activiteit te hebben uitgevoerd en aan de subsidievoorwaarden te hebben voldaan in de vorm van verwijderen en afvoeren van asbestdak, het aanbrengen van isolatiemateriaal en/of het plaatsen van zonnepanelen.

 

ARTIKEL II

Artikel I treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte in het provinciaal blad waarin zij is geplaatst.

 

Aldus vastgesteld In door Gedeputeerde Staten op 17 oktober 2019,

Gedeputeerde Staten van Flevoland,

de secretaris,

de voorzitter,

De secretaris van Gedeputeerde Staten van Flevoland.

TOELICHTING

 

Onderdeel A, Onderdeel B

In de nieuwe artikelen 2 en 3 wordt de reikwijdte en het doel van de nadere regels beter tot uiting gebracht. Duidelijk wordt gemaakt dat in de nadere regels betrekking hebben op inhoudelijke subsidieregels voor het verduurzamen van een dak door asbest te saneren, zonnepanelen te plaatsen en eventueel dakisolatie te aanbrengen.

 

Onderdeel C

In de oorspronkelijke regeling is onder d abusievelijk ‘indien men na het verwijderen van het asbestdak zonnepanelen plaatst’ weggevallen. In deze wijziging worden deze woorden toegevoegd. Het is de bedoeling dat bij woningcoöperaties alleen geen rekening wordt gehouden met de grootte van het dakoppervlak.

Het tweede lid onder a van artikel 6 wordt gewijzigd omdat het vrijgavecertificaat in de praktijk niet blijkt te voldoen. Het vrijgavecertificaat vermeldt het oppervlak niet. Gelet hierop wordt bij oppervlakken groter en gelijk aan 35 m2 alleen nog een asbestinventarisatie onderzoek geaccepteerd.

 

Onderdeel D

Artikel 9 onderdeel f komt te vervallen omdat het vrijgavecertificaat niet langer wordt geaccepteerd.

 

Onderdeel E

Om te voorkomen dat verwarring blijft bestaan wordt artikel 10 aangevuld om duidelijk te maken dat zonnepanelen en dakisolatie respectievelijk niet mogen zijn geplaatst of aangebracht voordat de subsidieaanvraag is ingediend. Subsidie wordt geweigerd indien de zonnepanelen geplaatst zijn voordat een subsidieverzoek is ingediend. Subsidie wordt ook geweigerd indien de dakisolatie is aangebracht voordat een verzoek tot subsidie daartoe is ingediend. De aanvrager kan bij reeds aangebrachte dakisolatie wel op grond van art. 6 lid 1 onder a tot en met d subsidie aanvragen voor het na 1 januari 2016 gesaneerde asbestdak indien daarop nog zonnepanelen geplaatst moeten worden.

 

Onderdelen F en G

In deze regeling wordt dakisolatie ‘aangebracht’ en worden zonnepanelen ‘geplaatst’. Andere aanduidingen in art. 11 en art. 14 zijn hierop aangepast.

Naar boven